Erdoğan Azerbaycan'a gitti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gitti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinin son dönemde kamuoyunu meşgul eden yanlış anlama ve algılamaların giderilmesine vesile olacağını umduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Azerbaycan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, dost ve kardeş ülke Azerbaycan'a yapacağı çalışma ziyaretinde kendisine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik edeceğini belirtti.
Ziyareti sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapacağı görüşmede ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri kapsamlı bir şekilde görüşme fırsatı bulacağını belirten Erdoğan, Azerbaycan Parlamentosu'nda milletvekillerine hitap ederek, Türkiye'nin dünya ve bölge siyaseti konusundaki düşüncelerini açıkça ortaya koyacağını kaydetti.
Başbakan Erdoğan, son dönemde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine yönelik basında çok olumsuz haberler yayımlandığını belirterek, şöyle konuştu:
''Gerek Azerbaycan basınında gerekse Türkiye basınında bu haberler iki ülke halkları arasında birçok sıkıntılara ne yazık ki neden oldu. Bu arada gidip gelen bazı parlamenterlerin yaptığı açıklamalar adeta buna tuz biber oldu. Türkiye'nin kardeş ülke Azerbaycan'ın çıkarlarını nasıl bugüne kadar savunduysa bundan sonra da savunacağı konusunda kimsenin en ufak bir tereddütü şüphesi olamaz, olmamalıdır. Aramızda bir sorun olmadığını defaatle açıklamamıza rağmen bu tür girişimlerde bulunulması da bizleri ciddi manada üzmüştür. Tabii bundan sonraki süreçte de biz bunun bu şekilde devamını istiyoruz. Türkiye ve Azerbaycan arasında ayrıcalıklı ve dostane ilişkiyi zedelemeye matuf bu tür olumsuz kampanyalar karşısında bir kez daha iki ülke ilişkisinin çok güçlü ve kardeşlik kültürüne dayalı olduğunu özellikle vurgulamak isterim.
Bu çerçevede Azerbaycan ziyaretimin son dönemde kamuoyunu meşgul eden yanlış anlama ve algılamaların giderilmesine de vesile olacağını umuyorum.''
Görüşmede ele alınacak konular
Başbakan Erdoğan, bu konudaki düşüncelerini Aliyev'le telefon görüşmelerinde paylaştığını belirterek, ''Bu ziyaretimizde baş başa görüşmek suretiyle tekrar bunları paylaşacağız. Gerek Türkiye-Azerbaycan gerek Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, tüm bunları bölgeyle ilgili olarak değerlendirme fırsatımız olacak. Kafkasya istikrar ve işbirliği platformunun tekrar ne anlama geldiğini, bu alanda ne gibi adımlar attığımızı, bunları görüşme konuşma fırsatımız olacak'' dedi.
Bu arada enerji konusunda atılan ciddi adımlar olduğuna da işaret eden Erdoğan, ''Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis Erzurum-Şahdeniz... Bunu yanında yine atılacak bazı adımlar var. Tüm bunları yeniden ele alma fırsatımız olacak ve bu düşüncelerimi Azerbaycan ziyaretim sırasında yeniden ele alma fırsatımız olacak'' diye konuştu.
Erdoğan, bu düşüncelerini Azerbaycan ziyareti sırasında Azeri kamuoyuna da güçlü bir şekilde vurgulamayı planladıklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan, bu kapsamda Azeri basınıyla görüşme fırsatlarının olacağını, iki ülkeden medya mensuplarının katılacağı ortak bir basın toplantısı yapacaklarını anlattı.
Bakü ziyaretinin ardından Varşova ve Gdansk şehirlerini kapsayacak 2 günlük bir ziyaret için Polonya'ya gideceğini bildiren Erdoğan, bu ziyaretin hemen ardından da yine bir çalışma ziyareti için Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in konuğu olarak Soçi'ye gideceğini belirtti.
Nabucco Projesi
Erdoğan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başbakan Erdoğan, ''Nabucco Projesi konusunda Türkiye'nin geri adım attığı, taleplerinden vazgeçtiği ve taviz verdiği yolunda haberler çıktığı'' ifade edilerek yöneltilen, ''Bu haberler doğru mu?'' sorusuna ''Nabucco konusunda Türkiye işin başında neredeyse bugün de oradadır. Hiçbir değişiklik söz konusu değildir'' karşılığını verdi.
Erdoğan, Türkiye'nin doğalgaz tedarikçisi bir ülke değil, transit bir ülke olduğunu ifade ederek, transit ülke olarak üzerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Türkiye'nin aynı zamanda doğalgaz tüketicisi bir ülke olduğunu da ifade eden Erdoğan, doğal gazı Rusya, Azerbaycan, İran ve Cezayir'den temin ettiğini, kapasite fazlasını ise diğer ülkelere gönderdiklerini bildirdi.
Bu ülkelerden birinin Yunanistan olduğunu kaydeden Erdoğan, İtalya'nın böyle bir talebinin olduğunu, ancak şu anda bunun karşılanamadığını, ikinci bir hat döşendiğinde buna imkan bulunacağını ifade etti.
Erdoğan, Azerbaycan ile fiyat indirimi konusundaki görüşmelerin durumunun sorulması üzerine de görüşmelerin sürdüğünü, bu ziyaret sırasında da bunun ele alınacağını bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı