Erdoğan Pakistan'daki D-8 Zirvesi'ne katılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta düzenlenecek D-8 Zirvesi'ne katılacak.

Yayınlanma: 20.11.2012 - 12:09
Abone Ol google-news

Sekizinci D-8 Zirvesi ve D-8 Bakanlar Konseyi ile D-8 Komisyonu toplantısı Pakistan'ın başkenti İslamabad'ta yapılıyor. Bakanlar Konseyi 15. Oturumu'nun ardından 22 Kasım'da D-8 Zirvesi düzenlenecek. Pakistan'ın başkentine giderek zirveye katılacak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zirvede konuşma da yapacak.

Gelişmekte olan 8 olarak da bilinen D-8'in kurulmasına yönelik ilk fikir, İstanbul'da 1996'da düzenlenen ''Kalkınmada İşbirliği'' konulu uluslararası konferansta eski başbakanlardan Necmettin Erbakan tarafından atıldı. Güneydoğu Asya'dan Afrika'ya uzanan ülkelerin arasında işbirliğini öngören konferansa Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan temsilcileri de katıldı.

D-8'in resmi kuruluşu ise 15 Haziran 1997'de Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi'nde imzalanan İstanbul Deklarasyonu ile ilan edildi. Organizasyon, üye ülkeler Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'ın kalkınma işbirliğini amaçlıyor.

D-8'in kuruluşunun ardından ikinci zirvesi 1999'da Bangladeş'in başkenti Dakka'da yapıldı. Zirve 2001'de Kahire'de, 2004'te İran'ın başkenti Tahran, 2006'da ise Bali'de toplandı. Bali'deki zirveye Başbakan Erdoğan da katıldı.

2008'de Kuala Lumpur'da, 2010'da Nijerya'nın başkenti Abuja'da yapılan zirve toplantılarının ardından sekizinci D-8 Zirvesi'ne Pakistan ev sahipliği yapıyor.

 

Davutoğlu da Pakistan'daki D-8 Zirvesi'ne katılacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Pakistan'ın ev sahipliğinde yarın düzenlenecek 15. D-8 Bakanlar Konseyi Toplantısı'na ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a refakat ederek, 22 Kasım'daki 8. D-8 Zirvesi'ne iştirak edeceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde kurulan ve Sekretaryası İstanbul'da bulunan D-8'in, küresel ekonomik sistem bünyesinde güney-güney dayanışmasının önemli bir örneğini teşkil ettiği belirtildi.

Gelişen İslam Dünyası'nın sekiz ülkesi arasında her alanda işbirliğini öngören D-8 çerçevesinde İstanbul, Dakka, Kahire, Tahran, Bali, Kuala Lumpur ve Abuja'da olmak üzere 7 Zirve, 14 Bakanlar Konseyi, 31 Komisyon ve çok sayıda teknik toplantı düzenlendiği anımsatılan açıklamada, "D-8, kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmeyi, ticari ilişkilerini çeşitlendirmeyi ve geliştirmeyi, uluslararası karar mekanizmaları ve paylaşım düzeninin daha adil ve hakça bir düzenlemeye dönüştürülebilmesi için karar mekanizmalarına güçlü bir biçimde katılmayı amaçlamaktadır" denildi.

Bu çerçevede, İslamabad'da düzenlenecek zirve sırasında örgüte gelecek dönemde yön verecek D-8 Şartı, Küresel Vizyon Belgesi ve idari düzenlemeler ve personel yönetimine ilişkin yeni belgelerin kabul edilmesinin öngörüldüğü ifade edilen açıklamada, ayrıca Zirve sonunda İslamabad Bildirisi'nin kabul edilmesinin planlandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Söz konusu belgelerin kabulü ile D-8 güçlü bir kurumsal temelin yanı sıra önümüzdeki dönemde hayata geçirilebilecek işbirliği projelerine rehberlik edebilecek kapsamlı bir yol haritasına kavuşacaktır" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler