En renkli en çeşitli seçim

İngiltere'deki seçimin galibi Başbakan David Cameron oldu. İşte İngiltere'de günün özeti.

Yayınlanma: 08.05.2015 - 23:39
Abone Ol google-news

Danimarka liderinin kocası Britanya milletvekili... Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt’in Britanyalı kocası Stephen Kinnock, Galler’in Aberavon seçim bölgesinde İşçi Partisi’nden milletvekili seçildi. Eski İşçi Partili Başbakan Neil Kinnock’un oğlu olan, ‘Kızıl Prens‘ lakaplı, 5 dil bilen Stephen Kinnock’a oy atarken eşlik eden Danimarka lideri, yüzde 49 oyla kazandığı zaferi de kutladı.

En genç milletvekili... İskoçya’da SNP’den 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Mhairi Black, Paisley ve Güney Renfrewshire seçim bölgesinde 70 yıllık İşçi Partisi egemenliğini sona erdirdi, İşçi Partisi'nin en büyük isimlerinden Douglas Alexander'ı geride bırakarak Britanya parlamentosuna seçildi. Kayıtlara geçen en genç milletvekili, 1667’de 13 yaşındayken seçilen Christopher Monck'tu. İlk kez oy kullandığı seçimlerde milletvekili de seçilen siyaset bilimi öğrencisi Black “İskoçya'nın geleceğine ilişkin fikirleriniz ne olursa olsun, herkesi elimden gelen en iyi şekilde temsil edeceğim” dedi. Bateri ve piyano çalan Black, en sevdiği şarkının Bob Dylan’dan “The Times They Are A-Changing” (Zaman değişiyor) olduğunu söyleyip “Durumu özetliyor” dedi.

SNP’nin Müslüman yıldızı... 1970 doğumlu Tasmina Ahmed-Sheikh, SNP’yi İskoç parlamentosunun ardından Britanya parlamentosunda da temsil edecek. Babası Pakistanlı olan Tasmina ibadet eden bir Müslüman.  
 
 
En yaşlı seçmen Ayşe Nine... Türkiye kökenli 102 yaşındaki Ayşe İçöz, vatandaşlığı tescil edilir edilmez seçimde oy kullanarak "ilk defa sandık başına giden en yaşlı Britanya vatandaşı" sıfatını kazandı. 10 yıl önce Cambridge'de lokantacı oğlunun  yanına yerleşen 5 çocuk ve 21 torun sahibi Ayşe Nine, Britanya vatandaşı olmaktan ve bu ileri yaşında ilk defa oy kullanmaktan gurur duyduğunu belirtti. 
 
İlk Çinli vekil...Muhafazakar Parti’den 31 yaşındaki Alan Mak, Britanya parlamentosunun ilk Çin asıllı vekili oldu. Anne babası 1960’larda Çin’in Guangdong bölgesinden göçmüş, Cambridge Üniversitesi’ni bitirip şirket avukatlığı yapan Mak, Çin’i değil, yüzde 51 oyla net zafer kazandığı Havant bölgesini tamsil ettiğini vurguladı. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler