Erdoğan'a AB baskısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel'deki görüşmeler sırasında Türkiye'nin Rum gemilerine limanlarını açması konusuyla ilgili baskılara maruz kaldığı belirtiliyor. Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) gözlemcileri Erdoğan'ın Kıbrıs konusuyla ilgili kendisine yöneltilen eleştirileri kabul etmediğini iddia ettiler.

Yayınlanma: 20.01.2009 - 10:28
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Brüksel'deki görüşmeleri sırasında Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ile Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı olan birkaç AB üyesinin de baskısıyla AB tarafının, Türkiye'nin Rum gemilerine limanları açmaması konusunun sürekli gündeme getirildiği belirtiliyor.

ABHaber'e göre, Rum ve Yunanlılar, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun davetlisi olarak Belçika'da AB kurumlarına yönelik temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan'a "Kıbrıs baskısı" yapılması için Avrupa Birliği'ni harekete geçirdi.

Haberde Erdoğan'ın AB'li yetkililerle yaptığı görüşmelerde Kıbrıs sorunu ve bu çerçevede Türkiye'nin, AB tarafınca Rum gemilerine Türk limanlarına açılmasını gerektirdiği savunulan Ek Protokolü niçin uygulamadığı konusu sürekli gündeme getirildiği kaydedildi. Haberde şöyle denildi:
"Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ile Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan birkaç AB üyesinin de baskısıyla Erdoğan'ın hem Avrupa Komisyonu yetkilileri hem de Avrupa Parlamentosu başkanlık divanındaki temaslarında Kıbrıs sorunu AB'li yetkililer tarafından gündeme getirilerek Türkiye'nin Rum gemilerine limanları açmaması eleştiri konusu oldu."

 

"Erdoğan, eleştirileri kabul etmedi"

ABHaber'e görüşmelerin perde arkasına anlatan AB gözlemcileri, Erdoğan'ın Kıbrıs konusuyla ilgili kendisine yöneltilen eleştirileri kabul etmeyerek "Kıbrıs sorunu ile ilgili Türkiye üstüne düşen sorumluğu yerine getirdi. Şimdi sorumluluğu yerine getirmenin sırası AB'de" mesajını verdiğini ifade ettiler.

Aynı gözlemciler Erdoğan'ın AB'li yetkililerle yaptığı görüşmelerde Kıbrıs'ta devam eden müzakerelere desteklerinin de tam olduğunun altını çizdiğini de belirttiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler