Domuz gribinde obezler risk grubunda

Domuz gribi şüphesi taşıyan vakaların risk grubunda bulunup bulunmadığına göre alınacak önlemlere ilişkin bir yönetim şeması belirleyen Sağlık Bakanlığı, morbid obezleri, gebeleri, iki yaşın altındakileri, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanları, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanması gerekenleri ve 65 yaş üstündekileri risk grubuna aldı.

Domuz gribinde obezler risk grubunda
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.10.2009 - 13:56

Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu Pandemik A(H1N1) Gribi Vaka Yönetim Şeması'na göre, başka bir nedenle açıklanamayan 38 dereceyi (koltuk altı) geçen ateş ile birlikte yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma ve ishal şikayetlerinden en az birisi bulunanlar ''olası vaka'' olarak değerlendirilecek. Bu durumda olmayanlara ise diğer hastalıklar açısından yaklaşılacak.

''Olası vakalar'' arasından, gebeler, iki yaşın altındakiler, kronik akciğer, kardiyovasküler, hepatik, böbrek, hematolojik, kas ve sinir, metabolik ve AIDS gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı bulunanlar, morbid obezler (hastalıklı şişmanlık), 18 yaşın altında olup sürekli aspirin kullanması gereken hastalar ve 65 yaşın üstündekiler ''Ağır Hastalık İçin Risk Grubu'' sayıldı.

''Olası vaka'' ve ''Ağır Hastalık İçin Risk Grubu''nda sayılan bu kişiler arasında solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ciddi kusma, genel durumda kötüleşme, beş günden fazla süren ateş gibi ciddi hastalık bulguları görülürse, hasta hemen hastaneye yatırılacak veya 112 Acil Servis yoluyla bir üst basamağa sevk edilecek. Antiviral tedaviye de hemen başlanıp laboratuvar teyidi için numune alınacak.

Eğer bu kişilerde belirlenen ciddi hastalık belirtileri bulunmazsa ayaktan antiviral tedaviye başlanacak, taşıdığı hastalıklar bakımından gerektiğinde uzman görüşü istenecek, ''Ciddi hastalık belirtileri geliştiğinde acil servise başvurmaları'' önerilecek.
 

Risk grubunda olmayan "olası" vakalar

Yönetim şemasında ''olası vaka'' olup ağır hastalık için risk grubunda bulunmayanlarla ilgili de önlemler yer aldı.

Buna göre, ağır hastalık için risk grubunda olmayıp yine solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ciddi kusma, genel durumda kötüleşme, beş günden fazla süren ateş ortaya çıkan ''olası vakalar'' da hastaneye yatırılacak veya 112 Acil Servis yoluyla bir üst basamağa sevk edilecek. Bu kişilerde de hemen antiviral tedaviye başlanıp laboratuvar bulgusu için numune alınacak.

''Olası vaka'' nitelendirmesine uyan, ancak ağır hastalık için risk grubunda bulunmayan ve ciddi hastalık belirtileri de görülmeyenler hastaneye yatırılmayacak, antiviral tedavi almayacak. Bu kişiler için semptomatik (rahatlatıcı) tedavi önerilirken, çocuklara kesinlikle aspirin verilmeyecek.

Bu kişilere ayrıca bulaştırmayı engellemek üzere gereken kişisel temas izolasyon önlemleri konusunda bilgi verilecek, ciddi hastalık belirtileri öğretilecek ve ''Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları'' önerilecek.
Bu kişilere kişisel temas izolasyon önlemleri olarak şunlar tavsiye edilecek:

-Ateş düştükten 24 saat sonrasına kadar hasta olmayanlardan uzak durulması,
-Kişisel malzemelerin ortaklaşa kullanılmaması,
-Aksırırken, öksürürken ağzın kağıt mendille kapatılması ve mendilin çöpe atılması,
-Tıbbi maske kullanılması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon