Ekonomi alarm veriyor! Bakanlardan peş peşe açıklama geldi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ardından Moody's de Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. Moody’s, not indirimine gerekçe olarak, "Büyüme rakamları ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama" olarak gösterildi. Karara hükümetten ilk tepki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi.
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "yatırım yapılabilir düzey" olan "Baa3"ten bir basamak aşağıda olan "Ba1"e düşürdü ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Moody’s'den yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak, "Türkiye’nin yüksek boyutlu dış fonlama ihtiyacına bağlı risklerdeki artış ve daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama" gösterildi.
Geçtiğimiz temmuz ayında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P de darbe Türkiye’nin kredi notunu bir kademe düşürmüş ve notun durağan olan görünümünü “negatif”e indirmişti.
MEHMET ŞİMŞEK: DURMAK YOK
Türkiye ekonomisi için peş peşe gelen kötü haberlere hükümetten açıklama geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye kararına ilişkin, "Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam" değerlendirmesinde bulundu.
ZEYBEKCİ'DEN TEPKİ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararının, ülke ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmediğini belirtti.
Zeybekci, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekmesi ve not görünümünü "durağan" olarak belirlemesini değerlendirdi.
"Moodys’in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir" ifadelerini kullanan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi yüzde 3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir.
Moody's’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan taviz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza