Eczacılar anahtar bıraktı
Eczacılar, yarın yürürlüğe girecek ilaç fiyatlarındaki düzenlemeleri protesto etmek için gerçekleştirecekleri 1 günlük kapatma eylemi öncesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önüne temsili olarak eczane anahtarlarını bıraktı.
SGK binası önünde toplanan Türk Eczacıları Birliği (TEB) üyesi eczacılar, ilaç fiyatlarındaki düzenlemeyi ve SGK'yi protesto eden sloganlar attı.
Burada bir konuşma yapan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, her geçen gün sağlığa erişim hakkı ve sağlık hizmeti sunma olanağının ellerinden alındığını söyledi.
Muayene ücretlerini artıran, birinci basamak sağlık hizmetlerini paralı hale getiren, sağlık çalışanlarının güvenceli çalışma haklarını ortadan kaldıran, sağlık ocaklarını kapatan ve kamu hastanelerini işletme haline dönüştüren yaklaşımın sağlıkta ''tasarruf'' değil, yıkım yarattığını iddia eden Çolak, buna karşı sağlık meslek örgütleri olarak birlikte hareket edeceklerini söyledi.
Çolak, ''4 Aralık günü sağlıkta tasarruf adına 7 bin eczanenin kapanmasına ve bu eczanelerde çalışan sağlık emekçilerinin işsiz kalmasına neden olacak uygulamaların aynı zamanda halkın sağlığa erişimini kısıtlayacağını düşünüyoruz. Çözüm olarak eczanelerin bedelsiz kamulaştırılması yerine, yaratılan zararın ilaç sanayi tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyoruz'' diye konuştu.
TEB Başkanı Çolak, sayıları 24 bine ulaşan ve sağlık çalışanı olarak hizmet sunmaya devam etmek isteyen eczacıların, tasarruf tedbirlerinin bedelini haksız yere ödemesinin karşısında olduklarını da söyledi.
SGK'nin ''alınan önlemlerinin eczacılara bedelinin yüzde 1.52 olduğu'' yönündeki açıklamasını da eleştiren Çolak, bunun ''trajikomik bir olay'' olduğunu kaydetti.
Çolak, ''Hem 'ülkede ilaçta yüzde 60'a yakın indirim sağladığınızı' söyleyeceksiniz, hem de 'bunun eczacıya değen kısmının 1.52 olduğunu' ifade edeceksiniz. Buna kargalar bile güler'' dedi.
Eczacıları bölmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Çolak, eczacıların yıllardır hizmet verdiğini, 2004 yılından beri ilaç fiyatlarındaki düşüşün bedelini eczacıların ödediğini, bugün de ödemeye devam ettiklerini öne sürdü.
Çolak, ''Bizi bölmelerine izin vermeyeceğiz. Bunu eczacılar 2001 yılında 15-16 Ocak'ta, geçen yıl 21 Aralık'ta gösterdiler. Bunu eczacılar 4 Aralık'ta görmeyenlere, duymayanlara bir kez daha gösterecekler'' diye konuştu.
''Eczacıların bu süreçte bir kaç defa ödüllendirildiği'' şeklinde açıklamalar yapıldığını hatırlatan Çolak, eczacıların hiçbir zaman ödüllendirilmediğini, direndiklerini ve haklarını aldıklarını söyledi.
Çolak, ''Bu ülkede eczacı, direnerek hakkını alacak. Eğer Türkiye'de sağlık sisteminin düzenli olmasını istiyorlarsa sağlığın muhataplarıyla görüşecekler ve onların iznini alacaklar. 'Ben yaptım oldu' mantığını terk edecekler, terk etmek zorundalar'' dedi.
Hekimler, hemşireler, sağlık çalışanları olmadan sağlık sisteminin yürüyemeyeceğini kaydeden Çolak, bunların, meslek örgütlerinin görüşleri dikkate alınmadan sağlık sisteminin yürümesinin mümkün olmadığını savundu.
Ülkede sağlığın bedelini yurttaşın ve sağlık çalışanlarının ödediğini ifade eden Çolak, ''Ama bu ülkede sağlığı bozanlar bedel ödemiyorlar. Bunlar da bedel ödeyecekler. Bu duruma taşıyanlar istifa ederek bu bedeli ödemeliler'' görüşünü dile getirdi.
Diyalog kapılarını sonuna kadar zorlamalarına rağmen mesafe alamadıklarını ifade eden Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'de yarın başlayacak uygulama, 7 bin eczanenin 1 yıl içinde kapanmasına neden olacak. Ama SGK '9 eczane kapanacak' diyor. Türkiye'de zaten her yıl 700-800 eczane kapanıyor. Yani siz bu tedbirleri bu kadar ağır almadığınız zaman bile 700-800 eczane kapanıyor. Böyle bir açıklama olabilir mi? Sağduyudan, eczacıyı, sağlığı anlamaktan yoksun açıklamalar. Yarın eczacılar hep birlikte, tüm vatandaşlarımızla birlikte darabalarını kapatacaklar, ertesi gün açacaklar. Bu sorun çözülmezse bu talepler karşılanmazsa 11-13 Aralık arasında büyük kongre toplanacak, en radikal tedbirleri alacak, çünkü Türkiye'de 24 bin eczacıyı temsil eden bir örgüt meslektaşlarının kapanmasına göz yumamaz ve oralarda oturamaz. Bizi yarın duymazlarsa 11-13 Aralık'ta büyük kongreyi duyacaklar. Onu da duymazlarsa işte o zaman onlar açısından kıyamet kopacak.''
Çolak, zor bir yola girdiklerini ama eczacıların dün olduğu gibi sorunu bugün de çözeceklerini sözlerine ekledi.
Çolak'ın açıklamasının ardından eczacılar ellerindeki anahtarları SGK'nin önüne bıraktı. Çolak ve diğer yetkililer de üzerinde eczane logosu bulunan temsili anahtarları SGK binasının önüne koydu.
Eczacıların eylemine bazı partilerden milletvekilleri, Türk Tabipleri Birliği, Dişhekimleri Birliği ve Türk Hemşireler Derneği'nin de aralarında bulunduğu sağlık meslek örgütleri ve sendikaların yöneticileri ile üyeleri de destek verdi.
Öte yandan, Türk Eczacıları Birliği ve 51 eczacı odası adına yapılan ortak yazılı açıklamada, 7 bin eczanenin kaybedilmesi anlamına gelen herhangi bir uygulamada SGK ile mutabık kalınmasının söz konusu olmadığı belirtilerek, ''4 yıllık bir tarihi olan SGK, 54 yıllık tarihi olan meslek örgütümüzün gücünü bir kez daha sınamak istiyorsa 4 Aralık günü ona bu fırsatı vereceğiz'' ifadesine yer verildi.
Yurtta da eylem vardı
Yurdun çeşitli yerlerindeki eczacılar, ilaç fiyatlarındaki iskontonun artırılmasını protesto etmek için iş yerlerinin anahtarlarını SGK İl Müdürlükleri önüne bıraktı.
Kırklareli, Tekirdağ, Zonguldak, Malatya, Kayseri, Edirne, Erzurum, Diyarbakır, Gaziantep, Sıvas, Manisa ve Çanakkale'de eczacılar, yürürlüğe girecek ilaç fiyat kararnamesini, iş yerlerinin anahtarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlükleri önüne bırakarak protesto etti.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı