Ergene ölüm kusuyor
Trakya’nın can damarı Ergene Nehri’ndeki kirlilik sorunu bir türlü çözülmüyor. Nehir suyunda siyanür de var. Bölgede kanser yaygın.
Trakya’nın can damarı Ergene Nehri’ndeki kirlilik sorunu bir türlü çözülmüyor. Nehrin debinini yüzde 75’ini sanayi ve evsel atıklar oluşturuyor. Siyanür ve ağır metallerin bulunduğu Ergene Nehri artık bir su kaynağı kabul edilmiyor. Bölgedeki 2500 fabrikanın ve belediyelerin evsel atıklarının Ergene Nehri’ne aktığına dikkat çeken TEMA Vakfı Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, resmi veriler açıklanmasa da Ergene’deki kirlilik nedeniyle Trakya’da yaklaşık 100 bin kişinin kanser tedavisi gördüğünü vurguladı. Ölümlerin 10’da 7’sinin kanserden kaynaklandığını ifade eden Dedeoğlu, “Artık sudan bahaneler istemiyoruz” dedi.
Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları’ndan doğarak, Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Babaeski, Pehlivanköy ile Uzunköprü’den geçerek Meriç Nehri ile birleşen ve Saros körfezine dökülen Ergene Nehri, ağır kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akıyor. Eskiden balık tutulan ve yüzülen nehirde artık hiçbir canlı türü yaşamıyor. Uzunköprü Belediye Başkanlığı tarafından yılda 3 kez yapılan ölçüm ve nehir tahlillerinde ise siyanüre de rastlandı. 2015 yılı Ekim ayı Ergene Nehri su kalitesi ölçüm raporuna göre, Ergene Nehri’nde suyun 10 miligram/litre gres ve yağ, 30 mikrogram/ litre siyanür ve kadmiyum (ağır metal), demir, florür, bakır, çinko, sülfat gibi kimyasal maddeler içerdiğini ortaya koydu.
Taşocakları felaketi büyütecek
TEMA Vakfi Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, bölgedeki fabrikalar ve yerleşim yerlerinin evsel atıklarının Ergene Nehri’ne aktığına dikkat çekerek. “Nehrin etrafındaki 2500 fabrikanın sanayi atıkları, çevresindeki 3 kent, 70 belediye ve 750 köyün evsel atıkları Ergene Nehri’ne akıyor. Tarımsal kirliliği de buna ekleyin. Ergene’nin yüzde 75’i atıklardan oluşuyor. Ergene artık bir su kaynağı kabul edilmiyor. Yazın yeraltı suları çekiliyor. Kışın yağmur ve kar yağışıyla nehir biraz besleniyor. Son dönemde bölgede planlanan taşocakları yeraltı su kaynaklarını da kurutacak. Durum daha da felaket hale gelecek” dedi.
100 bin kişi kanser tedavisi görüyor
Ergene’deki kirliliğin ana nedeninin fabrikalar olduğunu vurgulayan Dedeoğlu, “Resmi rakamlar açıklanmıyor ancak yaklaşık 100 bin kişi kanser tedavi görüyor. Trakyada her 18-20 kişiden biri kanser” dedi.
Yüzde 75’i sanayi ve evsel atık
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesinde “çok kirli” olarak sınıflandırılan nehrin debisinin yüzde 75’inin sanayi ve evsel atık olduğu belirtilirken Çorlu Deresi ve Ergene Nehri su kalitesinin fiziksel ve kimyasal kirlilik parametreleri açısından “çok kirli’ su sınıfı olan IV. sınıf su kalitesinde olduğu ifade edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması