Emniyet: Hatalı polis yok
Cezaevinde işkenceden ölen Engin Ceber'in karakolda da dövüldüğü iddialarını soruşturan emniyet raporunda suçlanan polisler için "ezaya gerek yok" denildi
Yasadışı örgüt üyesi olduğu iddiasıyla 28 Eylül 2008’de gözaltına alındıktan sonra cezaevinde işkence sonucu yaşamını yitiren Engin Ceber’in karakolda da dövüldüğü iddiaları üzerinde haklarında soruşturma açılan 33 polise ceza istenmesine gerek görülmedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün soruşturma raporunda, aralarında 5’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 13 polis de yer alıyor.
Sarıyer’de örgütün yayın organı olduğu öne sürülen bir dergiyi dağıtırken polisin müdahale ettiği 10 kişilik grupta yer alan ve arkadaşları Özgür Karakaya, Cihan Gün ve Aysun Baykal ile birlikte gözaltına alınan Ceber’in, Sarıyer Muhsin Bodur Polis Merkezi’ndeki görevlilerce dövüldüğü iddia edilmişti. Ceber’in götürüldüğü Metris Cezaevi’ndeki görevlilerce dövülmesi sonucunda da komaya girdiği ve aldığı darbelerle yaşamını yitirdiği Adli Tıp’tan alınan raporlarla belgelenmişti.
Rapor 6 ayda hazırlandı
Milliyet Gazetesi'nden Tolga Şardan'ın haberine göre İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla 15 Temmuz 2009’da biri şube müdürü, biri emniyet amiri, biri komiser, 30’u polis olmak üzere 33 kişiyle hakkında idari soruşturma başlattı. Soruşturmacının 6 ayda hazırladığı rapor geçen ay tamamlandı. Davanın görüldüğü Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen raporda, zanlıların karakolda işlemler sırasında polislere fiili mukavemette bulundukları ve 4 polise doktor raporu verildiği ifade edildi.
Karakolda sürekli kamera kaydı yapıldığı ve zanlıların 24 saat içinde 4 kez sağlık kuruluşlarına götürüldüğü belirtilen raporda, “Zanlılara kötü muamele yapmak amacından ziyade, gerekli işlemlerin bir an önce ve usulüne uygun ikmal edilmesi amacı güdüldüğü izlenimi görülmektedir” denildi. Raporun sonuç bölümünde de 33 emniyet görevlisi hakkında “ceza tayinine mahal olmadığı” (ceza verilmesine gerek olmadığı) kararı verildi. Ancak adı geçen personelin gözaltındaki kişilere fiziki müdahaleler, kelepçe takma, sakinleştirme, öfke kontrolü ve benzeri konularda eğitilmeleri gerektiği vurgulandı.
Polislere yöneltilen suçlamalar
Ceber ve arkadaşlarına, önce Sarıyer Derbent Mahallesi Akgün caddesi üzerinde, sonra da Muhsin Bodur Polis Merkezi’nde tekme, tokat ve künt darbeleri sonucu eziyet edildiği öne sürülen iddianamede, kolluk görevlilerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. maddesinde düzenlenen “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz” hükmüne aykırı davrandıkları belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama