Endonezya'da 8.6'lık deprem!

Endonezya'da 8.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 8.6'lık deprem Singapur, Tayland ve Güney Hindistan'da hissedildi. Depremin ardından ilk tsunami dalgaları güneydeki Nias adasına ulaştı.

Yayınlanma: 11.04.2012 - 08:53
Abone Ol google-news

Eyalet başkenti Banda Açe'nin 495 kilometre uzaklığında bugün meydana gelen 8.6'lık depremin, denizin 33 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi.

Tsunami Uyarı Merkezi, bu şiddette bir depremin bütün Hint Okyanusu kıyılarını etkileyebilecek büyüklükte tsunami dalgalarına yol açabileceğini açıkladı.

Açe'de yaşayanların, yüksek kesimlere doğru kaçmaya başladığı bildirildi.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang da "Alarmdayız. Şu an için tsunami tehdidi bulunmuyor. Hasar ve can kaybı olduğuna dair bir bilgi yok" açıklamasında bulundu.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter kullanıcıları, depremin, Singapur, Tayland, Malezya ve Hindistan'da da hissedildiğini yazdı.
 

8.2'lik artçı

Depremin en büyük artçısı 8.2 büyüklüğünde oldu. Bu artçının ardından yeniden 2 saatliğine tsunami uyarısı yapıldı.


İlk tsunami dalgaları Nias'a ulaştı

Öte yandan  8.6 büyüklüğündeki depremin ardından ilk tsunami dalgaları güneydeki Nias adasına ulaştı.

Endonezya Jeofizik Enstitüsü, Açe eyaletinin kuzey ve batı kıyılarında deniz seviyesinin 80 santimetre yükseldiğini, depremin merkez üssüne yakın bölgede suyun 10 metre çekildiğini bildirdi.

ABD tsunami uyarı merkezinden Barry Hirshorn, okyanus ötesi bir tahribat beklemediklerini, ancak depremin merkez üssüne yakın bölgelerde, özellikle Sumatra'nın kuzeyinde yıkım olabileceğini kaydetti.

Alman Jeolojik Araştırmalar Merkezi (GFZ) ise ikinci büyük sarsıntıya rağmen tsunami tehlikesinin yüksek olmadığını belirtti. Bilim adamı Rainer Kind, depremin etkisinin yatay olduğunu, bu nedenle tsunamilerin fazla yüksek olmasını
beklemediklerini söyledi.

Endonezya dışındaki ülkelerde ise tsunami uyarısı kaldırıldı.


Depremi yaşayanlar anlatıyor...

Banda Açe'de bulunan Türk öğretmen Hasan Yılmaz, Endonezya'da meydana gelen deprem sonrasında Banda Açe şehrinde yıkım meydana gelmediğini, ancak tsunami olabileceği endişesiyle panik yaşandığını bildirdi.
 

Türk Büyükelçiliği'nden açıklama

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçiliği de Endonezya'daki depremden sonra, bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından yaralanan ya da hayatını kaybeden bulunmadığını bildirdi.


"Pasifik Ateş Çemberi"

Endonezya, “Pasifik Ateş Çemberi” olarak tabir edilen ve sık sık deprem, tsunami ve yanardağ patlamalarının olduğu bölgede bulunuyor.

Ülkede, 26 Aralık 2004'de 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide 230 bin kişi hayatını kaybetti. Açe bölgesinde ise en son Ocak 2012'de 7.3 büyüklüğünde bir deprem oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler