Dosyalar dolusu kadın

ABD başkanlık seçimlerinde adaylar kadın hakları ve eşit ücret konuları üzerinden siyasi sermaye yaratmaya çalışıyorlar.

Yayınlanma: 18.10.2012 - 09:38
Abone Ol google-news

ABD Başkanlık seçimleri oldukça ilginç bir dönemeçten geçiyor. Demokrat Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney kadın seçmenlerin oylarını toplamak için açık bir yarışa girmiş gibi. İki adayın son münazarasında kadın hakları, eşit ücret, doğum kontrolü ve aile planlaması gibi konular gündeme oturdu.

Romney bir Mormon ve Cumhuriyetçi olarak bu konularda muhafazakar bir tutum içinde olduğunu defalarca gösterdi. ABD’de aile planlama programlarına verilen devlet fonlarını kesme vaadinde bulunan Romney kendini “Washington’daki bürokratlar kimseye doğum kontrol yöntemi kullanıp kullanamayacağını söyleyemez” sözleriyle savunuyor. Ancak Amerikan basını Romney’nin Massachusetts valisiyken tecavüze uğrayan kadınlara acil doğum kontrol hapı verilmesinin önünü açan yasayı veto ettiğini de unutmuyor. Romney doğum kontol yöntemlerinin maliyetinin kimin tarafından karşılandığı ile ilgilieniyor görünse de bu vaadiyle yoksul kadınların mamografi, rahim kanseri, aile planlama gibi hizmetlerden faydalanmasını da engellemiş olacak.

Obama ile canlı yayında yaptıkları münazarada Romney kadın haklarını önemsediğini oldukça garip bir anektotla anlattı. Romney vali olduğu ilk günlerde kabinesini oluştururken bütün adayların erkek olduğunu fark etmiş. Bunun üzerine kabine üyesi olmak için gerekli kalitelere sahip kadınları bulmak için büyük bir çaba sarf etmişler. Sonunda kadın örgütleri onlara “dosyalar dolusu kadın getirmiş”. Romney’nin bu garip sözleri sosyal ileteşim ağlarında büyük bir sansasyona neden oldu. Cumhuriyetçi aday, kadınlar konusunda o kadar çelişkili ve tuhaf yorumlar yapıyor ki kimse onun samimiyetine inanmıyor. Üstelik aşırı sağ görüşlerini sağda solda anlatmaktan çekinmeyen Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı Paul Ryan da bu kampanyada Romney’e pek fayda sağlayacakmış gibi durmuyor.

Barack Obama’nın dört yıllık görev süresince kadın hakları konusunda pek birşey yaptığını söylemek zor. Özellikle ekonomik krizle birlikte en büyük darbeyi yiyen kadın çalışanlar ve yoksul kadınlar oldu. Obama kadın seçmenlere elini uzatarak bu ihmali nasıl telafi edeceğini düşünüyor. Romney ise kadın hakları konusunda büyük bir gaf yapmamayı.

Bu başa baş giden seçim yarışını kimsenin şimdiye kadar ilgilenmediği “dosyalar dolusu kadın” belirlerse ben şaşırmayacağım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler