Dünyada Geçen Hafta

Dünyaya geçen hafta ABD Başkanı Barack Obama’nın İslam dünyasına sesleniş konuşması, Atlas Okyanusu’ndaki uçak faciası ve Avrupa Parlamentosu seçimleri damgasını vurdu. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin ‘harem’ fotoğrafları da çok konuşulanlar arasındaydı. İşte geçen haftanın belli başlı olayları…

Yayınlanma: 07.06.2009 - 09:59
Abone Ol google-news

‘Sadakat yemini’ne ret

İsrail’de bakanlardan oluşan Hukuk Komisyonu, aşırı sağcı “İsrail Evimiz” partisinin meclise sunduğu, özellikle ülkenin Arap kesiminde büyük tepkilere neden olan vatandaşlık için “sadakat yemini” edilmesini öngören öneriyi reddetti. Sadakat yemini, “Yahudi, Siyonist ve demokratik olan İsrail devletine, onun sembol ve değerlerine ve gerektiği müddetçe kanunla belirlendiği üzere askerlik ve benzeri görevleri yerine getireceğime yemin ederim” sözlerini içeriyordu.

 

Berlusconi köşeye sıkıştı

Yaptığı gaflarla ve özel hayatındaki sansasyonlarla gündemden düşmeyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, geçen Noel’de Sardinya adasındaki villasında genç kızlarla samimi bir şekilde görüntülendiği fotoğraflara İtalya’da yayın yasağı getirtti, ancak İspanyol El Pais gazetesi fotoğrafları yayımladı. Berlusconi gazete hakkında tazminat davası açtı. Berlusconi, üstsüz güneşlenen kızların olduğu fotoğrafları "Siz ceket ve kravatla mı yıkanıyorsunuz" diye savundu. Fotoğraflarda, Berlusconi ile adı aşk dedikodusuna karışan ve 72 yaşındaki İtalyan lideriyle eşini boşanmanın eşiğine getiren manken Noemi Letizia da bulunuyor.

 

Okyanusta gizemli uçak faciası

216’sı yolcu 12’si uçuş görevlisi toplam 228 kişiyle Rio de Jenerio-Paris seferini yapan Air France’a ait ait Airbus 330-200 tipi bir yolcu uçağı 1 Haziran’da Atlas Okyanusu üzerindeyken radardan kayboldu.

Aralarında biri bebek 8 çocuğun da bulunduğu kaydedilen uçakta bir de Türk yolcu vardı. Rio de Janeiro’ya konser için giden Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Devlet Konservatuvarı Arp Bölümü öğretim görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu’nun (37) 2 gün soraki bir başka uçağa biletli olduğu, 4 öğrencisinin final sınavlarını yapmak için düşen uçağa bindiği öğrenildi.

Kalkışından 4 saat sonra bağlantının kesildiği uçağın Atlas Okyanusu üzerinde şiddetli fırtına, türbülans ya da hız göstergelerindeki bozukluk nedeniyle düşmüş olabileceği açıklandı. Uçağın düşüşten önce 24 hata mesajı verdiği de gelen bilgiler arasında.
Hafta boyunca Brezilya’ya 345 kilometre uzaklıktaki Fernando de Noronha adası yakınlarında enkaz arama çalışmaları sürdürüldü. Hafta içinde uçağın enkazına ait parçalar bulunduğu bildirildi, ancak daha sonra bulunan parçaların uçağa ait olmadığı, muhtemelen gemilerden atılan ‘çöp’ oldukları açıklandı. En son 5 Haziran’da arama çalışmaları sonuç verdi. Çalışmalarda, 2 erkek cesedinin yanı sıra bir de bavul bulunduğunu bildirildi.


Kürtajcı doktora infaz

ABD’de hamileliğinin geç dönemlerindeki kadınların kürtaj olmasına olanak sağlayan ve bu nedenle kürtaj karşıtları tarafından tepki gören doktor George Tiller öldürüldü. Tiller’ın Kansas’ta 31 Mayıs’ta pazar ayini için gittiği kilisede silahlı bir kişi tarafından vurulduğu, ambulansın olay yerine gelmesinden kısa süre sonra yaşamını yitirdiği belirtildi. Polis, bir şüphelinin Kansas yakınlarında yakalandığını duyurdu. Birinci derece cinayetle suçlanması beklenen 51 yaşındaki kişinin olay sırasında yalnız olduğu, ancak herhangi bir kürtaj karşıtı grupla bağlantısının bulunup bulunmadığının araştırıldığı açıklandı. ABD Başkanı Barack Obama adına Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamada saldırı kınandı. Kürtaj, ABD’de en tartışmalı konular arasında yer alıyor. Siyasi seçimlerde, adayların konuya bakış açıları oyların renginde belirleyici etkenler arasında. Ülkede muhafazakâr çevreler kürtaj karşıtı yoğun kampanyalar yürütüyor. Bugüne kadar kürtaj yapan doktor ve sağlık görevlileri, kürtaj karşıtlarının saldırılarına uğradı, 1990’larda 3 doktor öldürüldü.

 

Obama’dan ‘Selamünaleyküm’

ABD Başkanı Barack Obama, Müslümanlara yönelik tarihi konuşmasını 4 Haziran’da Mısır’ın başkenti Kahire’de yaptı. Barack Obama, ‘Selamünaleyküm’ diye başladığı konuşmasında, ABD ile Müslümanlar arasında yıllar süren güven bunalımının ardından “yeni bir başlangıç” çağrısı yaptı. Konuşmasında sık sık Kuran’ın yanı sıra İncil ve Tevrat’tan alıntılar yapan Barack Obama, ‘Dünyadaki insanlar barış içinde birlikte yaşayabilmeli, bunun Tanrı’nın görüşü olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
ABD Başkanı, Türkiye’deki konuşmasına da atıfta bulunarak “İslam dünyasıyla çatışma içinde olmadık, olmayacağız” dedi. Çocukken Endonezya’da sabahları ezan sesiyle uyandığını söyleyen Hüseyin Barack Obama, ‘İslam, ABD’nin bir parçasıdır. Bugün ABD Başkanı olarak sorumluluğumun bir parçası İslam’a yönelik negatif önyargıları yok etmek’ diye konuştu.

Hem Müslümanların hem de Amerikalıların aşırılığın, şiddetin her türüne karşı koymaları gerektiğini vurgulayan Obama, Müslüman dünyasıyla yeni bir başlangıç istediklerini ancak bunun “bir gecede olamayacağını” ifade etti.

Başını örtmeyi seçen bir kadının her nedense daha az eşit olduğu yönünde Batı’da oluşan bazı görüşleri reddettiğini kaydeden ABD Başkanı, asıl eşitsizliğin bir kadına eğitim hakkı verilmemesi olduğunu söyledi.

Konuşmasında İsrail-Filistin sorununa değinen Obama, iki devletli çözümü desteklediklerini vurgulayarak, İsrail’in Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermesini istedi.

“Hiçbir ülke, başka bir ülkeye zorla bir yönetim şeklini kabul ettiremez” diye konuşan Obama, Afganistan’daki duruma da değindi ve burada kalıcı bir işgal arayışında olmadıklarını söyledi.

Dünyadaki 1.5 milyar Müslüman tarafından televizyon ve internetten izlenen konuşma Ortadoğu’da büyük yankı uyandırdı. Genel tepki, ‘Sözler olumlu, icraatı görelim’ oldu.

 

En küçük oğlunu halef seçti

Nükleer denemeleriyle tüm dünyada tepki yaratan Kuzey Kore’de Devlet Başkanı Kim Jong-il’in, halefi olarak 26 yaşındaki en genç oğlu Jong-un’u seçtiği bildirildi. Güney Kore istihbarat servisinden yetkililer, 67 yaşındaki Kuzey Kore liderinin, İsviçre’de eğitim alan 3. oğlunu seçtiğini ve bu kararını üst düzey yetkililere açıkladığını duyurdu.
 

Cheney’den 11 Eylül itirafı

Eski ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 11 Eylül saldırılarında, ABD’nin devirerek idam ettiği eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in parmağı olmadığına inandığını açıkladı. Cheney, ABD Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı konuşmada “Saddam Hüseyin’in 11 Eylül saldırılarına karıştığı şeklinde elimizde bir kanıt yok. Ancak Saddam Hüseyin döneminde Irak’ın teröristlere devlet desteği sağladığı şüphe götürmez” dedi.

 

Madende yangın: 76 ölü

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir altın madeninde çıkan yangında 76 kişi öldü. Velkom bölgesindeki Eland madeninde meydana gelen yangında ölenlerin kaçak çalışan madenciler olduğu açıklandı. Dünyanın en önemli altın, elmas ve kömür üreticilerinden olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde her yıl yaklaşık 200 kişi maden kazalarında ölüyor.

 

İngiltere’de hükümet krizi

İngiltere’de milletvekillerinin devlet kasasından kişisel harcama yaptığının ortaya çıkması ve partisinin yerel seçim başarısızlığı nedeniyle zor günler geçiren Başbakan Gordon Brown, 4 bakanın istifa kararıyla büyük darbe aldı. İçişleri Bakanı Jacqui Smith, Topluluklar ve Yerel Yönetimler Bakanı Hazel Blears, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı James Purnell ve Savunma Bakanı John Hutton istifa eden isimler oldu. Brown’a yakınlığıyla tanınan Hutton kabineyi desteklemeyi sürdüreceğini belirtirken, İşçi Partisi içinde muhalefet bayrağı açan Purnell, Brown’ı da istifa etmeye çağırdı. Bunun üzerine istifa baskısı altındaki Brown, kabinesinde değişikliğe gitti Ana muhalefet lideri David Cameron da hükümetin dağılmaya başladığını belirterek erken seçim kararı alınmasını istedi.

 

AB’de seçim heyecanı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkede 4 Haziran’da başlayan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri bugün sona eriyor. Toplam seçmen sayısı 375 milyon olan AB’nin 27 üye ülkesinde seçimin sonuçları, bütün seçimlerin tamamlanmasının ardından açıklanabilecek. Gizli oyla yapılan seçimler sonucu, AP’nin 5 yıl süreyle görev yapacak 736 üyesi belirlenecek. AP’deki üye ülkelerin sandalye dağılımı, ülkelerin nüfusuna göre belirlenmiş durumda. Siyaset yorumcuları, küresel ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların hükümetlerini cezalandırmak isteyebileceğini belirtirken, düşük katılımın radikal sağ ve radikal solun yararına çalışabileceğini kaydediyorlar. Perşembe günü sandık başına giden Hollandalıların, tercihlerini İslam ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Geert Wilders’den yana kullanması “Avrupa’da ırkçılık” endişelerini yeniden gündeme getirdi. Seçimlere, bazı ülkelerde Türk kökenli adaylar da katılıyor. Türk göçmenlerin Avrupa’da en yoğun bulunduğu Almanya’daki seçimlere toplam 8 Türk kökenli aday katılıyor.

 

Putin patronlara ‘ayar’ çekti

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 22 bin kişinin yaşadığı sanayi kenti Pikalovo’da, art arda fabrikaların kapanması ve maaşların ödenmemesiyle ilgili şikâyetler üzerine, aralarında ülkenin en zengin isminin de bulunduğu, işçilerine maaş ödemeyen işadamlarına, cebinden çıkardığı anlaşma metnini zorla imzalattı. Pikalovo’da işadamları ile görüşen Putin, işadamlarını anlaşmayı imzalamama durumunda fabrikalarını millileştirmekle tehdit etti. Putin, metinde imzası olmayan ülkenin en zengin ismi Oleg Deripasko’yu yanına çağırarak “Buraya gel ve imzala. Kalemimi geri vermeyi de unutma” dedi.

 

Pakistan’da camiye saldırı 40 ölü

Pakistan’ın kuzeybatısındaki bir camiye 5 Haziran’da cuma namazı sırasında bombalı saldırı düzenlendiği bildirildi. Saldırının meydana geldiği Yukarı Dir Bölgesi yetkilisi Atif-ur-Rehman, saldırıda 40 kişinin öldüğünü söyledi. Yukarı Dir Bölgesi, Pakistan güvenlik güçlerinin Taliban militanlarına yönelik yürüttüğü operasyonun merkezi olan Svat Vadisi yakınlarında bulunuyor. Son saldırı, Pakistan hükümetinin Taliban militanlarına yönelik operasyonu geçen ay başlatmasından beri gerçekleşen dokuzuncu saldırı. Saldırının, ABD’nin Pakistan ve Afganistan özel temsilcisi Richard Holbrooke’un Pakistan yetkilileriyle görüştüğü gün düzenlenmesi de dikkat çekti.

 

Peru’da yerliler ayaklandı

Güney Amerika ülkesi Peru’da yağmur ormanlarının yabancı enerji ve maden şirketlerine kiralanmasına karşı çıkan Amazon yerlileri ile polis arasındaki çatışmalarda 45 kişi öldü. Yerlilerin Petroperu devlet petrol şirketine ait bir tesiste rehin tuttuğu 38 polis memuru için düzenlenen operasyonda, 22 polisin kurtarıldığı, 9'unun öldüğü ve 7'sinin kayıp olduğu bildirdi. Yerli liderleri de, 3’ü çocuk 25 Amazon yerlisinin öldüğünü, 14’ü ağır 50 kişinin yaralandığını belirtti.
 

Türkiye, Sarkozy ile Obama’nın arasına girdi

ABD Başkanı Obama’nın, ABD ordusunun faşist Alman ve İtalya ordularına karşı Avrupa ülkelerini desteklemesinin anısına düzenlenen, Normandiya Çıkarması’nın 65. yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere gerçekleştirdiği Fransa ziyaretinde, iki ülke liderlerinin Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki zıt görüşleri yine gündeme geldi. Obama, Türkiye’ye desteğini vurgularken, Fransız lider, “Türkiye’nin köprü rolünü farklı anladıklarını” söyledi. Obama, “Türkiye muazzam önemde bir müttefik. Avrupa ile daha çok bütünleşmeye hevesliler ve ben bunu teşvik ederim” derken, Sarkozy, “Obama’ya benim için Avrupa’nın sınırlarının çok önemli olduğunu, çünkü Avrupa’nın dünyanın istikrar unsuru olduğunu ve bunun da yıkılmasını istemediğimi söyledim” ifadesini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı, AB, Rusya ve Türkiye arasında bir ortak ekonomik ve güvenlik alanı oluşturulması görüşünü tekrar etti.

 

(Derleyen: Berza Şimşek)

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler