Dünya rekabet sıralamasında Türkiye yine 61'nci oldu
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2010-2011 Küresel Rekabet Listesi'nde Türkiye, geçen yılki performansını koruyarak 61'nci oldu. Dünyanın en rekabetçi ülkesi ise, İsviçre.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından Pekin'de açıklanan 2010-2011 Küresel Rekabet Raporu, 2009-2010 sıralaması olduğu gibi bu yıl da en rekabetçi ülkenin İsviçre olduğunu gösterdi. Geçen yılda birinciliği İsviçre'ye kaptırıp ancak ikinci olabilen ABD ise, bu defa da İsveç ve Singapur'un da gerisine düşerek dördüncülük ile yetinmek zorunda kaldı.
ABD'nin, küresel rekabet listesinde 4. sıraya gerilemesinin, makroekonomik dengesizliklere ek olarak kamu ve özel kuruşların zayıflaması ile finansal piyasalarının durumuna ilişkin kaygıların sürmesi gibi faktörlerden kaynaklandığı belirtiliyor. 139 ülkenin değerlendirildiği Küresel Rekabet Listesi'nin ilk 10 sırasında ayrıca Almanya, Japonya, Finlandiya, Hollanda, Danimarka ve Kanada da yer alıyor.
Öte yandan, İngiltere'nin 12. İsrail'in ise 24. olduğu listede başlıca yükselen ekonomilerin arasında en iyi performansı gösteren Çin Halk Cumhuriyeti, 27. olurken Hindistan 51., Brezilya, 58. ve Rusya 63. sırada bulunuyor. Ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan, iki basamak düşüşü ile 83. iken çok büyük bir tırmanış gösteren Vietnam da, 75. sıradan 59. yere çıkarak, 61. sırayı koruyan Türkiye'yi de geride bıraktı. Türkiye'den iyi bir performans gösteren ülkeler arasında 40. sıradan 32. sıraya yükselen Afrika ülkelerinden Tunus ve 46.'tan 39. sıraya tırmanan Polonya da var. Çad, Angola ve Burundi'nin en alt sıralarında yer aldığı listeye göre, 2010-2011 döneminde dünyanın en rekabetçi 10 ülkesi şöyle:
1. İsviçre
2. İsveç
3. Singapur
4. ABD
5. Almanya
6. Japonya
7. Finlandiya
8. Hollanda
9. Danimarka
10. Kanada
Diğer ilginç bulgular
2010-2011 Küresel Rekabet Raporu'ndaki veri ve tablolar da, söz konusu 139 ülkenin da çok sayıda alandaki performanslarını da gözler önüne seriyor. Singapur'un birinciliği elde ettiği, ihracatın GSYH'a oranı tablosunda Türkiye 106. iken, Hong-Kong'un liste başı çektiği ithalat-GSYH oranı sıralamasında ise 117. oldu. Satın alma gücü paritesine göre, Türkiye 139 ülke arasında 16 sırada yer alıyor. Birinciliği ise ABD'nin elinde bulunuyor. Dış pazar büyüklüğüne ilişkin tabloda ise, Çin'in birinci iken Türkiye 28. geldi.
Türkiye, iç pazar büyüklüğü sıralamasında ise 16. oldu. Bu listenin başında ABD var. Bankacılık sektörünün sağlamlığının değerlendirildiği tabloda da Kanada birinci, Türkiye ise, 36. oldu. Kadınların erkeklere göre işgücüne katılma oranına ilişkin tabloda Afrika ülkelerinden Mozambik liste başında bulunuyor. Türkiye ise ancak 131. sıraya yerleşebildi.
Beyin göçünü çekmek ve kendi beyinlerini muhafaza etmek açısından en başarılı ülkenin İsviçre olduğu belirlenirken Türkiye 90'ncı olabildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'