Economist: Gözaltılar gazetecilere ve şairlere uzandı
ABD'nin The Economist dergisinde yayınlanan "Türkiye'de basın özgürlüğü - Sultan dizeleri" başlıklı makalede 15 Temmuz tarihinde Türkiye'de gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından başlatılan gözaltı ve tutuklamaların gazeteciler ve şairlere kadar uzandığı ifade edildi.
ABD'nin The Economist dergisi, "Türkiye'de basın özgürlüğü - Sultan dizeleri" başlıklı makalesinde Türkiye'deki darbe girişiminin ardından başlatılan gözaltı ve tutuklamalara geniş yer ayırdı. Söz konusu gözaltı ve tutuklamaların gazeteciler ve şairlere kadar uzandığını vurgulayan dergi, makalede CNN Türk spikeri Nevşin Mengü'nün "Bence medyanın darbeye karşı gösterdiği tavır Erdoğan için bir ders oldu. Çünkü özgür basının gerekliliğini gösterdi" ifadelerine yer verdi. 'Türkiye'nin liderinin bu dersi aldığını gösteren çok az şey olduğunun' altı çizilen makalede darbe girişiminden sonra gazetecilere yönelik başlatılan tasfiye hareketi hakkında şu yorum yapıldı:
"Darbe girişiminin ardından 60 bin memurun işlerini, 10 bin askerin de özgürlüklerini kaybetmesine yol açan tasfiye, şimdi gazetecilere uzandı. Hükümet geçen hafta, gizli bir İslamcı hareket olan Gülen topluluğu ya da cemaatle bağlantılı 131 medya kuruluşunu kapattı. Gülencilerle bağlantılı oldukları gerekçesiyle, 89 gazeteci hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. En az 17'si terör örgütü üyesi olmakla suçlandı."
"Gazeteciler dahil pek çok kişi gözaltı ve tutuklamalara tepkisiz"
Türkiye'de gazeteciler dahil pek çok kişinin gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepkisiz kaldığını ifade eden The Economist, bu tepkisizliği 'Türkiye'de artık cemaate karşı çok az sempati olmasına' bağlayarak şu yorumda bulundu:
"Laikler, polis ve yargıdaki Gülenciler'in 2008-2013 arasındaki toplu davalarda yüzlerce subayı uydurma darbe iddialarıyla hapse atılmasına (o dönem Gülencilerle ittifak yapan Erdoğan'ın onayıyla) kızgın. Kürtler, grubu binlerce aktivistinin hapse atılmasıyla suçluyor. Gazeteciler, davaları alkışlamaları ve grubun suçlarını ortaya çıkartan gazetecilere iftiralar atmaları yüzünden grubun medya kuruluşlarından hoşlanmıyor."
"Erdoğan'ın Türkiye'sinde muhalefet daha da zorlaştı"
'Hükümetin artık cemaatle bağları müphem insanları da hedef almaya başladığına' dikkat çeken dergi, darbe girişiminin ardından binlerce akademisyenin görevden alındığını, seksen yaşındaki bir şairin ve önde gelen bir insan hakları savunucusunun Gülenci gazetelerde yazmaları nedeniyle gözaltında tutulduklarını ifade etti. The Economist'teki makale şu sözlerle sona erdi:
"OHAL yetkileriyle donanmış Türk hükümetinin adımları birçok açıdan tahmin edilebilir. Önemli şüpheliler ve nedenleriyke ilgili sorular dolaşırken, çoğu medya kuruluşu olayların hükümetin anlattığı sürümünü kabul etti. Ana akım televizyon kanallarındaki gazeteciler, darbe şüphelilerinin işkence gördüğü iddiaları gibi tartışmalı konulardan uzak durmaları gerektiğini itiraf ediyor. Hükümet ise işkence iddialarını reddediyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nden Erol Önderoğlu büyük haber kuruluşları için hükümeti eleştirmenin özellikle zor olduğunu söylüyor. Basında ya da kamu yaşamında muhalefet Erdoğan'ın Türkiye'sinde zaten zordu. Aşırı milliyetçiliğin eşlik ettiği tutuklamalar bunu daha da zor hale getirdi."
(Kaynak: BBC Türkçe)
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'