Eksik soruştur, akla
CHP, muhalefet şerhinde komisyonun birçok konuda araştırma yapmadığını belirtti.
CHP, TBMM Soruşturma Komisyonu’nun raporuna verdiği muhalefet şerhinde, komisyonun tüm başvurularına karşın eksik soruşturma yaptığını, aklama raporunun Adalet Bakanlığı’nın müfettişlerince hazırlandığını, şüphenin giderilmesinde önemli rolü olabilecek tanıkların çağrılmadığını, Zafer Çağlayan’ın piyano ve saati ile Muammer Güler’in oğlunun evinde bulunan paralara kaynak gösterilen villa satışı başta olmak üzere pek çok konuda gerekli araştırma ve incelemenin yapılmadığına dikkat çekti.
CHP’nin muhalefet şerhinde, komisyonun araştırması ve incelemesi gereken, ancak yapılan başvurulara karşın işlem yapılmayan konular şöyle sıralandı:
Asıl fezleke üyelere verilmedi
Eski bakanların avukatlarına verilen dosyalara savcı sıfatını haiz komisyon üyeleri erişememiştir. Asıl fezleke olarak adlandırılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2012/120653 sayılı soruşturma dosyasındaki İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan 20.12.2013 tarih ve 47909374-59351 (22105) sayılı fezleke ile komisyonumuza gelen belge arasında 196 sayfalık fark bulunmaktadır. Bu 196 sayfa ciddi bulgular içermektedir. 30.09.2014 tarihinde İzmir Milletvekili Erdal Aksünger tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında soruşturma açılan Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler ile ilgili TBMM Başkanlığı’na Ocak 2014 tarihinde gönderilen üst
yazının ekinde bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili A.Cengiz Hacıosmanoğlu tarafından yazılan 4 sayfadan ibaret gizlilik içermeyen yazı örneğinden bir sureti TBMM Başkanlığı’ndan istenilmiştir, ancak istem yanıtlanmamıştır
Bilgisi olanların dinlenmesine ret
Aralarında 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı ve emniyet amirleri, eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan, Bakanlar Kurulu kararı ile istisnai vatandaşlığa geçen kişilerin de olduğu 47 kişinin komisyon tarafından dinlenmesi talebinde bulunulmuştur, ancak bir işlem yapılmamıştır.
Para hareketleri
Bank Asya’ya müzekkere yazılarak Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın 2012-2014 yılları arasındaki hesap hareketlerinin komisyonumuzca talep edilmesini yazılı olarak istedik, ama bir işlem yapılmadı.
Güler’in villası
(Barış Güler’in evinde bulunan paranın kaynağı olarak gösterilen villa satışı konusunda) Barış Güler’e ait olduğu ve satış protokolü düzenlendiği belirtilen villanın tapu kayıtlarının, satış bedeli ve satış tarihi,
villa ile ilgili Barış Güler veya Muammer Güler adına bir kredi işlemi ve ipotek işleminin yapılıp yapılmadığının incelenmesini istedik, ancak bir işlem yapılmadı.Yine bahsi geçen bir sayfalık protokol üzerinde grafoloji incelemesi yapılmamıştır. Nitekim yapılacak olan grafoloji incelemesi protokolün
tahmini olarak hangi tarihte düzenlendiğini de göstermektedir. Oğul Barış Güler’in danışmanlık şirketi ile ilgili danışmanlık hizmetiyle ilgili paradan bahsedildiği aylık 30 bin dolarlık anlaşmaya istinaden, maliyeye gelir vergis beyannamesi verilip verilmediği sorulmuş devamında komisyonca bu konuda bir tahkikat yapılmış ise tarafımıza bir bilgi verilmemiştir.
Sarraf’ın saatçisi
Yusuf Tutuş’a (Rıza Sarraf’ın saatçisi) ait saatçinin 2011-2014 yılları arası defter ve fatura kayıtlarının asıl nüshalarının komisyonumuzca incelenmek üzere temin edilmesini yazılı olarak istedik, ancak
bir işlem yapılmadı.
Tanıklar konuşturulmadı
Komisyonumuza gelen ve şüphenin giderilmesinde önemli rolü olacak tanıkların çoğu çağrılmamış, çağrılan tanıkların ise tamamına yakını Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 48. maddesi uyarınca tanıklıktan çekinmiştir.
Adalet müfettişleri raporu hazırladı
Bilirkişilik müessesesine ilişkin olarak komisyon başkanı komisyona danışmadan Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak adalet müfettişi görevlendirilmesini talep etmiştir. İçtüzüğün 41. maddesinde bakanlıklarla yazışma yetkisi komisyonundur. Görevlendirilen adalet müfettişlerinin şahsından bağımsız olarak görevleri gereğince Adalet Bakanlığı’na bağlı oldukları açıktır. Burada yürütmenin ana aktörleri olan eski bakanlar hakkında yapılan yarı yargısal nitelikte bir soruşturmadır. Yürütmeye bağlı görevlilerin olması ise iktidarın söylemiyle “manidardır”. TBMM’ye sunulacak raporun bu kişilerce hazırlanmasının tarafımızca kabul edilmeyeceği yazılı olarak TBMM Başkanlığı’na ve komisyon başkanlığına eylül ayında bildirilmiştir. Bilirkişiler, tarafsız olmak zorundadır. Adalet müfettişleri ile ilgili birinci sorun tarafsız olduklarının garanti edilememesidir.
Piyano ve saat tutanakları incelenmedi
Rıza Sarraf’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan 05/05/2014 tarihli ifadesine göre piyano ve saatin bedelinin ödendiğine dair tutanaklar Zafer Çağlayan’dadır. Komisyon bu tutanakların asıllarını isteyip Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi’ne gönderip inceleme yaptırmamıştır.
Sarraf’ın sponsorluğu
Mehmet Sarı’nın (Çağlayan’ın bakanlık dönemindeki danışmanı) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan 03/02/2014 tarihli ifadesinde Rıza Sarraf’ın kuryesi tarafından gönderilen 352.000 TL’nin toplantılara ilişkin sponsorluk bütçesi olduğunu söylemiştir. Komisyonumuzca neden Rıza Sarraf’ın sponsorluk yaptığı veya neden banka havalesi ile paranın gönderilmediği hususlarında bir araştırma yapılmamıştır.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması