Eker, gelecek yıldan umutlu
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçen yıl global ekonomik kriz ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerine karşın, tarım sektöründe verimliliğinin arttığını belirterek, ''Türkiye'de geçen yıl genel büyüme yüzde 1,2 oranındayken, tarım sektöründeki 4,2'lik büyüme oranı tarım sektörünün verimliliğinin arttığının en önemli işaretlerinden biridir" dedi.
Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Dünya Bakliyat Konfederasyonu (CICILS) 2009 Toplantısı, Antalya Belek turizm merkezinde 42 ülkeden yaklaşık 500 şirket ve tarım sektörü temsilcisinin katılımıyla başladı.
Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçen yılın ortalarından bu yana etkili olan küresel finansal kriz, küresel ısınma, petrol fiyatlarının yükseliş, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve enerji tarımına yönelmenin tarım ve global gıda ticaretini olumsuz etkilediğini ifade ederek, ''Tüm bunlar bizim stratejilerimizi de değiştirmemizi gereken faktörlerdir. Küresel ısınma bu şekliyle devam ederse bazı ülkelerin üretiminde yüzde 20 ile yüzde 40 oranında azalmaya yol açacaktır'' diye konuştu.
Türkiye'nin, dünyadaki önemli bakliyat üreticisi ve ihracatçısı ülkelerden biri olduğunu ancak kuraklık nedeniyle 2008 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle kırmızı mercimekte üretim düşüşü yaşandığını belirten Eker, bakanlık olarak Türkiye'de baklagil üretimi ve tüketiminin artması için özel planlama ve tedbirleri hayata geçirdiklerini bildirdi.
Baklagil üretiminin sürdürülebilirliğini sağlayacak politika, destekleme ve altyapının oluşturulması amacıyla alınan tedbirleri karalılıkla sürdürmek niyetinde olduklarını ifade eden Bakan Eker, ''Bu sezonun hasadına bir kaç aylık zaman kaldı. Yağışlar şu an tatminkar düzeydedir'' dedi.
Eker, sözlerini söyle tamamladı:
''Türkiye'de son yıllarda verimlilik artıyor. Hükümet olarak, üretimi planlarken ve üretim ile destekleme politikalarını belirlerken, verimliliği çok önemli bir argüman olarak belirliyoruz. Türkiye'nin tarımsal üretim değeri 2002 yılında yaklaşık 22 milyar dolarken, 2008'de 58 milyar dolara ulaştı. Ekili alanlar ve tarımsal nüfusunda artış yoktur ancak üretimi, verimliliği teşvik edecek hale getirdik. Türkiye'de geçen yıl genel büyüme yüzde 1,2 oranındayken tarım sektöründeki 4,2'lik büyüme oranı, tarım sektörünün verimliliğinin arttığının en önemli işaretlerinden biridir. Tarım sektöründe büyüme eğer bu şekilde olmasaydı Türkiye'nin genel ekonomik büyümesi daha olumsuz etkilenecekti. Beklentilerimiz ve tahmini rakamlar, bu yıl çok daha iyi bir hasatla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor.''
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama