"Düzenlemeyi başka tarafa çekmek Pavey'e haksızlık"

CHP'li M. Akif Hamzaçebi, kadın milletvekillerinin pantolon giymesini öngören teklif ile başlayan başörtüsü tartışmalarına, "Böyle bir tabloda suni gündem maddeleri yaratmayı doğru bulmuyorum. Bu her şeyden önce Sayın Şafak Pavey'e haksızlıktır" dedi.

Yayınlanma: 13.10.2011 - 12:55
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, "ÖTV artışları ve ekonomiye ilişkin değerlendirme" konulu TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Resmi Gazete'de bugün 3 önemli kararın yayınlandığına dikkat çeken Hamzaçebi, "Orta vadeli program, orta vadeli mali plan, Özel Tüketim Vergisi oranlarıyla kaynak kullanımı destekleme fonu oranlarında artış" dedi.

Bazı ürünlerin Özel Tüketim Vergisi oranlarıyla kaynak kullanımı destekleme fonu oranlarının artırıldığını belirten Hamzaçebi, "Bu vergi artışlarının gerekçesi nedir? Bunun bütçe ihtiyaçları ile ilgisi olmadığı açıktır. Bu önlemler doğrudan doğruya cari açık önlemleridir" dedi.

Vergi artışlarının cari açığa karşı önlem olarak düşünüldüğünü belirten Hamzaçebi, ekonomideki gelişmeleri de beş başlık altında toplayarak, "Birincisi; kurda ciddi bir yükseliş yaşandı. Türk Lirası son üç ayda yüzde 30'a varan oranda değer kaybetti. İkincisi; cari açıkta bir düşüş meydana geldi. Üçüncü gelişme; dışarıdan döviz girişinde meydana gelen azalma. Dördüncüsü; enflasyonda yükseliştir. Beşincisi büyümedeki düşüştür" dedi.

"Türkiye'nin takati kesilmekte"

Uygulanan ekonomik programın değiştirilmek zorunda olduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Bu programın varsayımları Türkiye'yi istikrarlı büyüme ortamına taşımaktan uzaktır. Bu programın varsayımı Türkiye'ye sıcak para girişidir. Bu varsayım aksadığı anda büyüme tökezlemektedir. Türkiye'nin takati kesilmektedir, şimdi bunu yaşıyoruz. Hükümetin bugün getirdiği vergi önlemleri çözüm değildir. Belki otomobil ithalatında bir miktar düşüşü sağlayacaktır."

İki yerde sorun olduğunu kaydeden Hamzaçebi, "Türkiye'nin tasarruf oranları düşüktür. İç tasarrufları artıran bir politika izlenmelidir. İkinci olarak Türkiye sanayileşme stratejini değiştirmek zorundadır. Bu politika değişmediği sürece Türkiye sürekli olarak kendi krizini yaşayacaktır" diye konuştu.

Vergilerin çözüm olmadığını vurgulayan Hamzaçebi, "Türkiye'nin iç tasarrufları artıran bir politika izlemesi gerekir ve yine sanayileşme stratejini teknoloji yoğunluğu yüksek ürünleri üretecek şekilde değiştirmesi gerekir" dedi.

Pantolon tartışması

Bir basın mensubunun "AKP'li Mustafa Şentop'un, 'Başörtülü milletvekili Genel Kurul'a girebilir' sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna Hamzaçebi, şöyle dedi:
"CHP'nin veya Türkiye'nin gündeminde böyle bir konu yok, böyle bir tartışma yok, yüksek öğretimde türban konusunu Türkiye çok uzun yıllar tartıştı, bu sorun bugün çözüme ulaşmıştır. Böyle bir tabloda suni gündem maddeleri yaratmayı doğru bulmuyorum. Değerli milletvekili arkadaşımız Sayın Şafak Pavey'in protez bacağından hareketle yapılmak istenen bir düzenlemeyi başka bir tarafa çekmek, suni gündem maddesi yaratmak her şeyden önce Sayın Şafak Pavey'e haksızlıktır."

Köstebek

Bir basın mensubunun sorusu üzerine Hamzaçebi, "Dosyayı Sayın Genel Başkan dün kamuoyuna sundu. Sayın eski İçişleri Bakanı şu ana kadar bunu reddedecek bir cümleyi kullanabilmiş değildir, ben bunu reddedecek bir cümlenin Sayın eski İçişleri Bakanı'nın ağzından çıkmasını arzu ederdik. Sayın eski İçişleri Bakanı ben hiçbir soruşturmayı yönlendirmedim demektedir, ancak böyle bir telefonun olmadığını böyle bir haber vermenin olmadığını kesin dille yalanlayabilmiş değildir" dedi.
"Konuyla ilgili CHP'nin yol haritası nedir" sorusuna Hamzaçebi, "Zamanı geldiğinde açıklanacaktır" demekle yetindi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler