'Emeklilere yapılan zam, siyasal bir gösteriden ibaret'

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''emekli maaşlarına yapılan zammın siyasal bir gösteriden ibaret olduğunu'' söyledi.

Yayınlanma: 05.01.2010 - 15:05
Abone Ol google-news

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaptığı açıklamada, emekli maaşlarının her çağdaş ve demokratik ülkedeki gibi kimseye muhtaç olunmadan yaşanacak bir düzeye çıkartılması gerektiğini kaydetti. Zammın hükümetin yeni yıla girerken elektrik, akaryakıt, ulaşım ve tüketim zamlarıyla sağlayacağı kaynağın yanında çok küçük kaldığını ifade eden Çelebi, ''hükümetin kaşıkla verdiğini ancak kepçeyle aldığını'' öne sürdü. Emeklilerin yoksulluk sınırının altında aylık aldığını kaydeden Çelebi, yapılması gerekenin emeklilerin satın alma gücü artırılarak, yoksulluktan ve ek gelir arayışından kurtarılması olduğunu ifade etti.

Çelebi, en düşük emekli maaşına yapılan ortalama 80 TL'lik zammın 2009 yılı enflasyonu ve emekli sağlık katkı paylarını karşılamaktan uzak olduğunu ileri sürdü. Zam oranının yüzde 10 veya yüzde 24 olmasının öneminin bulunmadığını kaydeden Çelebi, emekli maaşlarının çok düşük olduğunu, yüksek gibi görünen zam oranlarının gerçek bir iyileşme anlamına gelmediğini iddia etti.

''Emekli maaşlarına 2010 yılında yapılan zam siyasal bir gösteriden ibarettir'' görüşünü dile getiren Çelebi, açıklamasında şunları kaydetti: ''Sosyal güvenlik sisteminin, her geçen gün paralı hale getirilmesiyle tedavi, hastane ve ilaç katkı payları sürekli artırılmıştır. Hesaplarımıza göre emekli maaşlarının en az yüzde 15'i bu katkı paylarına gitmektedir. Eğer AKP Hükümeti emeklileri gerçekten düşünüp onları birinci sınıf yurttaş gibi algılasaydı, 2010 bütçesinde emeklileri de ilgilendiren sosyal yardımlar ve hane halkı yardımlarını en alt seviyede tutmazdı. Yıllardır en ağır şartlarda ekonominin büyümesi ve ülke refahı için çalışan bu insanların birinci sınıf yurttaş gibi yaşamaları her demokratik hükümetin en temel görevleri arasındadır.''
 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler