Dünya Tiyatrolar Günü kutlanıyor
Bugün, Dünya Tiyatrolar Günü.... Gün çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü bildirisini bu yıl tiyatro oyuncusu Nedret Güvenç hazırladı. "Ben bir tiyatro oyuncusuyum. Bütün dünyam tiyatrodur. Gücümü sahne ışıklarından alırım" sözleriyle başlayan, Nedret Güvenç'in Dünya Tiyatro Günü bildirisi şöyle...
"Ben bir sahne işçisiyim, bir ağır işçi. İşim gereği gece-gündüz çalışırım, buradan sizlere en güzel, en doğru, en çağdaş ve gerçekçi bir oyunla ulaşmak için... Bir oyun, bir oyun daha, bir oyun daha... Böyle mutlu geçer ömrüm, yeter ki siz burada olun ve birlikte kotaralım oyunumuzu. Birlikte gülelim, birlikte ağlayalım, birlikte coşalım, şaşalım, sevinelim ve birlikte düşünelim. Oyunun sonunda tiyatronun o vazgeçilmez gizemi içinden, alkışlarınızla, birlikte uyanalım. Güzel bir oyun sonrasının tatlı yorgunluğu içinde zevkle göz göze gelelim.
Şimdi biraz dertleşelim. Son yıllarda Türk Tiyatrosu adına olumlu olumsuz pek çok konuşmalar yapılıyor. Kimileri seyircinin giderek düzeysiz komedilere şartlandırıldığını, hele hele özel tiyatroların, gişe kaygısı nedeniyle ucuz prodüksiyonlarla yetinmek zorunda kaldıklarını, bunun da sanatsal bir erozyon olduğunu savunuyor. Kısmen doğru olabilir ama tüm yokluklara karşın sanat heyecanı ile hala perde açabilen özel tiyatro yapımcılarımızın ve sanatçılarımızın verdikleri mücadele göz ardı edilemez.
Bazılarıysa 'güldürü, güldürü, güldürü' diyor. 'Seyirci artık gülmek istiyor, düşünmek istemiyor' diyerek seyircilerimizi küçümsüyor. Gene bazıları da 'maaşlı memurdan sanatçı olmaz' diye ödenekli tiyatrolarımızı hedef alıyor. Oysa onların ana tiyatro niteliğini ve Türk Tiyatrosu'nun kurucusu olduğunu unutuyor. Oradan yetişen birbirinden değerli büyük sanatçıların varlığını görmüyor.
Bazı güzel insanlar da başlangıçtan bu yana Türk tiyatro sanatçılarının içinde çok büyük yetenekler olduğunu savunuyor ki aynı kanıdayım. En ilginç olanı da bazı çok bilirler, 'artık hiç kimse tiyatro yazmıyor, tiyatro yazarlarımıza ne oldu?' diye bir yanılgıdan yola çıkıyor. Bu çok önemli, çünkü yazarsız tiyatro olmaz. Bence bunu birlikte çözeceğiz, ama önce yazarlarımızı dinleyerek. Çünkü çok değerli ve büyük tiyatro yazarlarımız var.
Bu arada bazı tiyatroseverlerimiz, 'ah nerede o eski tiyatrolar, o eski oyunlar, o eski tiyatro sanatçıları' diye yerinip yerinip duruyor. Oysa çevreye dikkatle baksalar gençleri görecekler. Bir değişimin, bir gelişimin yaşandığını fark edecekler. Genç tiyatrocular iş başında. Hepsi de yetenekli, yürekli ve cesur. Bir araya gelip kendi özgün tiyatrolarını kuruyorlar. Yazıyorlar, oynuyorlar ve devamlı perde açıyorlar. Ben onlara 'safkan tiyatrocular' diyorum.
Ve gene diyorum ki günümüzün sanal ortamlarına karşın, Türk Tiyatrosu tüm gerçekliğiyle dimdik ayakta. Yeni ve çağdaş bir Türk Tiyatrosu hızla kendini bütünlerken, taptaze ve kararlı bir jön Türk, tiyatronun müjdesini veriyor. Çoğu tabuları yıkan bu özgür soluklu tiyatronun temelinde insanoğlunun gerçekleri var. Ama her şeyden öte, ülkemizin ve ülkemiz insanının iç güzelliği, kadirbilirliği, kaderciliği ama en umutsuz anlarda bile, o şaşmaz iradesi, kararlılığı ve sağlamlığı var.
'Sanatçı alnında ışığı hisseden insandır' diyor Büyük Önder. Bizler o ışığı sizlerden alıyoruz. Ve dünya durdukça, kim ne derse desin, her söze verilecek en doğru cevap buradan olacaktır, tiyatro sahnelerinden. Çünkü sizler buradasınız. O halde çalsın son ziller, açılsın perdeler..."
''Tiyatroda tüm değerleri bulabiliriz''
27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatro sanatının insanlık kadar eski bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, ''Tiyatroda acı ile tatlıyı, sevgi ile nefreti, kavga ile barışı, kısacası insana ait tüm değerleri bulabiliriz'' dedi.
Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) Genel Merkez Yönetim Kurulu, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Kültür ve sanatın ''elit'' bir uğraş olarak görülüp küçümsendiği savunulan mesajda şöyle denildi:
''Sanat değişimin adıdır. Bugün kültür ve sanatın önüne yüksek barikatlar örülmeye çalışılmaktadır. Ödenekli sanat kurumlarımızdan biri olan Devlet Tiyatrolarının kamu desteği giderek azalmaktadır. Devlet Tiyatrolarının verdiği hizmet niteliksizleşmekte, yasal açıdan korunmasız bırakılmakta, Anayasa'da suç olmasına rağmen pek çok iş angarya haline getirilmektedir. Ülkemizde sanatkarlarımıza performansı dayatan, ilke ve kurallarla değil, teamüllerle yönetilen bir bürokratik yapıyı dayatan anlayışla kültür ve sanatın gideceği yer bellidir.''
AKM önünde kutlama etkinlikleri düzenlendi
''27 Mart Dünya Tiyatro Günü'', çeşitli sivil toplum kuruluşları, tiyatrocular ve siyasi partilerin katıldığı çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan Liberal Demokrat Parti (LDP) üyeleri adına basın açıklaması yapan LDP Şişli İlçe Başkanı Bünyamin Bahar, sanatçının devlet memuru olarak çalışmasının ''sanatçının sanatının inkarı'' olduğu görüşünü savundu. Bahar, ''Devlet sanat faaliyetlerinin tümüne son vermelidir. Devlete sırtını dayamadan sanat yapan, tüm özgür ve bağımsız tiyatro camiamızın gününü kutlarız'' dedi.
AKM önünde tiyatro sanatçılarının ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin hazırladığı etkinlikte ise, Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) Genel Başkanı Yavuz Demirkaya yaptığı konuşmada, sanatın ve sanatçının gelişmesini, özgürleşmesini engellemek isteyenlere karşı verilen mücadelenin her geçen gün biraz daha hız kazandığını söyledi.
Demirkaya, bu mücadele ortamında ''sanat için sanat'' ya da ''toplum için sanat'' akımlarının bugün itibariyle ''rant için sanat'' sloganına dönüştüğünü öne sürdü.
Sendika olarak mekansal tarihi, sosyolojik değerleri olan sanat ortamlarına ve kültür merkezlerine sahip çıkacaklarını ifade eden Demirkaya, ''Tüm gücümüzle hala yerinde duran AKM gibi önemli yapılara sahip çıkacağız. AKM'nin yağmalanmasını engellemek için örgütsel ve hukuksal anlamda tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz'' diye konuştu.
Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği Başkanı Bedri Baykam da, ''Dünya Tiyatro Günü'nde kızgınlığımızı ortaya dökmek için ve sanatı ortadan kaldırmaya çalışanlara dur demek için bir araya geldik. AKM özgürlüğün simgesidir. Bu durumu hak etmiyor'' şeklinde konuştu.
Etkinlikte, Augusto Boal'ın yazdığı '2. Uluslararası Dünya Tiyatro Günü Bildirisi' ve 'Alternatif Tiyatro Günü Bildirisi' okundu.
Konuşmaların ardından Nejat Yavaşoğulları'nın da bulunduğu çeşitli sanatçılar müzik dinletisi sundu.
CHP'li Gürsel Tekin ile CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu da etkinliği ziyaret etti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza