Dünyanın en eski limanı
Sorbonne Üniversitesi’nden Pierre Tallet yönetiminde çalışan Fransız ve Mısırlı araştırmacılar, Kızıldeniz’deki Vadi el-Carf bölgesinde, dördüncü hanedanın ikinci firavunu olan Keops firavununun iktidar dönemine ait bir limanı gün ışığına çıkardı.
Buluntular, limanın dünyadaki tüm liman yapılarından bin yıl daha eski olduğunu gösteriyor (Discovery News). İngiliz uzman Sir John Garner Wilkonson 1823 yılında buradaki kayalıkta gerçi iki yapı fark etmişti fakat bunların yeraltı mezarlığına ait olduğunu düşün-müştü.
Oysa burası bir gemi barınağıydı. Araştırmacılar gemi kızakları, ipler ve seramik kalıntıları bulmuşlar. Ayrıca denizde de dördüncü hanedana ait yirmi beş çapa bulunmuş. Diğer yüz çapa ise bir binanın yaklaşık iki yüz metre ilerisinde bulunmuş. Bazı çapaların üzerinde hiyeroglifle yazılmış isimler bulunuyor ki bilim insanları bunların ait oldukları gemilerin isimleri olduğunu tahmin ediyor. En eski liman dışında, yüzlerce papirüs kalıntısını içeren en eski arşiv de önemli bir bulgu. Papirüslerin birçoğunda Keops döneminde bira ve ekmek gibi gıda ürünlerinin gemilere ne şekilde dağıtıldığı yazıyor. Papirüslerden biri ise Keops piramidini inşa edenler arasında yer alan memur Merrer’e ait. Memur özellikle de piramitlerin inşasında kullanılan taşların elde edildiği Turah taşocağını gidiş gelişlerini anlatıyor. Mısır tarihi uzmanları ilk kez eski Mısır’ın gündelik yaşamıyla ilgili bu kadar ayrıntılı bilgilere ulaştı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?