Erdoğan ve Lula da Silva yaptırımlara sıcak bakmıyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğini yaptığı ve 47 ülkenin katıldığı nükleer güvenlik zirvesinde, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Tahran'ın nükleer programının durdurulması için İran'a yaptırımlar uygulanmasına sıcak bakmadıklarını gördüğü bildirildi.

Erdoğan ve Lula da Silva yaptırımlara sıcak bakmıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.04.2010 - 06:42

Brezilyalı diplomatik kaynaklar, nükleer güvenlik zirvesi çerçevesinde yapılan görüşmede Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Güvenlik Konseyi tarafından İran'a yeni yaptırımlar ilan edilmesini onaylamadıklarının Obama tarafından görüldüğünü belirtti.

ABD ve müttefiklerinin gelecek haftalarda İran'a yaptırımları Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirmesi bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyeleri Türkiye, Brezilya ve Lübnan yaptırımlara karşı çıkarken, daimi üyelerden yaptırımlara sıcak bakmayan tek üye ülke Çin'in son haftalarda, diğer daimi üyelere yakın bir tutum sergilemeye başladığı bildiriliyor.

Zirvenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Obama ile bir araya geldiklerini hatırlatması üzerine Erdoğan, ''O görüşmenin Nükleer Güvenlik Toplantısı ile ilgili olduğunu'' söylemişti.

İran'la ilgili olarak Brezilya'nın da Türkiye'nin yanında yer alacağına yönelik iddiaların olduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, ''Zaten Brezilya'nın açıklamalarını, bizim açıklamalarımızı takip ettiğinize göre, şu anda farklı düşünmüyor'' karşılığını vermişti.

 

Obama: İsrail'in TNP'ye dahil olmasını diliyorum

Zirvenin kapanışındaki basın toplantısında soruları yanıtlayan Başkan Obama, İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (TNP)'na katılmasını dilediğini söyledi.

Tüm ülkeleri bu anlaşmanın parçası olmaları için cesaretlendirdiklerini belirten Obama, İsrail'in sahip olduğunu hiçbir zaman teyit etmediği atom silahı konusunda bir açıklama yapmayı reddetti.

 

Gates: İran 1 yıldan önce nükleer silah kapasitesine ulaşamaz

Öte yandan, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, çıktığı Latin Amerika ülkeleri turunun ilk durağı Peru'ya gider uçakta yaptığı açıklamada, İran'ın bir yıldan önce nükleer silah kapasitesine sahip olamayacağını söyledi.

 

Medvedev: Zirve tam bir başarı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD Başkanı Barack Obama'nın eve sahipliğini yaptığı, 47 ülkenin katılımıyla gerçekleyen nükleer güvenlik zirvesini ''tam bir başarı'' olarak niteledi

Medvedev zirve sonrasında, ''Brookings Institution'' adlı stratejik araştırma kuruluşunda yaptığı konuşmada, Washington ve Moskova yönetimleri arasında oluşan yeni atmosferi överek, bu işbirliğinin sonuçlar vermeye başladığını söyledi.

Konuşmasında İran'ın nükleer programına da değinen Medvedev, dünya güçlerinin, İran'ın dünya ülkelerine nükleer amaçlarının barışçı olduğu konusunda garanti vermemesi halinde dünya güçlerinin bu ülkeye karşı yaptırımlar uygulamayı düşünmek zorunda kalacağı uyarısında bulundu. Ancak sakatlayıcı derecede ağır yaptırımlara da karşı olduğunu vurguladı.

Kırgızistan'daki gelişmelere de konuşmasında yer veren Medvedev, bu ülkenin iç savaşın eşiğinde olduğunu belirterek, Kırgızistan'ın ikinci bir Afganistan olabileceği uyarısında bulundu.

''Görevimiz Kırgız halkının, krizden sakin bir çıkış yolu bulmasına yardımcı olmaktır'' diye konuşan Medvedev, iktidarı muhalefete kaptıran Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'e, krizi yatıştırmak için resmi olarak geri adım atması çağrısında bulundu. Medvedev, ''Belli siyasi şahsiyetlerin sorumluluk bilinciyle kararlar alması gerek'' dedi.

Konuşmasında Rusya'nın Kırgızistan'daki ABD üssünün kapatılmasına yönelik hiçbir komplonun arkasında olmadığını vurgulayan Medvedev, ''Devlet Başkanı Bakiyev ile bir araya geldiğimde ona her zaman, 'Amerikalı ortaklarımıza Afganistan'daki sorunu çözmeleri için yardım etmeliyiz' dedim. Sorun bu yardımın nasıl verileceği ve nasıl etkili olacağıdır'' dedi.

ABD üssünün geleceği hakkındaki kararın sadece Kırgızistan'a ait olacağını vurgulayan Medvedev, ''Rusya başka bir ülkenin egemen kararına nasıl karşı çıkabilir? Sevsek de sevmesek de bu ülkenin kendi kararıdır'' diye konuştu.

 

İlgili haberler için tıklayınız:

OBAMA: DÜNYA DAHA GÜVENLİ

DAVUTOĞLU GÖRÜŞMELERİNDE ÖN PLANA ÇIKAN KONULAR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler