Erdoğan’ın 24 Nisan için davetli listesi fire veriyor

24 Nisan’a denk getirilen Çanakkale anmalarına davetli lider sayısı 102’den 77’ye düştü.

Yayınlanma: 22.03.2015 - 21:28
Abone Ol google-news

Çanakkale Savaşı’nın 100’ncü yıldönümünü 18 Mart’taki törenlerle anan Türkiye, şimdi 23- 25 Nisan tarihlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın evsahipliğinde yapılacak anma törenlerine hazırlanıyor. Davet edilen lider sayısı önce 102 olarak açıklanırken, bu sayı 77’ye düşürüldü. Listeden 25 ülke eksilirken Ankara ülkelerin katılımını arttırmaya çalışıyor.

Türkiye ve Ermenistan’ın 24 Nisan’da peş peşe düzenleyecekleri anma törenleri, Avrupa’nın iki lider ülkesi olan Fransa ve İngiltere’nin liderlerini de karşı karşıya getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Erivan’daki törenlere katılacağını 2014’te dünyaya ilan ederken, İngiltere ise Türkiye’nin ilk defa 24 Nisan’da düzenleyeceği Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı törenine İngiltere Galler Prensi Charles ve oğlu Prens Harry ile katılacağını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Erivan’daki törenlere katılacağını açıkladı.

Sarkisyan’dan eleştiri geldi

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 24 Nisan’da düzenlenecek Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıldönümü etkinliklerinin, soykırım iddialarının 100’üncü yılında düzenlenecek anma törenlerine denk gelmesini eleştirdi. Sarkisyan, Erdoğan’ın 24 Nisan’daki ‘soykırım’ anma etkinliklerini sabote etmeye çalıştığını iddia etti.

Clooney’e karşı Crowe

Anma yarışı Hollywood yıldızlarını da karşı karşıya getirdi. George Clooney’in kuruculuğunu yaptığı ‘Not On Our Watch’(Bizim Saatimizde Değil) organizasyonu her sene 1915’te ölenler anısına Seher ödülünü Erivan’daki anma törenlerinde verecek. Clooney’in başını çektiği organizasyonda Mat Damon, Brad Pitt gibi isimler var. Fatih Akın’ın ‘The Cut’ filmi Avrupa’da sinema sahnelerini kaplarken, Türkiye ise sektöre Russell Crowe’ın “Son Umut” filmiyle girdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler