'Dünya vatandaşları şirket kurmayı artık reddedecek'
Uluslar arası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gelecekteki finansal krizlerin riskini azaltmanın kritik önemde olduğunu belirtirken "Bana göre dünya vatandaşları bir başka 'kurtarma' operasyonu için ödeme yapmayı reddedecek" dedi.
Uluslar arası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Paris'te yaptığı bir konuşmada zor ve karmaşık bir finansal reform gündemi bulunduğunu, bu alanda anlamlı ilerleme sağlamanın zaman alacağını bildirdi. Kahn, "Ekonomi toparlanır, finansal piyasalar normalleşirken, krizin yarattığı ivedi reform gereksinimiyle finans sektörünün gelişmesini beslemesi istenen 'düzenleme' reformu taahhütlerinin azalmasından kaygı duyuyorum" dedi.
Kahn, "düzenleme" reformlarına doğru hızla ve kararlılıkla hareket etmenin ve böylece gelecekteki finansal krizlerin riskini azaltmanın kendileri için kritik önemde olduğunu belirtirken "Bana göre dünya vatandaşları bir başka 'kurtarma' operasyonu için ödeme yapmayı reddedecek. Onun yerine belki de uluslar arası işbirliğini azaltacak 'korumacılığı' isteyerek karşılık verecek. Bunun gerçekleşmesine izin veremeyiz. Küresel düzeyde birbiriyle bağlantılı hale gelmekten çok şey kazandık" diye konuştu.
Finansal sektörün işleyiş çerçevesini revize etme fırsatının göründüğü tarihi pencereyi kaçırmanın çok büyük kayıp olacağını anlatan Dominique Strauss-Kahn, "Şimdi, uzun vadede sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi destekleyebilecek daha güvenli, daha istikrarlı bir finansal sistemi inşa etmek için eyleme geçmeliyiz" dedi.
'Finansal sektörün GSYİH payı gelişmiş ülkelerde küçülebilir'
Kahn gelecekteki finansal sistemin daha az risk alma, riski daha iyi yönetme, krizlere daha az eğilimli hale gelme ihtiyacı içinde bulunduğunu bildirdi. "Finansal kurumların aracılıktaki anahtar rollerini etkin ve güvenli bir şekilde icra etmelerine ihtiyacımız var. Daha pürüzsüz işleyen finansal sistem istikrarlı ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin önemli destekçisi olacaktır" diyen IMF Başkanı Kahn, finans sektörünün en azından gelişmiş ülkelerde, toplam hâsıladaki payının küçülmesi olasılığına işaret etti. Kahn, "Finansal gelişmenin ekonomik büyümeyi desteklemede önemini koruduğu gelişen ve yükselen piyasa ekonomilerinde finansal sektörün GSYİH içindeki payının yükselişinin devam ettiğini hala görebiliriz" dedi.
'Mevcut düzenleme artan sistemik riski gözden kaçırdı'
"Düzenleme ve denetleme" eksikliğinin, birçok neden yanında krizin anahtar önemdeki nedenlerinden biri olduğunu kaydeden Kahn, "Uygun 'düzenleme' varolsa bile, daha güçlü bir uygulama olabilirdi. Piyasalara ya da tek tek kurum risklerine odaklanmış bir 'düzenleme' ile artan sistemik risk potansiyeli yeterince değerlendirilemedi" dedi. "Denetleme" sorunlarının da krizde rol oynadığını kaydeden Dominique Strauss-Kahn, "Bazı yönetim çevrelerinde, gözetimde ciddi yanılmalara yol açan, 'özel sektör en iyisini bilir' gibi bir eğilim bulunduğunu söylemek doğru olur" diye konuştu.
Finans sektörünün vergilendirilmesi
Finans sektörünün vergilendirilmesi gibi bir "sıcak konuya" değinmek istediğini de belirten Kahn, G-20 ülkelerinin IMF'den "Finansal sektör bankacılık sistemi onarımlarında hükümet müdahaleriyle birlikte, oluşan toplam yüke nasıl katkıda bulunabilir" sorusunu göz önüne almasını istediklerini bildirdi. Sorunun genel vergi yükü ve finansal sektör üzerindeki düzenleme çalışmaları çerçevesinde ele alınması gereken bir konu olduğunu söyleyen Kahn, "Bu yük, ekonomik büyüme ve refaha etkin katkıyı güçleştirecek kadar ağır hale gelmemeli" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti