Dünyanın 2010 büyüme şampiyonu Singapur olacak
Singapur, kendine özgü devlet kapitalizmi modeliyle bu yıl yüzde 13-15 oranında büyüme öngörüsüyle dünyanın büyüme şampiyonu olmayı hedefliyor.
Kısa bir sürede yoksulluktan sıyrılıp, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olmayı başaran Singapur'da devlet kontrolündeki ulusal varlık fonları ve şirketler aracılığıyla ekonominin yarıdan fazlasının hükümetin elinde olduğu ifade ediliyor. Ancak geliştirdiği kendine özgü devlet kapitalizmi modeliyle hükümetin iş dünyasının ve serbest ticaretin gereklerine fazlasıyla bağlı olduğu kaydediliyor.
Eğitim ve altyapı alanında çok güçlü olan ülke, bireysel özgürlüklerin sınırlandırıldığı eleştirisine maruz kalsa da yüzde 4,3 ile işsizlik oranının en düşük olan ülkeler arasında yer alıyor.
Yüzde 19,3 ile ikinci çeyrek büyüme şampiyonu
Bu yıl yüzde 13-15 oranında büyüme öngörüsüyle dünyanın büyüme şampiyonu olmayı hedefleyen Singapur Hükümeti, 2010'da petrol dışındaki ihracatını yüzde 29 oranında artırmayı planlıyor.
Geçen yıl küresel ekonomik krizin etkisiyle yüzde 1,3 oranında daralan ülke ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 16,9 ile en fazla büyüme sağlayan ülke oldu.
Singapur'un GSYH'si, Nisan-Haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 oranında büyüme gösterdi. Söz konusu oran, 1975 yılından bu yana ülkede sağlanan en hızlı çeyrek yıl büyümesini oluşturdu.
Ülke ekonomisinin, ikinci çeyrekte rekor seviyede büyümesinin ardından bu yıl geneline ilişkin büyüme tahmini de yüzde 7-9 aralığından yüzde 13-15 aralığına revize edildi.
İmalat sektörü, Singapur'da Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 45,5 oranında büyüme gösterirken, inşaat sektörü yüzde 13,5, hizmetler sektörü ise yüzde 11,4 oranında büyüme kaydetti.
Ekonomisi büyük oranda ihracata dayanan Singapur, dünyadaki talebin durumu açısından barometre olarak görülüyor.
2009 GSYH'si 177 milyar dolar
Ülkede 1 Singapur doları 0,72 ABD doları değerinde. İşsizlik oranı ise yüzde 4,3 olan ülkenin 2009 yılında Gayri Safi Yurt içi Hasılası (GSYH) 177 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
2009 yılı verilerine göre, GSYH'nin yüzde 23,8'ini sanayi, 15,3'ünü perakende, 13,1'ini hizmetler, 12,6'sını bankacılık, 8,8'ini ulaştırma, 5'ini inşaat, 21,4'ini de diğerleri oluşturuyor.
Singapur'un doğusu ve batısı arasında 42, güneyi ve kuzeyi arasında ise 23 kilometre mesafe var. 710 kilometrekare yüzölçümü bulunan ülkede şehirleşme oranı yüzde 50 düzeyinde bulunuyor.
Nüfusu 4 milyon 980 bin olan Singapur'un yüzde 74,2'sini Çinliler, 13,4'ünü Malezyalılar, 9,2'sini Hintliler, 3,2'sini de diğerleri oluşturuyor. Ortalama yaşam süresi 80,9 olan ülkede, okuma-yazma oranı ise yüzde 96,3.
Ülkede son zamanlarda mevcut işgücünün yüzde 52'sine yakın bir bölümü, endüstri alanında istihdam edilirken, işgücünün yüzde 33'lük bir bölümünü ticaret ve hizmetler, tarım alanını ise yüzde 2 gibi küçük bir işçi grubu meydana getiriyor.
Ekonominin üç temel ayağını sanayi, bankacılık ve hizmetler sektörü oluşturuyor. Singapur'un önde gelen endüstri dalları arasında ise gemi inşası, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil, gıda ve kereste endüstrisi bulunuyor.
Ülke için önemli bir gelir kaynağı olan turizmin yanı sıra balıkçılık da özellikle son zamanlarda büyük ölçüde gelir kaynağı sağlıyor. Ancak konteyner transferinde dünyanın en büyük limanına sahip Singapur, unvanını bu yıl Şanghay'a kaptıracak gibi görünüyor.
Mucizenin sırrı nedir?
Analistler, mucizenin sırrını, küçük bir şehir-devlet olan Singapur'un, ülkede kendine özgü başarılı bir ''devlet kapitalizmi modeli'' uygulamasıyla açıklıyor.
''Fantastik ekonomi makinesi''ne benzetilen Singapur'un akıl hocalığını yapan efsanevi lideri Lee Kuan Yew ve şu anda başbakanlık koltuğunda oturan oğlu Lee Hsien Loong'un kurduğu ülkenin, tüm kalkınma ve planlamasından sorumlu kurumu, Singapur Ekonomik Kalkınma Kurulu. Bu kurul, ülkenin başarısının arkasındaki en önemli unsur olarak gösteriliyor. Kurulun stratejisini oluşturan en önemli kavramlar ise ''açıklık, esneklik, aktiflik'' şeklinde sıralanıyor.
Ülkenin başarısında ayrıca bakanlıkların, özel sektör gibi yönetilmesinin de etkili olduğu belirtiliyor. Bakanların şirket üst yöneticileri gibi 1 milyon dolar ücret alması kimseyi şaşırtmıyor.
Temizlik, güvenlik ve düzenin sağlanmasındaki kurallara büyük önem verilmesi de ülke ekonomisinin hızla toparlanmasını ve ivme kazanmasını sağlıyor.
Metroda çikletin yasaklandığı, sokaklarda sadece belirlenen alanlarda sigara içilebildiği Singapur'da, yere izmarit atmanın cezası 500 dolar, kağıt atmanın cezası ise 500 ila 1000 dolar arasında değişiyor.
Singapur, dünyanın en güvenli ülkesi olması nedeniyle yabancı çalışanlar için Hong Kong'dan daha cazip hale gelirken, ülkeye bu yıl 100 bin yabancı çalışanın daha gelmesi bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Colani’nin arabası
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması