'Dünya Enerji Görünümü' raporu
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), karbondioksit emisyonunu azaltma konusunda bir anlaşma yapılamazsa, dünyada enerji kullanımının gelecek 20 yılda hızla artacağı, maliyetlerin ve sera gazlarının yükseleceği uyarısında bulundu.
Paris merkezli IEA'nın yıllık Dünya Enerji Görünümü raporuna göre, dünya, küresel ısınma konusunda bir anlaşmanın uygulanmasını geciktirdiği her yıl için karbondioksit emisyonunu azaltmak amacıyla fazladan 500 milyar dolar para harcamak zorunda kalacak. İklim değişikliği konusunda uluslararası anlaşma olmaksızın, büyük tüketici ülkelerde enerji harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2030 yılına kadar ikiye katlanacağına işaret edilen raporda, hükümetler, mevcut politika ve önlemlerinde değişikliğe gitmezse, küresel enerji talebinin gelecek beş yılda her yıl ortalama yüzde 2,5 yükseleceği vurgulandı.
Dünyada temel enerji talebinin gelecek 20 yılda her yıl ortalama yüzde 1,5 yükseleceği ifade edilen raporda, biyoyakıtlar hariç 2008 yılında günlük 85 milyon varil olan dünya petrol talebinin, her yıl yüzde 1 artışla 2030 yılına kadar günlük 105 milyon varile çıkacağı belirtildi. Raporda, doğal gaz talebinin her yıl yüzde 1,5 artarak, 2030 yılında 4,3 trilyon metre küpe ulaşacağı, dünya elektrik talebinin ise 2030 yılına kadar her yıl yüzde 2,5 yükseleceği kaydedildi.
Enerji yatırımları azaldı
IEA, küresel finansal krizin bütün dünyada enerji yatırımlarını tehlikeli biçimde düşmesine yol açmasının, ekonomideki toparlanmayı dizginleyebileceği uyarısında da bulundu.
Finansal ve ekonomik krizin bu yıl küresel petrol ve doğal gaz yatırımlarında 90 milyar dolarlık azalmadan sorumlu olduğunu, bunun geçen yıla göre yüzde 19'luk bir azalmaya denk düştüğü bildirilen raporda, ''Petrol ve elektrik arzında düşme ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilirliğine zarar verebilir'' denildi.
Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımın geçen yıla göre, bu yıl yaklaşık beşte bir düştüğünü işaret edilen raporda, mevcut büyüme eğiliminde enerji talebini karşılamak için 2030 yılına kadar her yıl enerjiye 1,1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olabileceği tahmininde bulunuldu.
IEA Baş Ekonomisti Birol
Bu arada IAE Baş Ekonomisti Fatih Birol, Reuters'e, dünyanın, atmosferdeki karbondioksit miktarının 450 ppm (her milyondaki partikül miktarı) seviyesinde istikrara kavuşmasına ihtiyacı olduğunu söyledi. Birol, ''Dünyanın, sadece iklim değişikliği için değil aynı zamanda enerji sistemimizde artan sorunlar ve bunun ekonomi üzerinde muhtemel etkileri nedeniyle atmosferde 450 ppm hedefine gitmeye ihtiyacı var'' dedi.
Petrolün varil fiyatının muhtemelen 2015 yılına kadar 100 dolara ve 2030 yılına kadar 190 dolara çıkacağına dikkati çeken Birol, ''Bu, enerji sistemimiz için hiç bir şey yapmazsak başımızın dara düşeceği anlamına geliyor'' diye konuştu. Geçen yıl Temmuz ayında 147 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan petrol fiyatı, daha sonra küresel ekonomik krizle birlikte Aralık ayında 33 dolara kadar geriledi. Petrolün varil fiyatı son dönemlerde 80 dolar seviyesinde işlem görüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama