Erdoğan'dan İran'a yanıt

Nükleer müzakereler için İstanbul'u değil Şam veya Bağdat'ı öneren İran'a, Erdoğan'dan yanıt geldi: Şam ya da Bağdat alternatifi ipe un sermektir.

Yayınlanma: 05.04.2012 - 15:26
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. Suriye yönetiminin Annan Planı'na uymaya başladığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine Erdoğan "Askeri çektim tankları çektim gibi beyanatlar bizim Beşar'ın bugüne kadar alıştığımız özellikleridir. Çünkü bugüne kadar doğru konuşmadı, dürüst davranmadı. Bundan sonra da doğru dürüst davranacağını ancak 10 Nisan'a kadar ortaya koyacağı tavırla göreceğiz" dedi. Erdoğan, BM ve Arap Birliği'nin temsilcisi Annan'ın sözcüsünün bir yaklaşımına dikkat çeken Erdoğan "Askerlerin bazı kentlerden geri çekildiğinden söz ediliyor. Ama bunu Suriye yetkililerinin beyanatlarına dayanarak söylüyor. Yani şu anda gerçekten böyle bir şey var mı yok mu buna baktığımızda, içeride irtibat kurulduğunda bunların yalan olduğu söyleniyor. Çünkü hala ölüm haberleri geliyor. Demek ki yani bir taraftan vuruyor öbür taraftan manevraları çekilme hareketi olarak gösteriyor. Bunlar çekilme manevraları değil tam aksine aldatma manevralarıdır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan Annan'ın bazı ülkelerden gözlemci askerler istediği yönündeki haberlere de "Bizden böyle bir talep şu ana kadar olmadı. Benim bilgimde yok. Olmuş olsa bize bu ulaşmış olur" sözleriyle yanıtladı.

İran'a yanıt: İpe un seriyorlar

Başbakan Erdoğan önümüzdeki hafta İstanbul'da yapılması planlanan 5+1 görüşmelerine ilişkin Tahran'ın, görüşmelerin Şam ya da Bağdat'ta yapılması talebinin hatırlatıldığı bir soruyu da şöyle yanıtladı:
"Bunu resmi makamlar olarak kim söyledi kim söylemedi bunu bilemem ama şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla Meclis Başkanı'nın ifadeleri var. Dış komite veya konsey veya komisyon sözcüsünün yapmış olduğu açıklama var. Burada bir gerçeği ortaya koymak zorundayım. Bu toplanın İstanbul'da yapılıp, yapılmaması hususu bize herhangi bir prestij kazandıracak konu değil böyle bir prestijin de biz peşinde değiliz. Bizimle burada İran kazanır. Niye çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek burada bir pozisyon ortaya koyarız da onun için. Fakat şu anda ortada dolaşan teklif, Şam veya Bağdat, ipe un sermektir. 'Bu iş olmasın' demektir. Çünkü karşı tarafın Şam'a gelmeyeceğini biliyor, Bağdat'a gelmeyeceğini biliyor. Kalkıp 'Bak biz Şam'ı da önerdik, Bağdat'ı da önerdik' Bunu söyleyecekler. Dürüst olmak lazım. Dürüst olunmadığı için dünyada sürekli itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir. Bu başka bir dildir o da bana yakışmaz"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon