Erdoğan, Putin ile görüşmeye gidecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12-13 Ocak tarihlerinde Rusya'ya gerçekleştireceği resmi bir ziyaret kapsamında Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Yayınlanma: 11.01.2010 - 15:29
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in daveti üzerine Moskova'ya resmi ziyarette bulunacak.

Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Putin arasında, geçen dönemde yakın ve dostane bir işbirliği tesis edildiği ve pek çok temasta bulunulduğunun altı çizilen açıklamada ayrıca, Moskova ziyaretinde de iki ülke arasındaki çok boyutlu ilişkilerin güçlendirilmesi ve mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanlarının ele alınacağı kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın bir çalışma ziyareti için yarın gideceği Moskova'da gündeminin başlıca konuların arasında yeni bir danışma mekanizması olan Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin oluşturulması ve nükleer santral projesi bulunuyor.

Rusya'nın Sesi, Moskova ve Ankara'nın, Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi konusunda ihale usulü çerçevesi dışında proje ile ilgili çalışmaların sürdürülmesi konusunda mutabakata vardıklarını belirterek "Bu çalışmaların detayları, Moskova'da yapılacak Rus-Türk zirve görüşmelerinde ele alınacak" dedi.

Rusya'nın Sesi'ne göre, 12-13 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek ziyaret sırasında
Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi gibi yeni bir ikili devletlerarası danışma mekanizmasının oluşturulması, Moskova'da gerçekleştirilen Rus-Türk zirve görüşmelerinin başlıca konularından olacak. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in geçen yılın Ağustosu'nda Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında böyle mekanizmanın kurulması konusunda ilke mutabakatına varılmıştı.

Her iki ülkenin ilgili bakanlarının görev alacağı ve ana görevi Rus-Türk ilişkilerinin başlıca gelişme doğrultularının belirlenmesi ve ilgili stratejinin hazırlanması olacak Ust Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin yanısıra görüşmelerde enerji konular da ağırlıklı bir yer tutacak.

Rusya'nın Sesi, enerji sektöründeki ikili işbirliği stratejik karakter kazandığını belirtirken "Güney akım" doğalgaz boru hattı ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili projeler konusunda ilke mutabakata varılmasını da bunun önemli bir işareti olarak değerlendiriyor.
 

Nükleer santral projesi

Söz konusu projelerin detayları ve "Mavi akım-2" projesinin uygulanma koşullarının Moskova'da yapılacak görüşmelerde ele alınacağını belirten Rusya'nın Sesi, "Hiç şüphe yok ki Türkiye'de ilk atom elektrik santralinin kurulmasını öngören projenin hayata geçirilmesi, enerji sektöründeki ikili stratejik ortaklığın önemli bir aşamasını oluşturabilir" dedi.

Radyo şöyle devam etti:
"Bilindiği gibi T'ürkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımı için açılan ve yalnızca 'Atomstroyeksport' ve 'İnter KAO' Rus şirketlerinden ve 'Park Teknik' Türk şirketinden oluşan ortaklığın katıldığı ihaleyi bu ortaklık kazandı. Fakat geçen yılın Kasımı'nda Türkiye'de bu ihalenin iptal edildiği resmen açıklandı. Böyle olmakla beraber Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ihalenin iptalinin, bizzat projenin iptal edildiğini göstermediğini ve Türkiye'nin nükleer enerji üretimini geliştirmekten vazgeçmiyeceğini açıkladı.

Bakanın söylediğine göre şimdi yeni bir sürece başlanıyor ve nükleer santralin yapımı ihale açılmadan gerçekleştirilebilir. Moskova ve Ankara ihale usulü çerçevesi dışında proje ile ilgili çalışmaların sürdürülmesi üstüne mutabakata vardılar.Bu çalışmaların detayları, Moskova'da yapılacak Rus-Türk zirve görüşmelerinde ele alınacak."

Rusya ziyareti sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Başbakan Erdoğan'a eşlik edecek.

Erdoğan'ın yarın TBMM'deki AKP grup toplantısına katıldıktan sonra saat 15.00 sıralarında Rusya'ya hareket etmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler