Domuz gribinin aşısı üretildi

İsviçreli ilaç firması ''Novartis'', domuz gribine yol açan Influenza A/H1N1 virüsüne karşı kullanılacak aşının ilk seri üretiminin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yayınlanma: 12.06.2009 - 05:39
Abone Ol google-news

Tüm dünyayı etkisin altına almaya başlayan domuz gribinin aşısının seri üretimi yapıldı. İsviçreli ilaç firması ''Novartis'' tarafından yapılan açıklamada, söz konusu aşının, aşıların genel üretim yöntemi olan ''yumurtada büyütmek'' yerine ''hücrelerde yapıldığı'', ayrıca ilk üretimin haftalar sonra mümkün olacağının öngörülmesine rağmen daha erken gerçekleştirilmiş olduğu kaydedildi.

Aşının ilk serisinin ön klinik deneyler ve değerlendirmeler için kullanılacağı ifade edilen açıklamada, aşı üretiminin Marburg'daki (Almanya) tesislerinde yapılacağı belirtilerek, söz konusu tesisin bir hafta içinde milyonlarca doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip olduğu belirtildi.

Üretim için ayrıca Holly Springs'de (Kuzey Carolina-ABD) ikinci bir tesisin bulunduğu ifade edilen açıklamada, şimdiye kadar 30'dan fazla hükümetten aşı talebi geldiği de kaydedildi.

 

Yunanistan'da 5 yeni vaka daha

Yunanistan'da son 24 saat içinde 5 yeni domuz gribi vakasının ortaya çıktığı ve bu hastalığı kapanların sayısının toplam 12'ye ulaştığı bildirildi.

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, dün gece, Kanada'dan gelen 37 yaşındaki bir kişi ve bugün de Amerika'dan gelen 4 turistte hastalığın teşhis edildiğini bildirdi.

33 yaşındaki İtalyan ile 18 ve 46 yaşlarındaki iki Amerikalının hastaneye sevk edildikleri, hastalığı hafif geçiren 15 yaşındaki Amerikalının ise evde müşahede altında tutulduğu belirtildi.

Yunanistan'da dün sabah, Boston'dan Atina'ya geldiği belirlenen, kimliği açıklanmayan 28 yaşındaki bir kadının 7. H1N1 vakası olarak kaydedildiği bildirilmişti.

 

Britanya'da vaka sayısı 800'ü geçti

Britanya'da domuz gribi vaka sayısının 848'e çıktığı açıklandı. Birleşik Krallıkta 51 yeni vakanın varlığı tespit edilirken, çeşitli laboratuvarlarda kuşkulu bulunan 866 vakayla ilgili testlerin de sürdürüldüğü bildirildi.

Kamu Sağlığını Koruma Ajansı yetkilileri, İngiltere'deki vakaların 337'sinin İskoçya, 502'sinin İngiltere, 2'sinin Galler ve 7'sinin de Kuzey İrlanda'da ortaya çıktığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) hastalığın salgına dönüştüğünü resmen ilan etmesinin ardından, İngiltere Sağlık Bakanlığı yetkilileri de halkı "paniğe kapılmaması" yolunda uyardı.

 

Fas'ta ilk vaka

Fas'ta Kanada'dan gelen genç bir kızda domuz gribi virüsü saptandı. Fas Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 18 yaşındaki Faslı kızın Montreal'de okuduğu, çarşamba günü Casablanca'ya geldiği ve daha sonra Fas Kraliyet Hava Yolları ile Fes kentine geçtiği belirtildi.

Fes Havaalanına gelen genç kızın ateşinin termal kameralarla saptanamadığı ifade edilen açıklamada, yine de kızın sağlık durumunun bir doktorun dikkatini çektiği ve yapılan tahlillerin ardından domuz gribi virüsünün saptandığı kaydedildi. Adı açıklanmayan kızın sağlık durumunun istikrarlı seyrettiği belirtiliyor.

 

Çin'de domuz gribi kontrol altına alındı

Çin Sağlık Bakanı Cın Cu, ülkedeki İnfluenza A/H1N1 gribi salgınının kontrol altında bulunduğunu söyledi.

Şinhua ajansının haberine göre Cın Cu, kısa süre önce Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Margaret Chan ile telefon görüşmesi yaptı. Bakan Cın, Çin'in ana kesiminde kesinleşen vaka sayısının 100'ü geçtiğini, bunların yüzde 90'ının yurtdışından kaynaklandığını ve yüzde 10'unun ise ülke içindeki bulaşma vakaları olduğunu belirtti. Cın Cu, bütün vakaların kaynağı bilindiği için, salgının kontrol altında olduğunu ve Çin'in aldığı önlemlerin doğru ve etkili olduğunu kanıtladığını vurguladı.

Cın Cu, DSÖ'nün desteği sayesinde Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ile bazı işletmelerin İnfluenza A/H1N1 virüsü numunesi edindiği için teşekkür etti. Cın Cu, Çin'in ikinci dalga salgınla elden geldiğince etkili şekilde mücadele edeceğine ve aşı üretimi yapacağına inandığını ifade etti.

Margaret Chan, örgütün griple mücadelede yeni öneriler ortaya koyacağını belirterek, dünya ülkelerinin de gerekli düzenlemeleri buna göre yapmasını istedi.

Çin'de kesinleşmiş domuz gribi vakası 126 olarak açıklandı ve bunlardan 60'ının taburcu edildiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler