EMO'dan HES raporu

Hidrolik enerji potansiyelinin tespitinde ekolojik ve kültürel değerlerin dikkate alınması gerektiği bildirildi.

EMO'dan HES raporu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.08.2011 - 11:26

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 29, 30, 31 Ekim 2010 tarihlerinde, 60 kişilik heyetle Trabzon, Rize ve Artvin illerinde inşaat aşamasında veya yapımı tamamlanmış HES'lere gerçekleştirdiği yerinde incelemelere ilişkin raporunu hazırladı.

Rapora ilişkin açıklamayı Oda merkezinde düzenlenen basın toplantısında yapan EMO Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Apaçık, söz konusu tarihlerde Trabzon, Rize ve Artvin illerinde inşaat aşamasında ve yapımı tamamlanmış HES'lere teknik bir gezi düzenlendiğini, aynı zamanda bölgede yaşayanlarla görüşüldüğünü, geziye farklı odalardan temsilciler ve basın mensuplarının katıldığını söyledi.

Bugün Türkiye genelinde toplam bin 941 adet HES projesi bulunduğunu belirten Apaçık, Doğu Karadeniz'de yapılan yüzlerce HES'in çevreye hassasiyet gösterilmeden inşa edildiğini ve çevrenin tahrip edildiğini, dere yataklarının kurutulduğunu savundu.
Hidrolik potansiyelin değerlendirilmesinde toplum yararı gözetilmeksizin, derelerin piyasacı bir anlayışla özel sektöre devredildiğini öne süren Apaçık, hidroelektrik santrallerin bilimsel ölçütlerle, havza planlaması temelinde, yerel halkın onayı alınarak projelendirilmek yerine, ciddi çevre tahribatları yaratılarak, her türlü denetimden uzak, tamamen şirket karlılığı temelinde yapıldığını iddia etti.

Hidrolik enerji potansiyelinin tespitinde ekolojik ve kültürel değerlerin dikkate alınması gerektiğini belirten Apaçık, sadece enerjinin teknik tarafından bakılarak, yani düşü ve debi üzerinden tespit edilen potansiyelin ekonomik olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti.
Nehir tipi santrallerin Türkiye'nin toplam kurulu gücünün yüzde 10'u bile olmadığına dikkati çeken Apaçık, bu santrallerden vazgeçilebileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler