"Erdoğan'a selfie çektiren" Nokta Dergisi'ne polis baskını... Çapan serbest

Nokta Dergisi’ne gece yarısı polisler baskın yaptı. Derginin son sayısı toplatılırken, yazı işleri müdürü Murat Çapan gözaltına alındı. Çapan, savcılık sorgusunun ardından, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Çapan ifadesinin ardından "adli kontrol" şartıyla serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 14.09.2015 - 09:23
Abone Ol google-news

<video:368247>

Nokta Dergisi bugün 18. sayısını çıkardı. Derginin kapağında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arkada şehit cenazesi geçerken "selfie" yaptığı bir görüntü yer alıyordu.

Derginin bu haftaki sayısı, "Cumhurbaşkanına hakaret ve terör örgütü propagandası" yapıldığı iddiasıyla dün gece toplatıldı.

Yasaya göre acil durumda savcılığın uyguladığı bu kararı 24 saat içinde hakime sunması gerekiyor. Savcılık, bugün İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak derginin 14-20 Eylül 2015 tarihli 18. sayısının toplatılması ve Twitter adresine erişimin engellenmesi kararının onanmasını talep etti.

2. Sulh Ceza Hakimi Durmuş Karaçalı, savcılığın uyguladığı erişimin engellenmesi ve derginin toplatılması kararının onanmasına karar verdi.

Nokta dergisinde yazıişleri müdürüne gözaltı

Nokta dergisine savcılığın talebiyle yapılan erişimin engellenmesi ve toplatma kararı mahkeme tarafından onanmasının ardından saat 15.00 sıralarında derginin ofisine gelen polis, Nokta Dergisi Yazı işleri Müdürü Murat Çapan’ı gözaltına aldı. Çapan, savcılık sorgusunun ardından, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Çapan'ın, savcılık ifadesinde, The Guardian Gazetesi'nde Tony Blair'in Irak Savaşı ile ilgili selfie çeken pozundan esinlendiklerini söyleyerek, "Biz burada Cumhurbaşkanımızın şehitlik söylemlerinden yola çıkarak eleştiride bulunduk. Mizah ve ironiyi kullanarak eleştiri yaptık" dediği öğrenildi. Murat Çapan, "adli kontrol" şartıyla serbest bırakıldı.

Can Dündar'dan Nokta dergisine baskınla ilgili ilk yorum

Ayrıca derginin "http://twitter.com/noktadergi" isimli Twitter hesabına erişim engellendi.

GENEL YAYIN YÖNETMENİ GÜVEN: DERGİ AVI BAŞLATILDI

Derginin genel yayın yönetmeni Cevheri Güven, Kağıthane’de bulunan Nokta Dergisi’nin genel merkezinde yapılan baskınla ilgili bir bir açıklama yaptı. Derginin toplatılma gerekçesinin ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ olarak gerekçelendirildiğini söyleyen Güven, “Cumhurbaşkanına hakaret' bir derginin toplatılması için yeterli olmaması sebebiyle savcılık tarafından ‘Terör örgütü propagandası’ ifadesi el yazısı ile karara eklenip bir gerekçe oluşturulmuş. Dergi, gece yarısından itibaren gerek matbaaya, gerek dağıtımcı firmaya müdahale edilerek toplatılmaya başlandı. Anadolu’ya giden sayılarımız biraz erken gittiği için şu an bayi bayi dolaşıp adeta bir dergi avı başlatmış durumda. Bayi bayi polisler tarafından dergiler toplatılıyor. Bunun yanında internet sitesi ve twitter hesabı için engelleme kararı çıkarılıyor. TİB’e BTK’ya adım adım tebliğ ediliyor” dedi.

‘SERT ELEŞTİRİ YAPMAYA ÇALIŞTIK’

Nokta’nın geleneğinde olan sert bir eleştiri yapmaya çalıştıklarını kaydeden Güven, “Çünkü; Cumhurbaşkanı Erdoğan bir şehit cenazesinde tabutun üstüne elini koyarak şehitliğin sevinç duyulacak ve mutlu olunacak bir şey olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı bu açıklamayı yaparken, şehit babası diz çöküp ağlıyordu. İnsanlar sevinç duydukları şeyde arkalarını dönerek selfi çekerler. Biz de bu nedenle Cumhurbaşkanı’na grafik değeri yüksek bir fotoğrafla ciddi bir eleştiri getirelim dedik. Noktanın geleneğinde olan şeyler bunlar.” şeklinde konuştu.

‘BENZER FOTOĞRAF TONY BLAİR İÇİN YAPILDI, ANCAK HİÇBİR SORUŞTURMA AÇILMADI’

“12 Eylül’ün de yıl dönümünü yaşıyoruz.” diyen Güven, “Nokta Dergisi, 12 Eylül’de YÖK kurulduğunda, 12 Eylül rejimi görevi başındayken, YÖK Başkanı İhsan Doğramacı hakkında bu kapaktan çok daha sert içerikle kapaklar yaptı. Bunlarla ilgili bir ceza davası açılmadı. Küçük tazminat davaları açıldı. Bizim burada vurgu yaptığımız şey, İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair ile ilgili. İngiliz basınında bu kapağın benzeri yapıldı. Blair Irak savaşı ile ilgili ciddi eleştirilip, arkasındaki patlamanın önünde selfie çekerken görüntüleniyordu. Bu dava ile ilgili ne Blair ne de kamu hukuku soruşturma başlatmadı. Eleştiri kapsamında görüldü. Türkiye’de dergi bayilere çıkmadan toplatılma kararı veriliyor. Yani ifade özgürlüğünün ciddi bir biçimde engellendiğini gösteren bir örnek bu. Bunun bir adım ötesi düşünce özgürlüğü kısıtlamaları gelmesi. Bir baskı ortamı oluşturulmaya çalışılıyor ama bu baskı ortamı bizi engelleyemez.” dedi.



‘GECE YARISI GÜVENLİKÇİLERDEN ÖĞRENDİK’

Baskının nasıl öğrenildiğinin sorulması üzerine Güven, polislerin gece geldiklerini güvenlikçilerden haber aldıklarını aktaran Güven, “5-6 terörle mücadele polisi derginin basıldığı adresleri öğrenmeye çalışmış. Bir baskı oluşturmak için benim gözaltına alındığım yazıldı. Polislerin içeri girme çabası olmadı. Derginin basılmasını ve dağıtılmasını engellemeye yönelik bir hamle oldu.” açıklamasında bulundu.

‘YARGI SÜRECİNİ TAKİP EDECEĞİZ’

“Baskınla ilgili hukuki bir çabada bulunacak mısınız?” sorusuna Güven, “Mevcut hukuk düzeninde yapacağımız girişimler var. Muhtemelen savcılık bununla ilgili mahkemeye gidecektir. Karar kesinleştikten sonra bizim itiraz sürecimiz başlıyor. Anayasa ve AİHM’e kadar bu süreci takip edeceğiz.” cevabını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler