"Ekonomide dış denge hızla bozuluyor"
Öztrak, ''Ağustos ayına ilişkin ihracat, ithalat ve dış açık rakamları ekonominin rekabet gücündeki aşınmayı gözler önüne sermektedir'' dedi.
CHP Genel Saymanı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada, ekonomide dış dengenin hızla bozulduğunu ileri sürdü. Ağustos ayına ilişkin ihracat, ithalat ve dış açık rakamlarının ekonominin rekabet gücündeki aşınmayı gözler önüne serdiğini, zayıf dış talep ve kur baskısının ihracatın ivme kaybetmesine neden olduğunu kaydeden Öztrak, iç talep öncülüğündeki genişlemenin ithalatı hızlandırdığını ifade etti. Faik Öztrak, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:
''Bu gelişmeler neticesinde ihracatın ithalatı karşılama oranı Ağustos ayında, 2005'in Ağustos ayından bu yana en düşük seviye olan yüzde 55,4'e gerilemiştir. Yine 2010'un ilk sekiz ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık iki kat artarken; enerji hariç dış açık neredeyse 2008 yılının ilk sekiz ayındaki düzeyine gelmiştir. Dış dengede ortaya çıkan bu tablo uluslararası yatırımcı kuruluşların da dikkatini çekmektedir. Bu kuruluşlardan birinin hazırladığı küresel risk endeksine göre Türkiye, 2010 yılının ikinci üç ayı itibariyle, dış kırılganlığı en hızla artan ülkedir. Yine bu kuruluşun raporuna göre; 2010 yılının ikinci üç ayı ile 2009'un aynı dönemi arasında kısa vadeli dış borçların ihracat gelirlerine oranı ciddi şekilde bozulmuştur. 2009 yılının ikinci üç ayında ihracat gelirlerinin yaklaşık üçte biri ile kısa vadeli dış borçlar kapatılabilirken; bu yılın aynı döneminde ihracat gelirlerinin yarısı ile bu borçlar kapatılabilmektedir.''
Dış dengedeki bozulmanın, finansman kalitesindeki gerileme ve yabancı yatırımcı raporlarındaki artan hassasiyetin endişe verici boyuta ulaştığını savunan Öztrak, bu endişeleri giderici adımları atmanın ise Hükümetin görevi olduğunu bildirdi. Bu çerçevede döviz cinsinden kredi kullanımına ilişkin son dönemde alınan kararların, şirket açık pozisyonları üzerinde yaratacağı etkilerin yakından izlenmesi gerektiğini ifade eden Öztrak, diğer önemli bir hususun ise mali disiplin olduğunu belirtti.
2008'in 8 ayı ile 2010'un aynı dönemi karşılaştırıldığında faiz dışı harcamalarda oldukça yüksek reel artışların olduğuna dikkati çeken Öztrak, şunları kaydetti:
''Buna karşın vergi gelirlerindeki reel artış ise oldukça sınırlıdır. 2008'in ilk 8 ayında fazla veren bütçe, bu yılın aynı döneminde 14,4 milyar lira açık vermiştir. Küresel ekonomide kur ve dış ticaret savaşlarının tartışıldığı bir dönemde Türkiye, büyüyen dış açık sorununa; bir de iç açık sorununu eklememelidir. Ancak gelişmeler bu alanda da kaygıları artırmaktadır. Seçimler yaklaşmaktadır. Hükümet, seçimlere giderken elini serbest bırakmak amacıyla, taahhüdü olan 'mali kuralı' bir kenara itmiş, ekonomi yönetimi mali disiplinin geleceğini Sayın Başbakanın iki dudağına bırakmıştır. Ekim ayı gelmesine karşın, kanunen mayıs sonu ve haziran ortasında açıklanması gereken Orta Vadeli Program ile Orta Vadeli Mali Program halen ortada yoktur. Ekim ayı ortasında bütçe TBMM huzuruna gelecektir ancak kamu kurumlarına yönelik bütçe çağrısı yapılmamıştır. Bu gelişmelerin ciddiyetle bağdaşır bir yanı yoktur. İçinde bulunduğumuz konjonktürde ekonomi yönetiminde ciddiyet ve ihtiyatlılığın elden bırakılmamasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç bulunmaktadır.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama