Domuz gribinde vaka sayısı artıyor

Bursa'da bir tır şoförü, domuz gribi şüphesiyle gözlem altına alındı. Ayrıca Türk Hava Yolları'nın Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan dün İstanbul'a gelen TK 1147 sefer sayılı uçağında domuz gribi paniği yaşandı. Sıvas'ta da bir hemşirenin domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındığı açıklandı.

Domuz gribinde vaka sayısı artıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.10.2009 - 07:41

Türkiye domuz gribi endişesiyle yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde yurdun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan domuz gribi vakaları yurttaşları önlem almaya zorluyor.

 Sıvas

Sıvas'ta bir hemşirenin domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındığı bildirildi.
Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli bir hemşire, rahatsızlanması üzerine domuz gribi şüphesiyle enfeksiyon hastalıkları servisinde tedavi altına alındı.

Hastanenin acil servisinde ve diğer bölümlerinde önlemler artırıldı. Hastanede çalışanların ve hastaların koruyucu maske taktıkları görüldü. Bu arada, bir süre önce yurt dışından geldiği öğrenilen ve hastaneye başvuran bir mermer fabrikası çalışanı da domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınmak istendi.

Hastanın tedaviyi kabul etmeyip gerekli tetkiklerin ardından hastaneden ayrıldığı belirtildi. Alınan kan örneklerinin incelenmek üzere Ankara'ya gönderileceği bildirildi.

 

Batman

Batman Milli Eğitim Müdürü Şerif Akboğa, kentte domuz gribi vakaları nedeniyle binlerce öğrencinin okula gitmediğini ve rapor aldığını öğrendiklerini bildirdi.

Akboğa, yaptığı açıklamada, kentte domuz gribi görülmesinin ardından valilikçe kriz masası oluşturulduğunu anımsatarak, çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Şu ana kadar Batman'da 11 domuz gribi vakasına rastlandığını, bu durumun eğitim-öğretime ara verilmesine gerekçe olmadığını belirten Akboğa, ''İl genelinde 465 okulda 148 bin öğrenci eğitim görüyor. Bugün itibarıyla binlerce öğrencinin okula gitmediğini ve rapor aldığını öğrendik'' dedi.

Bu arada, okula devam eden bazı öğrencilerin domuz gribine önlem olarak maske taktığı gözlendi. Okul yöneticilerinin hijyen konusunda uyarıldığı bildirildi.


Bursa

Bir lojistik firmasında çalışan Şaban K. (36), ani terleme ve üşüme belirtileri üzerine domuz gribi olduğu düşüncesiyle Gemlik Muammer Ağım Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Şaban K, muayenesinin ardından, domuz gribi şüphesiyle Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Efrail Atıcı, düzenlediği basın toplantısında, domuz gribiyle ilgili işlemlerin, Sağlık Bakanlığı genelgesi doğrultusunda yürütüldüğünü belirtti.

Bir hafta içinde domuz gribi görülen ülkeye seyahat eden veya hastalık görülen kişiyle temas eden kişilerin, hastalık belirtileri gösterdiğinde durumlarına göre belirlenen hastanelerde veya evlerinde izole şekilde ilaç tedavisi gördüğünü anlatan Atıcı, ''Şüpheli vakadan alınan numune, İstanbul veya Ankara'daki viraloji laboratuvarlarına gönderilir. 1-2 gün içinde gelen sonucun pozitif olması durumunda, hastanın tedavisine hastanede izole edilmiş bir ortamda devam edilir'' dedi.

Atıcı, şu an için Bursa'da pozitif bir vaka bulunmadığını belirterek, ''Gemlik'teki vaka da şu an gözlem altında tutuluyor. Hastadan alınan numuneler İstanbul'daki laboratuvara gönderildi. Sonuçlar bekleniyor'' diye konuştu.

Efrail Atıcı, bir soru üzerine, il genelinde domuz gribiyle ilgili risk grubuna giren kişi sayısının bir milyon olduğunu belirterek, bu doğrultuda Sağlık Bakanlığından aşı talep ettiklerini bildirdi.


Türk İmar-Sen önlem alınmasını istedi

Türk İmar-Sen, otoyollarda görev yapan gişe memurlarının domuz gribine karşı korunması için öncelikle önlem alınmasını istedi.

Türk İmar-Sen sendikası, konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Sendikanın başvuru yazısında, domuz gribi nedeniyle okulların bile tatil edildiği bir sürecin yaşandığına dikkat çekildi.

Yazıda, ''Kurumunuz bünyesinde gişe memuru olarak çalışan personelin para alış verişlerinde vatandaşlarla yoğun temasta bulunmaları nedeniyle hastalığın bulaşma ihtimali düşüncesiyle gerekli sağlık tedbirlerinin alınması gerekmekte'' denildi.

Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, konuya ilişkin açıklamasında, gişe memurlarının işleri gereği kirliliğin yüksek düzeyde olduğu paralarla çok fazla temas halinde olduklarını belirtti. Alsancak, şunları kaydetti:
''Arkadaşlarımız her gün yüzlerce insanla mikrobun en fazla barındığı ve bulaşabileceği eller vasıtasıyla temas kuruyorlar. Hem hastalığa yakalanma hem de bulaştırma riskleri oldukça yüksek. Gişe memurları da kendilerini bekleyen bu tehlikenin farkındalar. Öncelik ve önlem istiyorlar. Bu nedenden biz de gişe memurlarının bu talebini Karayolları Genel Müdürlüğüne ilettik. Karayollarının bu konunun üzerinde hassasiyetle durarak Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçmesini istiyoruz.''


THY'de panik

Türk Hava Yolları'nın (THY) dün sabah Addis Ababa-İstanbul seferini yapan uçağında ateşi yüksek olduğu için domuz gribi paniği yaşanmasına neden olan kadın yolcunun, akut faranjit hastası olduğu bildirildi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'dan dün sabah saat 06.40'da İstanbul Atatürk Havalimanı'na inen TK-1147 sefer sayılı THY uçağında, bir kadın yolcunun ateşinin yükselmesi üzerine domuz gribi şüphesiyle uçakta önlem alındı. Uçakta yolcu olan Dr. Hayri Gözlükgiller tarafından muayene edilen kadın yolcunun ateşinin yüksek olduğu görülünce, diğer yolculardan ayrılarak ayrı bir yere oturtuldu ve yolculara maske dağıtıldı.
Uçak, Atatürk Havalimanı'na inince, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Denetleme Merkezi sağlık ekipleri tarafından karantinaya alınan kadın yolcu, burada ayrıntılı muayeneden geçirildi.

Yapılan muayene sonucunda, yolcunun ateşinin 37,3 derece olduğu ve akut faranjit enfeksiyonu geçirdiği tespit edildi ve domuz gribi şüphesi görülmemesi üzerine evine gönderildi.


''Uçak personelinin eğitilmesi gerekir"

Uçakta bulunan ve Ümit Hekimleri Derneği'nin davetlisi olarak Etiyopya'ya sağlık hizmeti vermek üzere giden Büyükçekmece Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Göktürk, yaptığı açıklamada, domuz gribi şüphesi bulunan hastaya maske verilmeden yolculara maske ve eldiven dağıtılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Göktürk, uçak personelinin bu tür vakalar karşısında ne yapılması gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ve personelin uzmanlar tarafından eğitilmesi gerektiğini kaydetti.

Kendilerine maske ve eldiven dağıtılan yolcuların eldivenle tuvalete girip çıkmalarının yanlış olduğunu ifade eden Göktürk, bu tür vakalar karşısında kabin ekibinin ve yolcuların nasıl davranmaları gerektiği hususunda bilgi eksikliği yaşandığını ifade etti.

 

Batman'da önlemler alınıyor

Batman Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Baş, gazetecilere yaptığı açıklamada, kent genelinde 11 vaka tespit edildiğini hatırlattı.

Hastalığın ilk olarak Beşiri ilçesine bağlı Beyçayırı köyünde görüldüğünü, daha sonra kent merkezinde 10 kişide daha hastalığın tespit edildiğini kaydeden Baş, ''Paniğin başlaması yüzünden hastanelerimizde aşırı yoğunluk yaşanmaktadır. Bu da gerçek hastalara ulaşmada sıkıntıya neden oluyor. Daha önceki açıklamalarımda belirttiğim gibi domuz gribinin diğer griplerden farkı yoktur. Gerekli önlemleri alıyoruz'' dedi.

Özel Medical Park Hastanesi Başhekimi Dr. Mahmut Akdağ ise hastanelerine yoğun başvuru yapıldığını belirterek, ''Hastalıktan uzak durmak için öpüşmeyin, el sıkışmayın. Bu alışkanlıklarımızdan uzak durmamız gerekiyor'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler