Ekonomik düzelme 2011'de

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, küresel mali krize ilişkin olarak, "Dünyada ve Türkiye'de rüzgar artık sert esiyor. Ciddi anlamda bir düzelme ancak 2011 yılında başlayacaktır" dedi.

Ekonomik düzelme 2011'de
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.11.2008 - 10:09

Turquality Vizyon Seminerleri'nin dördüncüsü olan "Performans ve Maliyet Yönetimi" konulu seminerde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Uzak Doğu ve Rusya krizlerinden sonra küresel çapta bir bahar yaşandığını, büyümenin güçlü, ticaretin canlı, yatırımcıların da hevesli olduğunu söyledi.

Tüzmen, yaklaşık 7 yılın böyle geçtiğini savunarak, "Ama artık bu dönemin sonuna geldik. Dünyada ve Türkiye'de rüzgar artık sert esiyor. Ciddi anlamda bir düzelme ancak 2011 yılında başlayacaktır" diye konuştu.

Önümüzdeki iki yıllık dönemin zor olacağına işaret eden Tüzmen, uzun vadeli bir durgunluk ve belirsizlik döneminin gelenekselin ötesine geçmeyi gerektiren zamanlar olduğunu, yeni fikirlere, yöntemlere ve bilgiye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Kriz dönemlerinde stratejik odaktan uzaklaşmanın söz konusu olduğunu ve önceliklerin değiştiğini ifade eden Tüzmen, bunun bir tuzak olduğunu düşündüğünü vurgulayarak, stratejik odağı kaybetmenin, hedef ve amaçlardan uzaklaşmayı beraberinde getirdiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin olumlu küresel gelişmeleri iyi değerlendirdiğini belirterek, 2002 yılı sonunda 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin şu anda 130 milyar doları zorlar hale geldiğini kaydetti.

Dış ticarette pazar-sektör matrisinin de yüksek düzeyde değişime uğradığına işaret eden Tüzmen, 2002'de Türkiye'nin geleneksel pazarlarının çekirdeğini oluşturan AB'ye üye ilk 15 ülkenin ihracat içerisindeki payının yüzde 51 iken, bu yıl yüzde 41'e gerilediğini, Orta Doğu ülkelerinin payının 2 kat artarak, yüzde 16'ya çıktığını, komşu-çevre ülkelerin payının yüzde 41'e ulaştığını anlattı.

Tüzmen, 2002 yılında yok denecek kadar az ihracat yapılan sahra altı Afrika'ya ihracatın 2008 Ocak-Eylül döneminde yüzde 87 oranında artarak 2,6 milyar doları aştığını dile getirerek, Türkiye'nin Çin'e ihracatının 2008 Ocak-Eylül döneminde yüzde 58 oranında arttığını, Hindistan'a ihracatın ise 2008'in 9 ayında yüzde 85'lik artış kaydettiğini bildirdi.

İhracatta yaşanan niteliksel dönüşüme de değinen Tüzmen, 2000 yılında Türkiye'nin toplam ihracatında yüksek ve orta kalite teknolojik ürünlerin oranının yüzde 26 iken 2007 yılı sonunda bu oranın yüzde 35 düzeyine ulaşarak 7,2 milyar dolardan 37,5 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Bakan Tüzmen, katma değeri daha yüksek ürünlere yönelimin geleneksel sektörlerde de söz konusu olduğuna dikkati çekerek, bu eğilimi güçlendirmek ve fiyat rekabetinden kalite rekabetine geçişi hızlandırmak için Turquality konseptinin ortaya konduğunu söyledi.
Programla amacın üst piyasa katmanlarını ele geçirmek ve marka oluşturmak olduğunu vurgulayan Tüzmen, doğru yol ve yöntemin bu olduğunu, kriz olsa da olmasa da bu doğrudan şaşmayacaklarını ifade etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler