"DTP kapatılırsa hükümetin Kürt çabası baltalanır"

New York Times gazetesi, Anayasa Mahkemesi'nde görülen DTP davasının, partinin kapatılması ile sonuçlanması halinde hükümetin "ülkenin Kürt azınlığı ile uzun bir süreden beri devam eden ihtilafı çözme çabalarının baltalanabileceğini" yazdı.

Yayınlanma: 09.12.2009 - 08:49
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi'nin DPT hakkındaki davayı esastan görüşmeye başlaması, yurt dışında da dikkat çekti. New York Times gazetesi, davanın partinin kapatılması ile sonuçlanması halinde hükümetin "ülkenin Kürt azınlığı ile uzun bir süreden beri devam eden ihtilafı çözme çabalarının baltalanabileceğini" yorumunu yaptı.

Partinin kapatılması halinde 8 milletvekili dahil, 219 üyesinin beş yıllık bir siyaset yasağı ile karşı karşıya kalacağına işaret eden gazete, bu durumda DTP'nin de 1990 yıllarından beri yasaklanan çok sayıda Kürt partisinin sonuncusu olacağını belirtti.

ABD'li gazete, DTP'nin, şiddeti teşvik ederek ulusal istikrarı zedelemekle ve PKK ile işbirliğini yapmakla suçlandığını kaydederek, PKK ile ihtilafın şimdiye kadar 49 binden fazla insanın ölümüne neden olduğuna da dikkat çekildi.

PKK'nin Türkiye'nin yanısıra ABD ve AB tarafından "terörist" olarak ilan edildiği anımsatıldığı haberde şöyle devam edildi:
"Avrupa Birliği üyeliğini hedefleyen iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, Kürtler ile ilişkileri normalleştirmek için çaba gösteriyor. Önerileri, Kürtçenin, medya ve siyasi kampanyalarda kısıtlama olmadan kullanılmasını ve ülkenin doğusundaki Kürt bölgelerinde kentlerin Kürt isimlerinin iadesini de içeriyor. Ancak Demokratik Toplum Partisi, Kürtlerin etnik kimliğinin Anayasa'da tanınması ve Türkiye'ye dönmek isteyen çoğu PKK üyeleri için af istiyor."

NYT, Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mithat Sancar'ın DPT'nin kapatılması yönündeki bir kararın ancak PKK içerisinde şiddet yöntemlerini teşvik edenlerin elini güçlendireceği değerlendirmesine yer verdi. Haberde, Tokat'ta yedi askerin ölümü ile sonuçlanan saldırı olduğunda PKK tarafından gerçekleştirildiğinden şüphelendiğini ancak şimdiye kadar ne PKK'nin sorumluğunu üstlendiğini ne de hükümetin suçlamalarda bulunduğunu kaydetti.

Haberde DPT Genel Başkanı Ahmet Türk'ün saldırıyı gerçekleştirenleri kınayarak eylemin Kürt karşıtı hissiyatını körüklemeye yönelik olduğunu söylediğine de dikkat çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler