Economist: Türkiye mültecilere bakıyor ama onları entegre edemiyor

Economist dergisi, 'Yeni Komşular' başlıklı makalede, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerini durumunu ele aldı.

Economist: Türkiye mültecilere bakıyor ama onları entegre edemiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.06.2017 - 21:22

Britanya’nın önemli dergilerinden Economist, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara baktığını ancak entegrasyonunu başaramadığını yazdı. Dergi, “Yeni Komşular” başlıklı makalesinde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların durumunu ele aldı.

“Türkiye mültecilere bakıyor, ancak entegre etmeyi başaramıyor” diyen dergi şöyle uyarıyor: “Suriyeliler sürekli en alt sınıf olarak kalırsa, ülke sorun yaşayabilir.”

Nüfustan hızlı artıyor

Kahramanmaraş’taki mülteci kampını öven Economist, klimalı konteyner evlerle yapılan, 24 bin Suriyeli ve Iraklının kaldığı kampın kusursuz olduğunu vurguluyor. Ancak kampın çevresindeki köyler açısından tartışmalı bir durum olduğuna dikkat çeken dergi mezhep gerilimine işaret ediyor:

“Kampta kalanlar Sünni. Köydekiler ise Türkiye’nin en büyük dini azınlığının üyesi ve Suriye rejiminin belkemiğini oluşturan mezhebin uzaktan kuzenleri olan Aleviler. Mezhep geriliminden ve otlaklarını kaybetmekten korkan köylüler geçen sene kampın inşasına karşı eylem yaptı. Polis üzerlerine biber gazı sıktı. Belediye özür dilemek için her eve bir inek verdi. Ancak güvensizlik sürüyor. Aşağı Terolar köyündeki çiftçiler hava karardıktan sonra dışarı çıkmadıklarını ve mültecilerden uzak durduklarını söylüyor. Yaşlı bir adam ‘Bizden çok farklı insanlar. Komşu olmamalıyız’ diyor. Kamp sakinleri de aynı şekilde kaygılı. 25 yaşındaki Halepli Ammar ‘Oraya tek başıma gitmem. Alevi onlar. Suriye’dekilerle aynı değiller ama Aleviler’ diyor.”

Dergi, Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından akan 3 milyon mültecinin bakımı konusunda, Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla mükemmel bir iş çıkarttığını anlatıyor.

“Erdoğan’ın İslamcı hükümeti, Suriye sınırı yakınındaki 20 dolayında kamp için 25 milyar dolar harcadı” diyen dergi maliyetin ve kamu hizmetleri üzerindeki yükün büyük ihtimalle daha da artacağını ve mülteci nüfusunun Türkiye’nin nüfusundan çok daha hızlı arttığını ifade ediyor. Dergi Kahramanmaraş’taki kampın nüfusunun 10 yıldan kısa sürede iki katından fazla artmasının beklendiğini bildiriyor.

Radikalleşiyor

Makale şöyle devam ediyor: “Daha iyi bir entegrasyon politikası Türkiye’nin kendi çıkarına. Hacettepe Üniversitesi’nden göç uzmanı Murat Erdoğan, sorun sürüncemede bırakıldıkça, mültecilerin, kalıcı olarak devletsiz bir alt sınıfa dönüşeceklerini ve radikalleşmeye açık olacaklarını söylüyor.”

(Kaynak: BBC Türkçe)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler