Erdoğan'ın yeni hedefi BM Güvenlik Konseyi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilere verilen iftar yemeğinde konuştu. Erdoğan,"Uluslararası güvenlik sisteminin tekrar inşaası şarttır. BM güvenlik Konseyi doğru çalışmıyor. Burada bir sorun var bu sorunu süratle çözmek gerekiyor. Bundan dolayı dünya beşten büyüktür diyorum. Dünyayı beş ülkenin dudakları arasına hatta ve hatta bir ülkenin dudakları arasına terk edemeyiz. " dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:
"Aylan bebeğinin görüntüsünü insanlık çok çabuk unuttu. Mardin'de terörristlerin annesinin karnında katlettiği bebek dünya gündemine girmiyor. Dünyada insalığı bıraktığımızda, taş ve demir kalacak yalnız.
Gelin insanlığımıza hep beraber sahip çıklaım. Kim olursa olsun teröriste tepki koyalım. Artık dünyanın güç oyunlarına değik insanlığın sorunlarına çözüm bulmaya odaklanması gerek. Türkiye olarak isani yardımlar konusunda buna önem tahsis ediyoruz. Sadece yakın çevremizde değil. Dünyanın birçok kıtasında yardım ediyoruz. Geçtiğimiz ay ilk defa düzenlenen Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne ev sahipleği haptığımız donör olma konusunu bize tekrar knanıtladı.
Veren el alan elden hayırlıdır. Verdikçe biz kaybetmekdik.Aksine daha çok kazandık. Avrupa'da şu an bir numarayız. Bütün zorluklara rağmen daha da iyi olacağız.
Türkiye böyle bir sıçramanın içiresinde. Bunu azimle çok daha ilerilere taşıyacağız. Zirvede konuşulanların takipçisi olacağız. Bugün çözüm bulamadığımız her sorun daha fazla sıkıntı çıkaracaktır.
BM Güvenlik Konseyi
Ortak bir tavır içinde olmamız asolandır. terörizm insanlığın ortak sorunudur. Bu sorun karşısında sergilenen ikircilikli tavır bize umut vermiyor. Bunun en ağır bedelini biz ödedik. Uluslararası güvenlik sisteminin tekrar inşaası şarttır. BM güvenlik Konseyi doğru çalışmıyor. Burada bir sorun var bu sorunu süratle çözmek gerekiyor. Bundan dolayı dünya beşten büyüktür diyorum. Dünyayı beş ülkenin dudakları arasına hatta ve hatta bir ülkenin dudakları arasına terk edemeyiz.
Halkı müslüman olan bir ülke güvenlikl konseyinde yok. Böyle adalet olur mu? Tüm inanç gruplarının temsil edildiği güvenlik konseyi olmalı. Geçici üye olmamalı.Dünya çok değişti. Şartların güncellenmesi lazım. Şu an yaşadığı zulmü yaşamaya devam edecektir. Mazlumların hakkını koruyacak uluslararası düzeni kurmalıyız.
Faiz oranları ve ekonomi
Dünyadaki uluslararası kuruluşların topyekün yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunun düşünüyorum. Ekonomik dengesizlikleri kapatmadan beşeri hareketliliği durdurmayız. Faiz yatırımcı için teşvik aracı olacaksa anlamlaıdır. Teşvik değilse zülum aracı olacaktır. ABD'de 0,51 bizde 15/16/17. Burada yatırım olur mu? Ayakları üzerinde duramayan yatırımcılar oluyor. Sözleşmeler karınca, incik cincik. Böyle bir ekonomi dnyası olamaz. Süratle çözülmei lazım. Türkiye ile ilşkilerde büyükelçileri önemli bir köprü olarak görüyorum. Biz size neler verebiliriz? Sizlerden neler alabilirz. Burada firmalardaki ilişkileri artırın. Üretimi ve ticareti yaygınlaştırmaya yönelik olması gerek. türkiye pek çok yerde olduğu giib bunda da köprü görevindedir. Bu bakımdan dünya ekonomisi ile ilgili düzenmeleme bizi de iilgilendiriliyor.
Dünyadaki pek çok ülke için altından kalkılması güç hadiseler bizim için altından kalkabilsiğimiz sorunlardır. Ekonomiz büyümesini sürdürüyor. Suriyeli vatandaşları 6 yıldır sorunsuz bizde yaşıyorlar. Bu tür olayların sayısı ve etkisi azalacaktır. Son bir sene de yaşananların ekonomideki sıkıntılarının kısa zamanda halledileceğine inanıyorum.
Büyük projelerimize yeniden hız verdiğimiz döneme girdik. Şu anda bu salondaki bütün büyükelçilerimiz güven mektuplarını vermiş büyükelçilerimizdir. Gelin temelinde adaletin, iyiliğin olduğu dünya kuralım. Bundan sonra da işbirliğine açığız. Geniş ve stratejik bir alanda bulunuyor. Ne İslam dünysaı ile bağlarımzıadan dolayı sırtımızı Batıya döneriz; ABD, Avrupa ilişkilerimiz sebebiyle Doğu ile ilişkilerimizi bozarız.
Avrupa Birliği ile ilişkiler
Bugün Avrupa'da 6 milyon Türk var.AB'ye tam üyeliği stratejik bir hedef olarak görüyoruz. Biz bir tarafta AB ile ilişkilerimizi sürdürürken mülteci sorununa çözüm bulmayaçalışıyoruz. Terörle ilgli hassasiyetimize uygun çözüm bulunacağına inanıyorum. 3 hususa çok dikkat ediyoruz.
Bizler asla mezhepçiliği kabul etmiyoruz. türkiye ağırlıklı olarak Sünni'dir.Bunu din olarak görmeyiz. Müslüman olarak birbirimizi seveceğiz.İkincisi ırkçlık. Bzim dinimizde ırkçılık yoktur. Türkiye'de 79 milyon tek milletiz. Yaratılanı yaradandan ötürü sevmek zorundayız.
Üç terörizm. Teröre karşı hep beraber mücadele edeceğiz. Şurada 20 Temmuz'dan bu yana 600 yakın vatandaşımızı kaybettik. İçeride ve dışarıda 7 bini aşkın teröristi etkisiz hale getirdik. Ya olacak ya olacak. Bu ülke huzura kavyuşacak. Devletin görevi nedir? Can, mal güvenliğini sağlamaktırç Devlet şu an da bunu yapmaktadır. Bu teröristler silahlarını gömecekler, koordinatlarını verecekler. Yoksa bu ülkeden gidecekler başka çareleri yoktur. Biz bütün bu sorunları aşacak gücümüz var. Kimseye haber vermeden dün MArdin'de askerlerle iftar açtık. Onlardaki inancı, kararlılığı gördüm. Şehadete bakışlarını gördüm."
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi