'En az 18-20 fabrika kapanır'

Şeker-İş Merkez Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Türkşeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda en az 18-20 fabrikanın kapanmasının kaçınılmaz hale geleceği savunuldu.

Yayınlanma: 17.10.2009 - 08:58
Abone Ol google-news

Açıklamada, Türk şeker sektörünün yıllardır, başta özelleştirme olmak üzere nişasta bazlı şekerin (NBŞ) yüksek kotası, kaçak üretimi ve satışı, yaygın ve kontrolsüz kullanımı, şeker kaçakçılığı gibi sektörün geleceğini ve halk sağlığını tehdit eden sorunlarla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Son olarak 11 Eylül 2009 tarihinde Türkşeker'in ''Portföy C''yi oluşturan 6 fabrikasının ihaleye çıkarıldığı anımsatılan açıklamada, Türkşeker fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda karlı çalışan 5-6 fabrika hariç, çoğu doğu bölgelerinde bulunan ve bölgesel kalkınma ve istihdam amaçlı kurulan en az 18-20 fabrikanın kapanmasının kaçınılmaz hale geleceği öne sürüldü. Sendikanın, Türkşeker fabrikalarının bulunduğu yörelerde özelleştirmeye karşı imza kampanyası başlatacağı duyuruldu.

Açıklamada, başta pancar çiftçileri ve yöre halkı olmak üzere 6 milyon insanın bu durumdan olumsuz etkileneceği savunuldu. Türkiye'nin pancar ve şeker üretimini artırdığı ve sektöre devlet desteği sağlayabildiği sürece geleceğin yıldız ülkesi olacağı vurgulanan açıklamada, özelleştirmelerden vazgeçilmesi, varlık satışı yerine işletme hakkının devri yönteminin benimsenmesi, NBŞ kotasının AB ülkelerindeki seviyelere indirilmesi, kaçak NBŞ üretimiyle mücadele edilmesi istendi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler