"Eleştiriler çalışmalarımıza ışık tutacak"
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İlerleme Raporu'nun yayımlanmasının ardından BBC'ye verdiği mülakatta "Basın özgürlüğüyle ilgili olarak gündeme getirilen konular bizim de tabi ki dikkatimizi çekiyor. Basın özgürlüğü ile ilgili eleştiriler önümüzdeki dönemde çalışmalarımıza ışık tutacaktır" dedi.
Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu'nun 2010 İlerleme Raporu'nu yayımlamasının ardından BBC'ye yaptığı açıklamalarda, raporun en çok eleştirdiği noktalardan olan basın özgürlüğüne ilişkin olarak "Basın özgürlüğüyle ilgili olarak gündeme getirilen konular bizim de tabi ki dikkatimizi çekiyor. Basın özgürlüğü ile ilgili eleştiriler önümüzdeki dönemde çalışmalarımıza ışık tutacaktır" dedi. Bağış şöyle devam etti:
"Eleştiri sınırları aşmakla kalmayıp küfür boyutlarına varılıyor"
"Ama bu konudaki eleştirilerin önemli kısmının yargı süreciyle ilgili olduğunu da söylemek isterim. Yargı sürecinde olan ve devam eden davalara ilişkin hükümetimizin hedef alınması, bu davalar konusunda yürütme olarak herhangi bir adım atmadığımız konusunda yöneltilen eleştiriler ise çok ciddi bir çelişkinin izahından başka bir şey değildir.
Şunu özellikle ifade etmek istiyorum, biz medyanın, bize acı gerçekleri, çıplak gerçekleri gösteren, yapıcı eleştiride bulunan, yol gösteren bir ayna olmasını arzuluyoruz. Bununla birlikte, eleştiri sınırlarını aşmakla kalmayıp, hakaret, iftira ve hatta küfür boyutlarına varan yorum ve haberlere de elbette tepkimizi gösteriyoruz. Ama bir yandan hükümete yargı konusunda bağımsız olma çağrısında bulunurken öte yandan da yargı sürecindeki davalarla ilgili hükümetin adım atmasını istemek de kendi başına bir çelişkidir zaten."
Seçimlerden sonra "toplumu kucaklayan" yeni Anayasa
Egemen Bağış, bir sorununun karşısında hükümetin reformlar konusunda hep muhalefetle işbirliğini yapmaya çalıştığını belirtirken 2011 Haziran'ındaki seçimlerden sonra yepyeni bir anayasayla, toplumu kucaklayan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarının 'benim' diyebileceği bir anayasaya kavuşmak için üzerimize düşeni yapacaklarını kaydetti. Bağış şunları da söyledi:
"Gönül istiyor ki, Türkiye'nin diğer bütün siyasi aktörleri aynı kararlılıkla farklı anayasa taslakları hazırlasınlar, anayasayla ilgili görüşlerini açık ve net bir şekilde kamuoyuyla paylaşsınlar ki bütün bu fikirlerin içinden en iyilerini seçelim ve Türkiye'ye yakışır bir anayasayı hep beraber oluşturalım."
"Kıbrıs ön koşulu gösterilmesi mantıksızlık"
Devlet Bakanı Bağış, müzakere sürecine ilişkin olarak siyasi engellerin kalkması umudunu dile getirerek, "Kıbrıs sorununun Kıbrıs'ın üyeliği için bir sorun teşkil etmezken, Türkiye'nin üyeliği için bir ön koşulmuş gibi gösterilmeye çalışılması gerçekten bir mantıksızlıktır. Ama bu rapor bütün bu siyasi engellere rağmen Türkiye'nin reformlarda ne kadar önemli adımlar attığını, her bir fasılda ilerleme olduğu ortaya koyan bir rapor. O da şunu çok açık bir şekilde gösteriyor ki, Türkiye bu konuda kararlı" sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması