El Kaide'nin gerçek yüzü
El Kaide örgütünün Türkiye yapılanmasına yönelik son 10 gündür tüm ülkede yürütülen operasyonlar, Adana'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmayla başladı. Örgütün yapılanması ve Afganistan kampları için ''adam ve para'' toplaması ile ilgili bilgiler, Adana'daki çalışmayla gün yüzüne çıktı.
Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri'nin ortak çalışması sonucu örgütün Türkiye sorumlusu olduğu belirlenen Ebubekir Aslan'ın Huzurevleri Mahallesi'nde market işlettiği, örgütün haberleşme merkezi olarak da burayı kullandığı öğrenildi.
Yılbaşında Aslan'ın Ankara'ya gittiği ve her an bir eylem gerçekleştirebilecekleri bilgisini alan ekipler, Ankara Emniyet Müdürlüğü ile organize halde operasyon için düğmeye bastı. Ankara'da yapılan operasyonla Aslan ve 3 adamı yakalandı.
Ardından Adana'da Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin tamamının katılımıyla sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonda, 20 kişi gözaltına alındı.
Örgütün çalışma yöntemleriyle ilgili yapılan incelemede, Afganistan ve Pakistan'da eğitim gören Aslan'ın, Türkiye yapılanmasıyla ilgili tüm çalışmaları organize ettiği tespit edildi. Örgüt üyelerinin öncelikle Afganistan'da siyasi ve askeri eğitimden geçirildiği, ardından ülke içi faaliyetlerde kullanıldığı belirlendi.
''Sabaha kadar süren hemşehri toplantıları"
Zanlıların toplantı yeri olarak kendi evlerini kullandıkları, haftalık düzenlenen toplantıların her sefer farklı bir evde gerçekleştirildiği bildirildi. Eve gelip gidenlerin fazla olması üzerine komşuların sorduğu sorulara da ''Aynı köyden hemşehrilerimiz. Her hafta toplanır, dertleşiriz'' diye cevap verdikleri öğrenildi.
Erkeklerin akşam saatlerinden sabaha karşı 03.00-04.00'e kadar oturup konuştukları, kadınların ise farklı evlerde gündüz saatlerinde toplandıkları tespit edildi.
Zanlıların çoğunun mahalledeki kişiler tarafından da sevilmediği, komşularla iyi diyalogları olmadığı bildirildi.
Çocuklarını okula göndermeyi kabul etmeyen bu kişilerin, çocuklarının veya eşlerinin kendi çevrelerinin dışındakilerle de görüşmelerini yasakladıkları belirtildi.
Örgüt üyelerinin cami ya da kuran kurslarına gitmedikleri, eş ve çocuklarını da buralara göndermedikleri ifade edildi.
Örgüt yayınlarıyla da vurgulanan bu konunun, devlete karşı alınan bir cephe olarak gösterilmeye çalışıldığı tespit edildi. Zanlıların, devletin açtığı cami ve kuran kurslarının gerçeği yansıtmadığını iddia ederek yok saydıkları, imamın arkasında namaza durmayı ise yasakladıkları bildirildi.
Devletin atadığı imamları ''gerçek İslam dinine karşı direnenler olarak'' gösteren zanlıların, bu kişilere karşı da ''kin beslediği'' belirlendi.
Örgüte mensup bulmak için, daha önceki operasyonlarda gözaltına alınan ve halen İstanbul'da cezaevinde bulunan Ebu Hanzala'nın, yazdığı kitaplarla cihat çağrısı yaptığı öğrenildi. Matbaasının adı, yayın evi, basım tarihi ve diğer bilgilerinin bulunmadığı Ebu Hanzala'nın kitaplarında, Kur'an-ı Kerim'den alınan ayetlerden yararlanıldığı iddia edildi. Buna karşın Kur'an'daki ayetlerin çarpıtılarak, gerçekleri yansıtmayacak bir şekilde verildiği öğrenildi.
Sanal sohbet ortamları kullandılar
Türkiye yapılanması sorumlusu Aslan'ın, talimatları, Afganistan'daki Serdar E'den aldığı tespit edildi.
Teknolojik gelişmeleri din dışı olarak gören zanlıların buna karşın örgüt yapılanması için sanal sohbet ortamlarını kullandıkları öğrenildi. Twitter ve Facebook'un da aralarında bulunduğu sanal ortamlardan kendi gruplarını oluşturan zanlıların, bu sayede çalışmalarla ilgili bilgi akışını sağladıkları bildirildi.
Zanlıların, örgütle ilgili mesajları sıradan sohbet veya günlük yaşamla ilgili yazışma şeklinde yayınlayarak, polise yakalanmamaya çalıştıkları kaydedildi.
Banka ve para nakil aracını soyacaklardı
El Kaide'nin, Türkiye yapılanmasında, finansal krizlerin yaşanması, örgüt üyelerini kiradan kurtarıp, ev ve iş sahibi yapma çalışmaları sonucunda birikimlerin giderek azalması nedeniyle para arayışına girdiği belirtildi.
Zanlıların, bu amaçla banka ve para nakil araçlarını soymak için hazırlık yaptığı öğrenildi. Aslan ve diğer zanlıların, soygun ve diğer eylemlerde kullanılmak üzere silah temini için Ankara'ya gittiği bildirildi.
Ankara'da yapılan operasyonda ele geçirilen şemada da örgütün yapılanma biçimi gözler önüne seriliyor. Aslan'ın örgütün liderliğini üstlendiği, mali ve idari işlere bakan yardımcıları bulunduğu, onların da altında silahlı gücü oluşturan şuranın yer aldığı belirlendi.
Ayrıca, şemada, El Kaide kamplarına eleman bulma ve gönderme konusunda sorumlu olduğu belirlenen Ali Mert de Aslan'ın yardımcısı olarak görünüyor.
Adana'da gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan zanlılardan 9'unun Emniyet Müdürlüğündeki, 3'ünün ise savcılıktaki sorgulamalarında susma hakkını kullandıkları öğrenildi. Gözaltına alınan 21 zanlıdan 16'sı tutuklanmış, ertesi gün ülke genelinde gerçekleştirilen operasyonlarla 100'ü aşkın gözaltı gerçekleşmişti.
El Kaide operasyonunda 10 kişi tutuklandı
Çeşitli illerde terör örgütü El Kaide'ye yönelik düzenlenen operasyonların İstanbul ve Kocaeli ayağında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 30 kişiden 10'u tutuklandı.
Beşiktaş'taki Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde savcılık sorgusu yapılan 30 kişiden 17'si tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, bunlardan 10'unun tutuklanmasına, 7'sinin de serbest bırakılmasına karar verdi.
Bu arada, terör örgütü ''El Kaide''ye yönelik düzenlenen operasyonlarda, jandarma ekipleri tarafından İstanbul'da gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 23 kişinin sorgusu ise sürüyor.
Van'da 5 kişi serbest bırakıldı
Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde terör örgütü El Kaide'ye yönelik düzenlenen operasyon kapsamında Van'da gözaltına alınan ve aralarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlisinin de bulunduğu 5 kişi, mahkemece serbest bırakıldı.
Van'da 19 Ocakta düzenlenen operasyonda gözaltına alındıktan sonra Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlanan H.Y, B.C.Y, A.S, M.S.A. ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlisi M.E.Y. hastanede yapılan sağlık kontrollerinin ardından dün adliyeye sevk edildi.
Cumhuriyet Savcılığı'nda 6 saat ifade veren 5 kişiden A.S, ve H.Y. serbest bırakıldı, B.C.Y, M.S.A. ile öğretim görevlisi M.E.Y. ise tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Yaklaşık 10 saat süren duruşmanın ardından bu kişiler de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Mersin'de 6 kişi tutuklandı
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü'nce terör örgütü El Kaide'ye yönelik operasyonda gözaltına alına 17 kişiden 6'sının tutuklandığı bildirildi.
Mersin Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, terör örgütü El Kaide adına ''NİDA-DER'' adlı dernek çatısı altında faaliyetlerini sürdüren 17 kişi, Mersin merkezli Adana, Gaziantep ve İstanbul'da eş zamanlı başlatılan operasyonda 22 Ocakta gözaltına alındı.
Şahısların evlerinde ve üzerlerinde yapılan aramada, kuru sıkıdan çevrilme bir tabanca, 6 mermi, 3 dizüstü bilgisayar, 4 harddisk, başka kişilere ait 4 kredi kartı, bir sahte nüfus cüzdanı, çok sayıda CD, cep telefonu, hafıza kartı ve örgütsel doküman ele geçirildi.
Açıklamada, gözaltına alınanların ''Mersin ve diğer illerde terör örgütü El Kaide adına eylem ve faaliyette bulundukları, sahte kimlik yaptıkları, örgüt adına maddi gelir temin ettikleri, yurt dışına örgüt mensubu gönderdikleri''nin tespit edildiği belirtildi.
Yakalanan 17 kişiden 4'ü Cumhuriyet Savcılığının talimatı doğrultusunda serbest bırakılırken, 13 kişi ''El Kaide terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak'' suçlarından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 6'sı tutuklandı, 7'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev