Emekçinin birikimi, ‘İslami’ fona
CHP, Kıdem Tazminatı Fonu’nun tahmini büyüklüğünü 170 milyar olarak lira hesapladı. AKP’nin gözü fonda birikecek 109 milyar TL’de.
CHP, hükümetin sosyal taraflarla anlaşma sağlanamaması üzerine şimdilik “beklemeye” aldığı Kıdem Tazminatı Fonu’nu (KDF) mercek altına aldı. CHP’nin sendikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya tarafından merkez yürütme kuruluna (MYK) sunulan raporda, AKP hükümetinin gözünün fonda birikecek olan “109 milyar liralık” yeni kaynakta olduğuna dikkat çekildi. Fonda biriken paraların yüzde 40’ının “İslami” yatırım aracı olan “sukuk”ta değerlendirileceğine dikkat çekilen raporda, devlet güvencesi olmaması nedeniyle fonun iflası halinde emekçilerin tazminatlarının nasıl ödeneceğinin “belirsiz” olduğuna işaret edildi. Raporda, sistemle ilgili temel sakıncalar ve CHP’nin bu konudaki tutumu ana başlıklarla şöyle ifade edildi: Türkiye tarihinde ilk: Fon şirketleri, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na tabi özel şirketler. Bu tip devlet zoruyla katılım sağlanan, ancak özel sektörün işlettiği bir birikim fonu Türkiye tarihinde ilk defa kurulmaktadır. Hükümet kaynak peşinde: Fonda bir çalışanın en erken 10 yıl fona para yatırdıktan sonra hakkının yüzde 50’sini alabileceğini, sonraki hakkını da 5 yıl daha geçince alabileceğini de hesaba katarsak, fonun büyüklüğü 170 milyar liraya ulaşıyor. Kıdem Tazminatı Fonu büyürken, İşsizlik Fonu’nun gelirleri azalıyor. Bu azalma yaklaşık 61 milyar lira civarında. Sonuçta hükümet, net olarak 109 milyar liralık yeni bir fona kavuşmuş olacak. Hükümet yanıltıyor: AKP, tazminat sistemindeki değişikliğe gerekçe olarak “işçilerin sadece yüzde 10’unun kıdem tazminatı hakkından yararlanabildiği”ni öne sürüyor. Bu rakam gerçekdışıdır.
Devlet güvencesi yok: Fonlarının işleyişinde devlet güvencesi bulunmuyor. Fon iflas ederse işçinin güvencesinin ne olacağı belirtilmemiştir. Asgari ücretli yine mağdur: Yıllık olarak 30 gün ücret tutarında ödenen kıdem tazminatının 12 aya bölünmesi durumunda aylık giydirilmiş ücretin yüzde 8.5’ine tekabül eden kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü, bu kanun tasarısıyla, ilk etapta işçi açısından yüzde 4’e düşürülecektir. Bu özellikle asgari ücretliler açısından yüzde 50’lik bir kayıp anlamına gelmektedir.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!