Dünya, Türkiye'nin IMF anlaşmasını konuşuyor

Tüm dünya, Türkiye’nin IMF ile anlaşması konusunu konuşuyor. Yabancı basın, Türkiye’nin "kurtarma"ya ihtiyacının olduğunu, bu yöndeki bir anlaşmaya yaklaşıldığını bildirdi. The Guardian, "IMF, İzlanda için 11 milyar dolarlık kurtarma operasyonuna katılmayı kabul ettikten sonra, Türk ve Letonya ekonomilerini de kurtarması için baskı altına girdi" görüşünü dile getirdi.

Dünya, Türkiye'nin IMF anlaşmasını konuşuyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.11.2008 - 08:39

Yabancı basın, Türkiye’nin "kurtarma"ya ihtiyacının olduğunu, bu yöndeki bir anlaşmaya yaklaşıldığını bildirdi. Financial Times, "Praktikte anlaşmanın boyutu ve yapısı, hükümetin, yerel seçimler öncesi harcamaları ne kadar kesmeye istekli olduğuna ve IMF’nin mali politikasına ilişkin geleneksel sıkılığını gevşetmeyi isteyip istemediğine bağlıdır. Şu ana kadar bir uzlaşmaya varıldığına ilişkin bir işaret yok" diye yazdı.

IMF’nin daha gerçekçi büyüme hedeflerini istediğini belirten yabancı basın, yeni bir anlaşma kapsamında 40 milyar dolara varan rakamlardan söz ederken, "IMF, Türkiye'yi kurtarması için baskı altına girdi" yorumunu da yaptı.

 

FT: IMF daha gerçekçi büyüme hedeflerini istiyor

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı haber analizinde Türkiye’nin IMF ile yeni bir finansman anlaşmasına varmaya yakın olduğunu belirterek, iş dünya liderlerinin ülkenin gelecek yıldaki dış finansman ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için IMF programının uygulanması çağrılarını yaptığını anımsattı. Buna karşın anlaşmanın yapısı, koşulları ve sağlanacak kaynaklarının tutarının henüz kararlaştırılmadığını kaydeden gazete, "Pratikte anlaşmanın boyutu ve yapısı, hükümetin, yerel seçimler öncesi harcamaları ne kadar kesmeye istekli olduğuna ve IMF’nin mali politikasına ilişkin geleneksel sıkılığını gevşetmeyi isteyip istemediğine bağlıdır. Şu ana kadar bir uzlaşmaya varıldığına ilişkin bir işaret yok" diye yazdı.

IMF’nin bütçe planlarının 2009 yılına ilişkin "daha gerçekçi" büyüme varsayımlarına dayanmasını istediğini, mevcut yüzde 4 hedefinin yerine yüzde 2 bir hedef istediğini kaydeden gazete, böyle bir değişikliğin, gelir projeksiyonları ile altyapı ve yerel harcamaları etkileyeceğine dikkat çekti. İngiliz gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın ise, harcamalara yeni sınırlamaları kabul etmeye isteksiz olduğunu belirtirken, ne başbakan ne de Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin nasıl bir anlaşma istediğini söylemediklerini de kaydetti. Buna karşın gazete, analistlerin "Halen cari açığının GSYİH’nın yüzde 6’sını aşmış ve para biriminin Ekim’den bu yana değerinin üçte birini kaybetmiş olan Türkiye’nin büyük bir olasılıkla IMF kaynaklarına hemen erişimi sağlayan büyükçe bir anlaşmaya ihtiyaç duyacağını söylüyorlar" diye yazdı. Raymond James Securities’in ekonomisti Özgür Altuğ’un, büyüme ve mali politika konularında uzlaşma sağlanması halinde IMF anlaşmasının 20-25 milyar doları bulabileyeceği tahminine yer veren gazete, Morgan Stanley’den Tevfik Aksoy’un, böyle bir tutarın ülkenin dış finansman açığını kapatmak için çok yeterli olacağı görüşünü de aktardı. FT, liranın değer kaybına ilişkin endişelerin de anlaşmanın yapılmasının daha acil hale getirebileceğini de savundu.


Guardian: IMF Türkiye'yi kurtarması için baskı altında

The Guardian da, "IMF, İzlanda için 11 milyar dolarlık kurtarma operasyonuna katılmayı kabul ettikten sonra, Türk ve Letonya ekonomilerini de kurtarması için baskı altına girdi" görüşünü dile getirdi. Gazete, Türkiye’nin, son birkaç ayda ülkeden geri çekilen yabancı yatırımların yerini doldurması için 7-14 milyar sterlin arasında olduğu sanılan bir kredi için IMF ile müzakereleri sürdürdüğünü yazdı.

 

Times: Türkiye anlaşmaya yakın

The Times de, Türkiye’nin 40 milyar dolara kadar kaynak sağlamaya imkan veren bir anlaşma yapmaya yakın olduğunu belirttiği haberinde “Türkiye, İzlanda gibi finansal krizden dolayı ekonomileri adeta çöken ülkelere benzer finansal zorluklar içinde olmasa da ekonomisi ve para biriminde keskin bir yavaşlama yaşıyor” yorumunu yaptı. Gazete, Goldman Sachs analisti Ahmet Akarlı’nın IMF programının disiplin ve inandırıcılığı artıracağı için olumlu olacağı değerlendirmesine yer verdi.


NYT: Türkiye, kendi kurtarma paketine doğru ilerliyor 

Bu arada, New York Times gazetesi, İzlanda’ın kurtarma paketine dikkat çektiği haberinde Türkiye’nin de "kendi kurtarma"paketine doğru ilerlediğini yazdı. Kriz nedeniyle sermayenin Japonya, Avrupa ve ABD’ye kaçtığına işaret eden gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın IMF anlaşmanın gelecek haftaya kadar sağlanacağı umduğunu söylediğine dikkat çekti. Bir AKP yetkilisinin 20-40 milyar dolarlık bir anlaşmanın muhtemelen olduğunu ifade ettiğini de aktaran gazete, IMF Başkanı Strauss-Kahn’ın, bir anlaşmanın hızlı bir biçimde sağlanabileceğine inancını ifade ettiğini belirtti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon