Dünyanın "Yedi" aktivist kadınının hikayesi

"Yedi" 16 Mayıs Çarşamba günü saat 18.30'da Kenter Tiyatrosu'nda izlenebilecek.

Yayınlanma: 15.05.2012 - 10:07
Abone Ol google-news

2010 yılında İstanbul’da Muammer Karaca Tiyatrosu’nda başka katılımlarla ilk kez gerçekleştirilmiş olan “Yedi” yi bu kez  Ayça Damgacı, Meral Çetinkaya, Zeliha Berksoy, Derya Alabora, Esra Dermancıoğlu ile gazeteciler Can Dündar ve Mehveş Evin’in yorumlarıyla 18.Tiyatro Festivali çatısı altında dinleyeceğiz.
 
Afganistan’dan Guatemala’ya, Rusya’dan Nijerya’ya, dünyanın farklı ülkelerinde kadın hakları için mücadele veren yedi kadınla 2007 yılında ödül sahibi yedi oyun yazarının yaptığı röportajlara dayanan “Yedi”, bu isimlerin kendi toplumlarında kadınlara karşı uygulanan şiddetle mücadeleleri ve toplumsal alanda yarattıkları değişimi anlatıyor.
 
Ayça Damgacı, ülkesi Nijerya’da ’Demokrasi için Hafsat Abiola Kudret İnisiyatifi’ni kuran Hafsat Abiola, Can Dündar, Rusya’da aile içi şiddet kurbanlarına yardım veren ilk telefonla yardım hattını kuran Marina Pisklakova-Parker, Derya Alabora Pakistan’da ’namus’ suçu işlediği gerekçesiyle grup tecavüzüyle cezalandırılan ve tecavüz suçlularını mahkeme önüne çıkarmayı başaran Muhtar Mai, Meral Çetinkaya, Guatemala’da özellikle kadın ve yerel halkın hakları için, rüşvet düzenine karşı yürüttüğü mücadele yüzünden ölümle tehdit edilen Annabella De Leon, Mehveş Evin, Kamboçya ve Tayland’da insan ticareti ve seks köleliğine karşı yürüttüğü çalışmalar üzerine  Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Mu Sochua, Esra Dermancioğlu da Taliban rejimince yönetilen Afganistan’da kadınlara yönelik baskı, kadınların marjinalleştirilmesine karşı mücadele veren Farida Azizi,
Zeliha Berksoy Kuzey İrlanda’da kadın ve insan hakları için mücadele veren, geçtiğimiz yıllarda Merly Streep tarafından da seslendirilen aktivist Inez Mc Cormack’la yapılan röportajları okuma tiyatrosu biçiminde sahneleyecekler. 
 
2007 yılında Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith, Susan Yankowitz, Carol K. Mack, Paula Cizmar, Catherine Filloux ve Gail Kriegel tarafından yazılan “Yedi” bugüne dek 8 ülkede sahnelendi, 60’ın üzerinde uluslararası örgüt ve kurum aktif olarak olarak rol aldı. 300’ü aşkın politikacı, aktivist ve oyuncu tarafından okundu. “Tiyatronun dünyayı değiştirebilen gücü” olarak nitelendirilen; Amerika’daki gösteriminin öncesinde sunumunu Hillary Clinton’un yaptığı “Yedi”yi şimdiye dek okuyanlar arasında Oscar ödüllü oyuncu Meryl Streep ve AB Parlamentosu parlamenteri ve İsveçli yedi erkek parlamenter de yer alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler