Dünya çocukları bayramı kutluyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor.

Yayınlanma: 23.04.2011 - 07:41
Abone Ol google-news

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı.
Taşkent Türk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen kutlama törenine, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçiliği Birinci Katibi Yasemin İpek Öztürk, Büyükelçilik mensupları ve veliler katıldı.

Törende konuşan Taşkent Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Mahir Ünlü, Atatürk;ün çocuklara armağan ettiği bu bayramı, Türkiye'den binlerce kilometre uzakta Özbekistan'da da kutlanmakta olduğunu ifade ederek, çocukların bayramını kutladı.

Ünlü, 23 Nisan'ın, dünya çocuklarının katılımıyla kutlanan, barış ve kardeşlik gibi yüce değerlerin paylaşılmasına, dünyaya yayılmasına aracılık eden bir bayram olduğunu vurgulayarak, "Çocuklarımızın iyi Türkçe öğrenmelerinin yanı sıra, milli kültürümüzün ve tarihimizin önemli olaylarının yaşandığı bu topraklarda, bu ülkenin kütüphanelerinde ata yadigarı eserleri ve onların bu coğrafyadaki devamı olan Özbek dili ve edebiyatını da öğrenmelerini sağlamalıyız" diye konuştu.

Törende Taşkent Türk İlköğretim Okulu öğrencileri şiirler okudular, ardından çeşitli Türk ve Özbek halk oyunları gösterileri sunuldu.

 

Çin

Çin'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'nde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Etkinlik boyunca 100 kadar Türk ve Çinli çocuk birlikte oyunlar oynadı. Çocuklar, Çinli sihirbazın gösterilerini ilgiyle izledi. Çuvalla koşma yarışmasınaysa aralarında Büyükelçi Murat Esenli'nin de bulunduğu büyükler de katıldı.
Söz konusu etkinliğin sonunda çocuklara, Büyükelçi Esenli ve eşi tarafından çeşitli hediyeler verildi.

 

Kırgızistan

Kırgızistan'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Özel Şahlan İlköğretim Okulu'nda düzenlenen kutlama etkinlikleri, burada yaşayan Türkleri bir araya getirdi. Törende bir konuşma yapan Özel Şahlan İlköğretim Okulu'nun bağlı bulunduğu Kazak-Türk Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Sadrettin Çelik, ''Türkiye'den 5 bin kilometre ötede, bu mutlu günü yaşamanın ve bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Bizler, Atatürk'ün bize emanet ettiği vatana ve Cumhuriyete bağlı nesiller yetiştiriyoruz'' dedi.

Öğrenciler törende günün anlam ve önemine dair metinler ve şiirler okudu, halk oyunları gösterileri yapıldı. Tören sonrasında çocuklara hediyeler dağıtıldı.

 

Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerle kutlandı. KKTC'deki kutlamalar, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst'ün, Bayrak Radyosunda yaptığı konuşmayla başladı.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen ilk kutlama töreni, Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Törende Ulu Önder Atatürk'ün anıtına çelenkler kondu ve saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Lefkoşa'daki ikinci tören, Atatürk Stadyumu'nda yapıldı. Buradaki törene KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, bakanlar, diğer üst düzey komutanlar ve vatandaşlar katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Eroğlu, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile çocukların ve halkın bayramını kutladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okuyarak, konuşmalar yaptı.

Buradaki törende 13. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali kapsamında KKTC'ye gelen yabancı ülkelerden çocuklar da hazır bulundu.

KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst, törende yaptığı konuşmada, ülkede yaşayan bütün çocuklardan, Anavatanına, devletine ve Anavatanla gönül köprüsü kuran KKTC'nin geleceğine olan inançlarını hiç kaybetmemelerini istedi.
Dürüst, 23 Nisan 1920'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılış tarihinin yanında, millet egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı gün olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler