Erdoğan'ın Moskova gündemi yoğun

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın akşam başlayacak üç günlük Rusya ziyareti sırasında iki ülke vatandaşlarının karşılıklı vizesiz seyahatinin önündeki son engel de kalkmış olacak.

Yayınlanma: 14.03.2011 - 12:27
Abone Ol google-news

Türkiye ve Rusya dışişleri bakanlıklarının bütün prosedürleri tamamladıkları 90 gün içinde 30 günlük vizesiz dolaşıma olanak tanıyan notaların teatisi Erdoğan'ın Moskova'daki temasları sırasında yapılacak. Nota teatisinden 30 gün sonra, 20 Nisandan itibaren iki ülke vatandaşları arasında tarihi adım anlamına gelen vizesiz seyahat dönemi başlamış olacak.
Erdoğan'ın beraberinde yedi bakan, çok sayıda bürokrat ve iş adamı ile geleceği Rusya'nın başkenti Moskova'daki ziyaretinin ikinci günü olan 16 Martta yapılacak Üst Düzey İstişare Konseyi'nde (ÜDİK) iki ülke arasındaki ilişkiler ayrıntılı şekilde masaya yatırılacak.
Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin gündemini enerji alanındaki ikili işbirliği konuları oluşturacak.

Botaş'ın Rus Gazprom'dan doğalgaz fiyatının düşürülmesi ve "Al ya da Öde" şartının esnetilmesi konusunda olumlu yanıt almayan talebinin, Erdoğan'ın ziyareti sırasında yeniden gündeme getirilmesi bekleniyor.

Başbakan'ın Moskova'daki temasları sırasında ele alınacak enerji konuları arasında Samsun-Ceyhan petrol boru hattı, Güney Akım doğalgaz boru hattı ve nükleer santral inşaatı konuları da bulunuyor.

Rus tarafı Samsun-Ceyhan petrol boru hattının geçiş ücretlerini yüksek buluyor ve boru hattının sahiplik yapısında çoğunluk hisseyi elde etmek istiyor. Ancak Türkiye'nin sahiplik yapısının kontrol hissesi konusunda taviz vermemesi ve boru hattına verilecek petrol garantisi nedeniyle tıkanan görüşmelerin Erdoğan'ın ziyareti sırasında yeniden başlatılması bekleniyor.

Moskova'nın Güney Akım doğalgaz boru hattının Türkiye karasularından geçecek bölümüne Türk tarafından istediği izin talebine şu ana kadar yanıt alamadığı için bu konunun görüşmelerde ağırlıklı olarak ele alınması bekleniyor.

Geçen yıl 3 milyon 100 bin Rus turisti ağırlayan Türkiye, bu yıl 4 milyon Rus turist hedefini hayata geçirmek için Rus makamlarıyla işbirliği konularının ayrıntılarını da yine bu ziyaret sırasında ele alacak.

Türk diplomatik kaynakları, 3-4 Martta Kazan'da yapılan Türkiye-Rusya 11. dönem Karma-Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısında, doğalgaz fiyatı indirimi, doğalgazda "al ya öde" formülünün esnetilmesi, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile Güney Akım doğalgaz boru hattı konusunda tarafların anlaşmazlıkla masadan ayrıldığını belirterek, "Ancak tüm bunlar bir müzakere süreci. Elbette dönem dönem böyle anlaşmazlıklar olacak, ancak Türkiye ve Rusya ilişkilerinin bugün itibariyle geldiği noktada çözemeyeceği hiçbir sorun yoktur. Bu sorunlar da iki ülke arasında çok kısa bir sürede çözüme kavuşacaktır" görüşünü dile getirdiler.

Başbakan Erdoğan çarşamba günü Moskova'daki ÜDİK toplantısı öncesinde Moskova Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde iki ülke ilişkileri ve bölgesel konularla ilgili vereceği konferansın ardından fakülte yönetimi tarafından verilecek fahri doktora unvanını alacak.
Kremlin Sarayı'ndaki ÜDİK toplantısının ardından Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek olan Erdoğan, Putin ile görüşmesinin ardından akşam saatlerinde Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'a geçecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler