Engelli istihdamı için araştırma istemi
Cumhuriyet Halk Partisi engelli istihdamı ile ilgili ''Meclis Araştırması'' açılmasını istedi.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve arkadaşlarınca verilen önergede, engelli istihdamının ülkenin ''kanayan yarası'' olduğu belirtildi.
Türkiye'de engellilere yönelik istihdam politikalarının temelde kota/ceza yöntemine dayandığı, yöntemin, engelli istihdamı konusunda kamu ve özel sektör iş yerleri için çeşitli yasal yükümlülükleri içerdiği anımsatılan önergede, yasal zorunluluklara rağmen, hem kamu, hem de özel sektöre ait iş yerlerinde bu kotalara uyulmadığı kaydedildi.
Önergede, Devlet Personel Başkanlığı'nın 2009 yılı verilerine göre, kamuda istihdam edilen engelli sayısının yaklaşık 9 bin 960, boş engelli kadrosunun ise yaklaşık 45 bin olduğu, Türkiye İş Kurumu'nun Ekim 2009 verilerine göre, halen Kurumda 106 bin 590 engellinin kaydının bulunduğu belirtildi. Önergede, ''Kota yönteminin başarıyla yürütülebilmesi için öncelikle kamu sektörünün özürlü çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmesi ve özel sektöre örnek teşkil etmesi gerekmektedir. Türkiye de hem kamu, hem de özel sektörde işverenler özürlü çalıştırma konusunda oldukça isteksizdirler'' denildi.
Bunun nedenlerinin başında, engellilere yönelik mesleki eğitimin yetersizliğinin geldiği ifade edilen önergede, iş yerlerinin engellilerin yaşam şartlarına uygun olmaması ve mesleki eğitim veren kurum ve kuruluşlarla, işverenler arasında yeterli iletişimin bulunmamasının, engellilerin istihdamının önündeki diğer önemli engeller olduğu vurgulandı.
Önergede, ''Bu konuda Türkiye İş Kurumuna, büyük görevler düşmektedir. Üniversitelerin, özürlülük alanında görevi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin biraraya gelerek, özürlü vatandaşlarımızın mesleki eğitimine yönelik projeler üretmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu kurumların ortak hareket etmeleri sağlanarak, dağınık yapının ortadan kaldırılması ve özürlülerin istihdamının yaygınlaştırılmasını sağlayacak daha radikal kararların alınması gerekmektedir'' görüşüne yer verildi.
Önergede, ''özürlü istihdamına'' yönelik çözüm önerilerinin tespit edilerek, gerekli önlemlerin alınması amacıyla ''Meclis Araştırması'' açılması teklif edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı