EMASYA protokolünün iptali dünya basınında

Financial Times gazetesi, EMASYA protokolünün iptaline dikkat çekerken "Türk hükümeti, kamuoyunun orduya olan güvenini zedeleyen ve generallerin savunmaya geçmesine neden olan, darbe komploları iddalarına ilişkin tartışmaların ertesinde harekete geçerek sivillerin, ülkenin ordusu üzerindeki kontrolünü güçlendirmeye yönelik bir adım attı" yorumunu yaptı.

EMASYA protokolünün iptali dünya basınında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2010 - 09:03

EMASYA protokolünün iptal edilmesi, yurtdışında da yankılandı. Financial Times gazetesi, "Türk hükümeti, kamuoyunun orduya olan güvenini zedeleyen ve generallerin savunmaya geçmesine neden olan, darbe komploları iddilarına ilişkin tartışmaların ertesinde harekete geçerek sivillerin, ülkenin ordusu üzerindeki kontrolünü güçlendirmeye yönelik bir adım attı" diye yazdı.

Financial Times gazetesi, "Ankara, sivillerin ordu üzerindeki kontrolünü güçlendirmek için adım attı" başlığını kullandığı, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı haberinde EMASYA protokolünün iptal edilmesine dikkat çekti. Gazete şu yorumu yaptı:
"Türk hükümeti, kamuoyunun orduya olan güvenini zedeleyen ve generallerin savunmaya geçmesine neden olan, darbe komploları iddialarına ilişkin tartışmaların ertesinde harekete geçerek sivillerin, ülkenin güçlü ordusu üzerindeki kontrolünü güçlendirmeye yönelik bir adım attı."

İngiliz gazetesi, Emaysa protokolüne ilişkin bilgi verdiği haberde "Avrupa Birliği, uzun bir süreden beri Türkiye'nin AB üyeliği adaylığı çerçevesinde silahlı kuvvetlerin siyasetteki olmaması gereken etkisine son vermesi için bastırıyor" dedi.
 

"Türkiye'deki değişen tutumlar hükümete avantaj sağladı"

"AB'nin generallerin dış politika ve iç işlerine ilişkin yorum yapma alışkanlığını eleştirdiğini, orduya verilen geniş yetkilerine ve ordunun harcamalarının denetlenmemesine dikkat çektiğini" kaydeden gazete, şöyle devam etti:
"Şimdi Türkiye'de değişen tutumlar, kökleri İslam'da olan, iktidardaki AK Parti hükümetine, laik ordu ile uzun bir süreden beri devam eden konfrontasyonlarında bir avantaj sağlamış gibi görünüyor."

Financial Times, "Balyoz" darbe planına ilişkin savları da yansıtırken Genelkurmay'nın belgelerin bir darbe planı olduğunu reddettiğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da, silahlı kuvvetlerin bir karalama kampanyasının kurbanı olduğunu söylediğini kaydetti.
 

"Hükümet tartışmalı reformları ilerletirse direnişle karşılanabilir"

"Ancak, yeni bir anket, tartışmaların etkili olduğunu gösterdi ve orduya olan güven, siyasetçilere güvenden daha yüksek olmaya devam etse de, yüzde 63 gibi tarihi bir düşük düzeye geriledi" denilen haberde şu görüşler de dile getirildi:
"Hem Orgeneral Başbuğ, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyu önünde 'askeri darbe döneminin bittiği'nin altını çizdiler. Ancak ordunun Emaysa protokolünün iptalini kabul etmiş olsa da AK Parti, ordunun gücünü azaltmaya yönelik daha çok tartışmalı reformları ilerletirse direniş ile karşılanabilir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler