DSP, anayasa değişikliğine yardımcı olma sinyali verdi

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ''Eğer Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılması konusunda bir mutabakat sağlanabilirse biz parti olarak AKP'ye Anayasa'da değişiklik yapılması için ortak tasarı hazırlanmasında yardımcı olabiliriz'' dedi.

DSP, anayasa değişikliğine yardımcı olma sinyali verdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.02.2010 - 15:41

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türk Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği ''Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu'nda Değişiklik Önerileri'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliğinin AKP iktidarı ile gerçekleşmesinin zor olduğunu savundu.

Anayasa'nın yanı sıra seçim yasalarında ve Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğini belirten Türker, şunları söyledi:
''Eğer Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılması konusunda bir mutabakat sağlanabilirse birlikte bir tasarı hazırlanabilirse o zaman biz parti olarak AKP'ye Anayasa'da değişiklik yapılması için ortak tasarı hazırlanmasında yardımcı olabiliriz. Ama bizim bir şartımız var, Anayasa'nın hazırlanmasında, yalnız bir partinin iki partinin değil, bütün partilerin üzerinde mutabık kalacağı, uzlaşacağı metinler oluşturulmalıdır. Bu metinler oluşturulurken tamamı hemen değişmeli değil, en azından mutabık kalan maddeler değişmeli.''

Seçim Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılması gerektiğini ifade eden Türker, yurt dışında yaşayanlar için seçim çevresi oluşturması, 10 milletvekilliğinin yurt dışında yaşayanlar için ayrılması ve yurt dışında yaşayan yurttaşların konsolosluk ve büyükelçiliklerde hatta mümkünse mektupla da oy kullanabilmesinin sağlanması gerektiğini anlattı.

Dünyada en yüksek seçim barajının yüzde 3 olduğunu dile getiren Türker, ''Türkiye'de seçim barajı yüzde 5'e indirilmeli'' dedi.

Partilerde ön seçim yapmanın zorunlu olmasını isteyen Türker, Meclis ve parti yönetimlerinde kadınların erkeklerle eşit oranda temsil edilmesi yönünde düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Türker, seçim harcamalarına saydamlık getirilmesi gerektiğini de kaydetti.
Anayasa'nın parti kapatmaya ilişkin maddesinde yeni bir düzenleme yapılmasını istediklerini belirten Türker, partilerin fikir ve inançlarından dolayı kapatılmasının zorlaştırılmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Türker, yerel seçimlerin 4 yılda bir genel seçimlerle eşzamanlı olarak yapılması, ombudsmanlık sisteminin Anayasa kapsamına alınması ve dokunulmazlıkların sadece fikir ve kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılması gerektiğini belirterek, ''Ancak Anayasa'nın ilk dört maddesinin asla değiştirilmesini istemiyoruz. Anayasa'nın koruyucu hükümleri korunmalıdır. Anayasa'yı darmadağın eden bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz'' diye konuştu.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Türker, ''Yargı reformu hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Yargı reformunun bu olaylardan sonra gündeme getirilmesini doğru bulmuyoruz. İktidar yargıyı deforme etti. Bu aşamada yargı reformuna ihtiyaç yoktur'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon