Efkan Ala'ya göre yaşıyorlar

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 2002-2013 yılları arasında polisin kimseyi öldürmediğini ve Ahmet Atakan’ın ölümünün ardından Hatay’da kimsenin gözaltına alınmadığını iddia etti

Efkan Ala'ya göre yaşıyorlar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.05.2014 - 10:02

HDP milletvekili Ayla Akat Ata’nın soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Efgan Ala, 2002-2013 yılları arasında hiçbir yurttaşın güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetmediğini, 10-11-12 Eylül 2013 tarihlerinde Ahmet Atakan’ın ölümü sonrası yapılan eylemlerde Hatay’da hiç kimsenin gözaltına alınmadığını ifade etti.

Ata’nın dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından Anayasa’nın 98. ve içtüzüğün 99. maddeleri gereğince cevaplanmasını isteyerek verdiği soru önergesine yedi ay sonra yanıt geldi. BirGün gazetesinden Serbay Mansuroğlu'nun haberine göre, Bakan Ala imzasıyla verilen yanıtta “Toplumsal olaylar sırasında, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yargı kararıyla kesinleşen bir ölüm olayı bulunmamaktadır. Önergeye konu edilen tarihlerde Hatay ilinde yapılan gösterilerle ilgili gözaltına alınan şahıs olmamıştır” denildi.

AV. CAN: ÇOK SAYIDA ALIKONULMA VAR

Hatay Barosu avukatlarından Hatice Can, Bakan Ala’yı yalanlayarak Ahmet Atakan’ın öldürülmesinin ardından yapılan eylemlerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığını kaydetti. Av. Can “Bakan Ala’nın bahsettiği Ahmet Atakan’ın hayatını kaybetmesi sonrasında gelişen protestolarda polis tarafından gözaltı işlemi yapıldı. Antakya ve çevresinde 10’larca gözaltı yapıldı. Evlere operasyonlar düzenlendi. Görevli memura mukavemet, gösteri ve yürüyüş kanunun ihlali nedeniyle çok sayıda dava açıldı. Ancak emniyet yetkilileri yapılan işlemin gözaltı olmadığını, aksine ifadelerin alınması olduğu iddia ediyor. Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınanlar bir günü, çoğu zaman birkaç saati aşmayacak şekilde sağlık muayenesi yaptırılarak serbest bırakıldı” dedi. Henüz yargı kararıyla kesinleşmese de sadece Gezi direnişi sırasında 8 direnişçi polis saldırısı sonrasında yaşamını yitirdi. Lice’de Medeni Yıldırım jandarma tarafından öldürüldü. Yargıtay Yalova’da öldürülen Çayan Birben’in ölümünün ağır cezalık suç olduğuna hükmetmişti.
 
KAÇ KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ VE YARALANDI?

Ata’nın Bakan Güler’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorular yer alıyordu:

» 2002-2013 yılları arasında güvenlik güçlerinin toplumsal olaylara müdahalesi sonucunda yaşamını yitiren ve yaralanan kişi sayısı kaçtır?

» Bu sayıların yıllara göre dağılımı nasıldır? Bu müdahaleler sonucunda yaralanan ve engelli durumuna düşen kişi sayısı kaçtır?

» 10-11-12 Eylül 2013 tarihlerinde Ahmet Atakan’ın polisler tarafından öldürüldüğü iddiasından sonra yurdun çeşitli illerinde gerçekleşen olaylarda gözaltına alınan kişi sayısı kaçtır? Gözaltına alınan bu kişilerin kaçı tutuklanmıştır?

» Güvenlik güçlerinin protestoların gerçekleştiği herhangi bir ilde bu protestoyu bahane gösterip keyfi bir müdahale ile istediği yurttaşları gözaltına alıp şiddet uygulayabilmesinin gerekçesi veya dayanağı var mıdır?”

Efkan Ala imzasıyla gönderilen yanıtta ise “Toplumsal olaylar sırasında, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yargı kararıyla kesinleşen bir ölüm olayı bulunmamaktadır. Önergeye konu edilen tarihlerde Hatay ilinde yapılan gösterilerle ilgili gözaltına alınan şahıs olmamıştır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon