Dosya "yetkisizlik" kararıyla geri gönderildi
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in dosyası "yetkisizlik" kararıyla Erzurum'a geri gönderildi. Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, dosyayla ilgili olarak, "Dosya geldikten sonra, yasa neyi gerektiriyorsa o yapılacak'' dedi.
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in dosyasının "yargı alanının dışında kaldığı" gerekçesiyle Erzurum'a geri gönderildiği bildirildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, ''Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca 'yetkisizlik' kararıyla ilgili gönderilen dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının CMK 250. madde ile yetkili biriminde görevli Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ve Cumhuriyet Savcıları tarafından incelenmiş ve suç yeri itibarıyla yargı alanımız dışında kaldığı gerekçesiyle, 'yetkisizlik' kararı verilerek dosya, kurye ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmiştir'' dedi.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ''yetkisizlik'' kararıyla kendilerine gönderilen dosyayla ilgili olarak, ''Dosyanın gelmesini bekliyoruz. Dosya geldikten sonra, yasa neyi gerektiriyorsa o yapılacak'' dedi.
Cihaner'in tahliyesi istendi
Cihaner'in avukatı Turgut Kazan ise bugün verdiği dilekçesinde, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner hakkında, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu'nun 82, 83. ve 87. maddelerine aykırı soruşturma başlatıldığını, 88. maddeye aykırı arama, gözaltı ve sorgu kararı verildiğini bildirdi.
Kazan, ''85. maddeye açıkça aykırı tutuklama ve 92. maddeye aykırı itirazın reddi kararı verilmesinin tümüyle yok sayılması gereken işlemler'' olduğu gerekçesiyle müvekkilinin ivedilikle salıverilmesini talep etti.
Dilekçede, Cihaner'in 2002 yılında birinci sınıfa ayrıldığı, dolayısıyla Cihaner'in 2802 sayılı yasanın 90. maddesine göre ancak Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılanabileceği belirtilerek, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250/3. maddesinde de ''Yargıtay'ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümlerin saklı olduğu, yani birinci sınıf yargıç ve savcıların asla özel yetkili mahkemelerde yargılanamayacağının amir olduğu'' vurgulandı. Bu durumda savcılığın 20 Nisan 2009 tarihli fezlekesinde belirtildiği gibi CMK'nin 250/1. maddesinin ancak 250/3. maddesiyle birlikte değerlendirilebileceği belirtilen dilekçede, şöyle denildi:
''Soruşturma 2802 sayılı yasanın 82, 83 ve 87. maddelerine aykırı olarak başlatıldığı gibi, 88. maddeye aykırı arama, gözaltı karı verilmiş ve yine 88. maddeye aykırı sorgu uygulanmıştır.
85. maddeye aykırı olarak görevli mahkemede değil, görevsiz-yetkisiz bir 'naip hakimce' tutuklama kararı verilmiş ve itirazımızda 92. madde de gösterilen görevli mahkemece değil, görevsiz-yetkisiz bir mahkemenin başkanı olan bir hakim tarafından reddedilmiştir.
Dolayısıyla tutuklama dahil, Erzurum Özel Yetkili Savcılığı ile naip hakimlerce alınan kararlarla yapılan işlemlerin yasal dayanağı yoktur.''
HSYK'nin yetkiye ilişkin kararının da söylediklerini doğruladığını kaydeden Kazan, dilekçesinde ''Bu nedenle çuvallar dolusu yazılı belgelerin tasnifi, incelenmesi ile yetki görev gibi sorunların düşünülüp değerlendirilmesi beklenmeden işlemlerin hepsi ve özellikle bir başsavcının fiilen tutulmuş olması tümüyle yok sayılması gerekeceği için öncelikle 'ivedilikle müvekkilimin salıverilmesinin sağlanmasını' diliyor, durumu takdirlerine sunuyorum'' talebine yer verdi.
Cihaner'i ziyaret ettiler
Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, Orhan Gazi Ertekin ile derneğin genel sekreteri Kazan Hakimi Kemal Şahin, tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i ziyaret etmek amacıyla cezaevine geldi.
Başsavcı Cihaner'i ziyaret etmek için tutuklu bulunduğu Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gelen Ertekin, girişte gazetecilere yaptığı açıklamada, Cihaner'i ziyaret edeceklerini ifade etti.
Ankara'da çok ciddi yargı tartışmalarının yürütüldüğünü belirten Ertekin, şunları söyledi:
''Bu tartışmaların asıl muhataplarının burada olduğunu düşünüyoruz, onun için ziyarete geldik. Hem özel yetkileri alınan Osman Şanal ile hem Cihaner ile hem de kabul ederlerse yetkileri alınan savcıların yerine görevlendirilen savcılar ile görüşeceğiz. Bu tartışmaların muhatapları burada, asıl bu kişilerle görüşülmesi lazım.''
Osman Can ise Ankara'da yürütülen tartışmalardan en fazla etkilenenlerin ve ''mağdur olanların'' Erzurum'da olduğuna işaret ederek, ''Sorun da burada. Buna dikkat çekmek istiyoruz'' dedi.
Bu olayın insani bir boyutu da bulunduğunu belirten Can, şunları kaydetti:
''Ankara'daki tartışma bir yargı tartışması değildir. Yargı tartışmaları adliyelerle ilgili bir tartışmadır. Çünkü adalet adliyelerde gerçekleşir. Temyiz mahkemelerinin yeri HSYK ya da Adalet Bakanlığı değil. Sorun da burada. Adalet dağıtanların güvencesiz hale getirilmesindedir sorun.''
Adalet Bakanlığı'ndan izin aldıklarını belirten Ertekin, Can ve Şahin, daha sonra Cihaner'le görüşmek için cezaevine giriş yaptı.
İlgili haber için tıklayınız
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza