Domuz gribi nelere mâl olacak?

Dünyada bir domuz gribi salgınının küresel ekonomiye maliyetinin trilyonlarca doları bulabileceği tahmin ediliyor.

Yayınlanma: 28.10.2009 - 09:00
Abone Ol google-news

Dünya Bankası'nın ve düşünce kuruluşlarının hazırladığı en kötü senaryolara göre, bu maliyet 3 trilyon dolar ve 4,4 trilyon arasında değişebilir. Günümüz dünyasında küresel ekonominin içiçe geçmiş olmasının, bir salgına eşlik eden ekonomik şoklara karşı uluslararası finansın daha az direnç göstermesine yol açacağı belirtiliyor.

Avustralyalı bağımsız ''Lowy Institute for International Policy'' adlı düşünce kuruluşunun 2006 yılında grip salgınıyla ilgili hazırladığı normal bir senaryoya göre, salgın ilk yılda (2006 fiyatlarıyla) küresel ekonomide üretimin yüzde 1 azalmasına ya da 330 milyar dolara mal olacak. Bu senaryoda can kaybının 1.4 milyon olacağı tahmin edildi.

Piyasaların tamamen kapandığı, refah ve gelirin etkilerinin en fazla gelişmiş ülkelerde görüleceği, talebin ve dünya ticaretinin önemli ölçüde daralmasının ön görüldüğü en kötü senaryoda ise salgının maliyeti küresel ekonomide üretimin yüzde 12,6 gerilemesi ya da 4,4 trilyon dolar olarak ortaya çıkacak. Bu senaryoya göre, can kaybı ise 142 milyonu bulabilir.

Dünya Bankası'nın geçen yıl açıkladığı en kötü senaryoya göre ise bir grip salgını küresel ekonominin yüzde 4,8'ine ya da 3 trilyon dolardan fazlaya mal olabilecek. Senaryoda can kaybının ise 70 milyon olabileceği öngörülüyor.

''İspanya gribi'' olarak bilinen salgın 1918-1919 yıllarında bütün dünyada en az 50 milyon insanın ölümüne yol açmıştı.

 

Sars'ın maliyeti 40 milyar dolar

Çin'de 2003'te patlak veren ve 25 ülkede 775 kişinin öldüğü, 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını, aynı zamanda Asya-Pasifik bölgesinde ekonomiye maliyeti 40 milyar doları bulmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Mart 2003'de SARS salgınını ilan etmiş, aynı yılın haziran ayında SARS'ın etkilediği ülkelere seyahat uyarısını kaldırmıştı. SARS salgınının en görünür etkisi, salgından en fazla etkilenen Singapur, Hong Kong, Çin ve Malezya'da turizm gelirlerinde ve tüketimde azalma olmuştu.

SARS salgını, turist sayısında azalışa yol açarken, Asya Kalkınma Bankası verileri, salgından en fazla etkilenen ülkelerdeki turist sayısının yüzde 20-70 ve diğer Asya ülkelerinde yüzde 15-35 düştüğünü, turizm gelirleri kaybının da yaklaşık 15 milyar doları bulduğunu ortaya koydu.

Singapur ve Hong Kong ekonomileri 2003 yılında sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 2,6 daraldı. Salgın Kanada, Güney Afrika, İsveç, Fransa ve ABD gibi ülkelerinde içinde bulunduğu bazı ülkeleri olumsuz etkilemişti. SARS ile ilgili paniğin sadece bir çeyrek sürmesi ve hükümetlerin hızlı tepki vermesi yüzünden piyasaların tepkisi göreli olarak yumuşak kalmıştı.

 

Almanya'ya maliyeti

Öte yandan domuz gribi salgınının Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'ya maliyetinin 10 milyar avro ile 40 milyon Avro arasında değişebileceği bildirildi.

Sigorta şirketi Allianz ve RWI ekonomi araştırma enstitüsünün araştırması, domuz gribi salgınının maliyetinin Almanya'nın gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 0,4'üne (10 milyar avro) ya da yüzde 1,6'sına (40 milyar avro) denk düşeceğini ortaya koydu.

Bu araştırmanın grip salgınının Almanya'ya maliyetinin daha önceki tahminlerin altında kalacağını gösterdiği, salgından en fazla ulaştırma, konaklama ve kültür hizmetlerinin etkileneceği kaydedildi.

Araştırma, domuz gribi salgınına karşı ulusal çapta yapılacak aşılama programının ekonomiye olumsuz etkisini azaltacağına da dikkati çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler